ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ με την διαδικασία fast truck – Ερχεται νέος αναπτυξιακός νόμος | Mikrometoxos.gr

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ με την διαδικασία fast truck – Ερχεται νέος αναπτυξιακός νόμος

12.10.2015 19:13

Αλλαγές στο νόμο για τις στρατηγικές επενδύσεις με τη διαδικασία φαστ τρακ ανήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, εξειδικεύοντας τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή.

ETHNOS.GR

Ο κ. Σταθάκης στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για το ΕΣΠΑ και τις επενδύσεις, αποσαφήνισε πως δεν πρόκειται να δημιουργηθεί νέος φορέας προσέλκυσης επενδύσεων, αλλά να αλλάξει ο νόμος που αφορά το ρόλο και τη λειτουργία της γενικής διεύθυνσης Στρατηγικών Επενδύσεων του υπουργείου καθώς και του οργανισμού Enterprise Greece.

Μεταξύ των αλλαγών που επεξεργάζεται το υπουργείο είναι να κατέβει το όριο των 100 εκατ. ευρώ προκειμένου μία επένδυση να χαρακτηριστεί στρατηγική και να απολαύσει τις γρήγορες διαδικασίες αδειοδότησής της, καθώς και να έχει πιο ευέλικτες διαδικασίες.

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομίας, θα αναβαθμιστεί η γενική διεύθυνση Στρατηγικών Επενδύσεων ώστε να αναλάβει την αρμοδιότητα για την υποβολή των προτάσεων στο σχέδιο Γιούνκερ. Τα σχέδια στην ίδια υπηρεσία θα προωθούνται για άμεση ωρίμανση και αδειοδότηση χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες.

Θα αναβαθμιστεί επίσης η λειτουργία του Enterprise Greece ώστε να υποστηρίζει την υποβολή προτάσεων από φορείς του δημοσίου και της τοπικής αυτοδιοίκησης με στόχο την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων για την αξιοποίηση των τμημάτων της ακίνητης περιουσίας.

Νέος αναπτυξιακός νόμος
Μέχρι τα τέλη του χρόνου θα κατατεθεί στη Βουλή και ο νέος αναπτυξιακός νόμος με αναδρομική ισχύ από την 1η Οκτωβρίου του 2015.

Ο νέος νόμος θα δώσει ισχυρά κίνητρα σε επενδύσεις με κλαδικά και γεωργαφικά κριτήρια, όπως είπε ο υπουργός. Στο επίκεντρό του θα βρίσκονται τα επιχειρηματικά δίκτυα, η νεανική και μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, οι καινοτόμες επιχειρήσεις και οι νέοι επιστήμονες.

Σε ό,τι αφορά τις εκκρεμμείς υποθέσεις (επενδύσεις που δεν έχουν χρηματοδοτηθεί) του παλιού αναπτυξιακού νόμου, ο κ. Σταθάκης είπε ότι διερευνούνται δύο λύσεις είτε η μετάταξή τους σε άλλα κίνητρα όπως φοροπαλλαγές ή η σύναψη νέου δανείου από την ΕΤΕπ.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017