Της Αλεξάνδρας ΤόμπραCAPITAL.GR

Ακριβώς στις 590 μονάδες έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, ξεκινώντας τον Μάιο με το “δεξί” και με ζωηρές τις προσδοκίες ότι μέσα στο νέο μήνα θα κλείσει η πολυπόθητη αξιολόγηση, η καθυστέρηση της οποίας έχει επιδεινώσει την κατάσταση της οικονομίας.

Συγκρατημένη αισιοδοξία ανέβασε το Χ.Α.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,10% στις 590,05 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 584-596 μονάδων ή από το +0,15% έως το +2,18%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 90,15 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 123,52 εκατ. τεμάχια, εκ των οποίων τα 2,5 εκατ. διακινήθηκαν μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,69%, στις 162,59 μονάδες, ενώ στο +3,74% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 672,12 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,01% στις 46,86 μονάδες.

Η αγορά σήμερα αποτύπωσε την επιθυμία (;) της για το πως θέλει να κλείσει ο Μάιος. Και η “επιθυμία” αυτή δεν είναι άλλη από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, η οποία θα βάλει ένα τέλος, έστω και προσωρινό στην αβεβαιότητα και στην έλλειψη ρευστότητας που κυριαρχούν τώρα στην ελληνική οικονομία.

Και μπορεί να γνωρίζει πολύ καλά ότι μια συμφωνία/αξιολόγηση κλείνει με την ψήφιση των συμφωνηθέντων από την ελληνική Βουλή, αλλά γνωρίζει πολύ καλά ότι η κυβέρνηση λόγω της μεγάλης καθυστέρησης έχει βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο έχοντας μείνει από ρευστότητα και δυνατότητες ελιγμών.

Έτσι, το σενάριο της σύντομης αξιολόγησης επανήλθε στο προσκήνιο, ενώ ευνοϊκά λειτούργησαν σήμερα και κάποιες διαρροές για τις συνεχείς επαφές της κυβέρνησης με Ευρωπαίους αξιωματούχους. Άλλωστε, τα προβλήματα ρευστότητας εκτός από την ιδιωτική οικονομία έχουν κάνει αισθητή την εμφάνιση τους και στην λειτουργία του δημοσίου κάτι που κάμπτει σημαντικά το κυβερνητικό “πείσμα”.

Όπως, αναφέρει σήμερα το Capital.gr, το κυβερνητικό επιτελείο καίτοι αναγνωρίζει ότι δεν είναι ιδιαιτέρως πιθανό να βγει λευκός καπνός για την α’ αξιολόγηση στο Eurogroup της  Δευτέρας, διαμηνύει ότι “και οι αριθμοί βρίσκονται στο πλευρό της ελληνικής κυβέρνησης” όπερ σημαίνει πως νέες καθυστερήσεις δεν δικαιολογούνται από την πρόοδο που έχει συντελεστεί στη διαπραγμάτευση παρά το “όχι” που εκφωνεί στη νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων.

Η στάση του Βερολίνου είναι όμως το “κλειδί” που θα ξεκλειδώσει την α’ αξιολόγηση και οι δηλώσεις του γερμανού ΥΠΟΙΚ δεν καθησυχάζουν τους ενοίκους της Ηρώδου Αττικού. Και τούτο, διότι είναι ξεκάθαρο πως ο γερμανός υπουργός οικονομικών συντάσσεται με τις απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε ό,τι  αφορά τα μέτρα- κάβα και οι “δορυφόροι” του στη Σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών οικονομικών, δεν θα ορρωδήσουν προ της Γαλλίας και της Ιταλίας που φαίνεται να συντάσσονται με τις ελληνικές θέσεις.

Στα τεχνικά στοιχεία, τώρα, της αγοράς, όπως αναφέρει ο Πέτρος Στεριώτης, πιστοποιημένος διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Nuntius ΑΕΠΕΥ, μπαίνοντας στην πρώτη χρηματιστηριακή εβδομάδα του Μαΐου, προϋπόθεση συνέχισης της ανοδικής τάσης στο Γενικό Δείκτη είναι διατηρηθούν αλώβητα τα επίπεδα των 573 (βραχυπρόθεσμη τάση) και των 558 μονάδων (μεσοπρόθεσμη τάση).  Οι ανοδικοί στόχοι βρίσκονται στις 600 και στις 610 μονάδες. Για τον FTSE-25 τα πρώτα επίπεδα στήριξης βρίσκονται στις 158 και 155 μονάδες, ενώ η βασική αντίσταση στις 172 μονάδες (υψηλό 4 μηνών).

Επίσης, στο γενικότερο θετικό κλίμα βοήθησε και η σημερινή ανάλυση της Morgan Stanley, η οποία αναβάθμισε σε overweight τη σύσταση των ελληνικών τραπεζών, από την προηγούμενη σύσταση του Equalweight. Επίσης, αύξησε την τιμή-στόχο για την μετοχή της Alpha Bank σε 3,65 από 2,75 ευρώ, για την Eurobank στα 1,42 από την προηγούμενη των 0,99 ευρώ, για την Πειραιώς στα 0,46 από τα 0,32 ευρώ και για την Εθνική η τιμή στόχος που αποδίδεται είναι τα 0,53 ευρώ.

Η κίνηση αυτή έδωσε νέα ώθηση στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος με πρωταγωνίστρια την Εθνική, έκλεισε με σημαντικά κέρδη, αν και μακρυά από τα υψηλά ημέρας. Μάλιστα τα κέρδη της Εθνικής έφτασαν στο 4,23% (από +7,69% ενδοσυνεδριακά), της Alpha Bank στο 3,14% (βρέθηκε ακόμη και στο +8,90%), ενώ στο +3,78% έκλεισε η Eurobank. Αντίθετα, η Πειραιώς αν και βρέθηκε ακόμη και στο +3,85%, τελικά έκλεισε χωρίς μεταβολή στα 0,26 ευρώ.

Στις μη τραπεζικές μετοχές, η Folli Follie έκλεψε την παράσταση, κλείνοντας με κέρδη 4,83%, ενώ και η Βιοχαλκο ολοκλήρωσε τις δικαιοπραξίες στο +4,39%. Στο +3,14% έκλεισε η μετοχή του Μυτιληναίου και άνω του 3% ήταν τα κέρδη σε Motor Oil, Τιτάν, ΟΛΠ, ΔΕΗ και Λάμδα.

Στον αντίποδα, η ΕΕΕ σήμερα ήταν σταθερά το μεγάλο “βαρίδι” του γενικού δείκτη, κλείνοντας τελικά με απώλειες 2,64%, ενώ ισχυρές πιέσεις δέχτηκαν και οι μετοχές των ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, οι οποίες έκλεισαν στο -1,97% και -2,13% αντίστοιχα. Απώλειες 1,44% κατέγραψε η Τέρνα Ενεργειακή και ήπια πτωτικά ολοκλήρωσαν οι Jumbo και ΕΥΔΑΠ.

Στον Mid Cap, το άλμα του +16,95% της Αττικής ξεχώρισε στο ταμπλό, ενώ η Ευρωπαϊκή Πίστη έκλεισε με κέρδη 6,05% με μόλις 1,3 χιλ. τεμάχια όγκο, τα οποία έγιναν στο τέλος της συνεδρίασης, στον απόηχο των διαρροών ότι αναμένεται η πώληση του 15% των μετοχών στην EBRD από την Τρ. Πειραιώς. Με κέρδη που ξεπέρασαν το 4% έκλεισαν και οι μετοχές των MIG και Φουρλή.