Στο τελικό στάδιο η εφαρμογή ιχνηθέτησης των καυσίμων με σκοπό την πάταξη του λαθρεμπορίου

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης προχωρά τη διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τις εταιρείες
.
Σχεδόν πέρασαν τρία χρόνια για να εισέλθει στην τελική ευθεία το πρόγραμμα ιχνηθέτησης των καυσίμων.
.
Το θέμα παρέμεινε στα συρτάρια του υπουργείου Οικονομικών από το 2012 για να αποφασισθεί η εφαρμογή του από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδη , ο οποίος μόλις ανέλαβε τα καθήκοντα του τον περασμένο Ιούλιο ήταν ένα από τα θέματα προτεραιότητας.
.
Άλλωστε από το λαθρεμπόριο καυσίμων χάνεται τουλάχιστον έως 1 δισ. ευρώ το χρόνο από τα δημόσια του κράτους με αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων, ενώ η αναπλήρωση των εσόδων πέφτει στους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, όπως και στους φορολογούμενους του ιδιωτικού τομέα.
.
Η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών ολοκλήρωσε το πόρισμά της που προβλέπει μοριακή ιχνηθέτηση των καυσίμων από το στάδιο παραλαβής υγρών καυσίμων από τα βυτιοφόρα στο διυλιστήριο.
.
Το καύσιμο θα περιέχει έναν μοναδικό κωδικό ο οποίος θα αποκαλύπτει τη μονάδα διύλισης και προέλευσης του καυσίμου.
.
Έτσι ο τυχαίος έλεγχος στο οδικό δίκτυο της χώρας με ειδικά μηχανήματα θα εντοπίζει τον κωδικό ενώ στην περίπτωση που δεν εμφανίζεται κωδικός θα βγαίνει εύκολα το συμπέρασμα ότι η διακίνηση του καυσίμου είναι παράνομη και λαθραία και κυρίως θα αποδεικνύεται ότι δεν έχουν καταβληθεί νόμιμοι φόροι στο κράτος.
.
Το επόμενο στάδιο είναι η έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης η οποία θα ανοίξει το δρόμο για την πρόσκληση ενδιαφέροντος από τις εταιρείες που έχουν την τεχνογνωσία υλοποίησης τοποθέτησης μοριακού ιχνηθέτη στα καύσιμα.
.
Η γραφειοκρατία και η διαδικασία προκήρυξης του διαγωνισμού θα γίνει τους επόμενους μήνες.
.
Αρμόδια πηγή του υπουργείου Οικονομικών προσδοκά ότι προς τα τέλη του πρώτου εξαμήνου να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και να αρχίσει άμεσα η εφαρμογή του.
.
Τέλος να σημειωθεί ότι στο παρελθόν είχε γίνει ανάλογος διαγωνισμός που συμμετείχαν μόνο δυο πολυεθνικοί όμιλοι για να αποχωρήσει ο ένας στη συνέχεια με αποτέλεσμα να προκαλέσει την ακύρωση της διαδικασίας διότι οι αρμόδιοι υπάλληλοι δεν επιθυμούσαν να κάνουν απευθείας ανάθεση.

Νίκος Θεοδωρόπουλος