Στο ίδιο και… απαράλλακτο μοτίβο κινείται και σήμερα το XAA

της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Στο ίδιο και… απαράλλακτο μοτίβο κινείται και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, δεχόμενο αντίρροπες δυνάμεις σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας λόγω των παρατεταμένων διαπραγματεύσεων για την αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής.

Προσπαθεί να ανασυνταχθεί το Χ.Α.

CAPITAL.GR

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,05% στις 549,28 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι ελαφρώς αυξημένος στα 9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 12 εκατ. τεμάχια. Κέρδη 0,11% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 148,78 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,55% στις 38,31 μονάδες.

Αν και το βασικό σενάριο που οδηγεί την αγορά είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για το χρόνο που αυτή θα επιτευχθεί, ή ακόμη και για το τι θα περιλαμβάνεται στις “υποχρεώσεις” της ελληνικής πλευράς.

Σε κάθε περίπτωση όμως, οι παρατεταμένες διαπραγματεύσεις μόνο κακό κάνουν στην ελληνική οικονομία, ενώ αυξάνουν και τον πολιτικό κίνδυνο της χώρας, μία παράμετρος που σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να συμπεριληφθεί στα σενάρια των χαρτοφυλακίων, προσθέτουν οι ίδιες χρηματιστηριακές πηγές.

Και μπορεί στην αγορά να απουσιάζει μέχρι τώρα ο πανικός, ωστόσο η κόπωση είναι εμφανής, με τα πιο ενεργά και “βαριά” χαρτοφυλάκια να έχουν αποστασιοποιηθεί, προχωρώντας σε επιλεκτικές ρευστοποιήσεις. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι οι traders έχουν βγάλει τους μεγεθυντικούς φακούς τους και βλέπουν τον κάθε τίτλο ξεχωριστά, φροντίζοντας παράλληλα η αγορά να παραμένει σε “ασφαλή” επίπεδα προκειμένου να μην πυροδοτηθεί κάποιο ανεξέλεγκτο πτωτικό σπιράλ.

Άλλωστε, όπως αναφέρει η πλειονότητα των τεχνικών αναλυτών, η παραμονή του Γενικού Δείκτη πάνω από τα επίπεδα των 540-530 μονάδων είναι προϋπόθεση για να μην μπούμε σε περιπέτειες, ενώ στον FTSE 25 οι 147 και 145 μονάδες είναι στηρίξεις με το δεύτερο να είναι και χαμηλό αρκετών εβδομάδων. Δεν θα πρέπει, ωστόσο, να αγνοείται η παράμετρος των χαμηλών τζίρων, οι οποίοι τις περισσότερες φορές οδηγούν σε ψευδείς διασπάσεις τεχνικών στηρίξεων και αντιστάσεων.

Ο τραπεζικός κλάδος πάντως σήμερα δείχνει σημάδια ανασύνταξης, εύθραυστης όμως, μετά το τριήμερο σφυροκόπημα, το οποίο κορυφώθηκε με τη χθεσινή έκθεση της Standard & Poor’s, η οποία τόνιζε ότι οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωπες με υψηλότερους κινδύνους από ό,τι τα περισσότερα τραπεζικά συστήματα παγκοσμίως. Μάλιστα, ο οίκος αναμένει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα καταγράψουν υψηλές πιστωτικές ζημιές για το 2016 και το 2017, παρά τις μεγάλες πιστωτικές προβλέψεις που έχουν ήδη εγγράψει την τελευταία πενταετία.

Στο πλαίσιο αυτό, ήπια ανοδικά κινούνται οι μετοχές των Alpha Bank, Εθνικής και Eurobank, ενώ η Πειραιώς δείχνει αδύναμη να ανακάμψει, καταγράφοντας απώλειες 1,67%. Άνω του 1% είναι και οι απώλειες σε ΔΕΗ, Τιτάν, ΓΕΚ Τέρνα και Τέρνα Ενεργειακή.

Ήπια πτωτικά κινούνται οι μετοχές των Λάμδα, ΟΤΕ, Grivalia, ΟΛΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ και ΕΕΕ, με την τελευταία μάλιστα να αναδιπλώνεται μετά από τη χθεσινή “αποστολή” στήριξης του γενικού δείκτη που έφερε εις πέρας.

Στον αντίποδα τώρα, η ΜΕΤΚΑ ενισχύεται κατά 2%, ενώ ΟΠΑΠ, Folli Follie και ΕΧΑΕ “συντάσσονται” στο πλευρό των τριών τραπεζικών μετοχών που επιχειρούν να κρατήσουν το θετικό τους πρόσημο.

 

* ,