Ιανουάριος σε… δριµύ ψύχος - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Ιανουάριος σε… δριµύ ψύχος

29.01.2016 17:31

Η ισορροπία των ξένων αγορών έδωσε συνέχεια στην ανοδική αντίδραση της περασμένης Παρασκευής η οποία διστακτικά περιόρισε τις αρχικές σημαντικές απώλειες του Ιανουαρίου. Κατά τον πρώτο μήνα του έτους οι χρηματιστηριακές αγορές κινήθηκαν σε ένα εύρος απωλειών μεταξύ 7 έως 25% ενώ η νευρικότητα ήταν το κυρίαρχο στοιχείο με καθολική εμφάνιση σε όλες τις αξίες παγκοσμίως.

Η γενικευμένη στάση έναντι της μείωσης ρίσκου πέραν ελάχιστων εξαιρέσεων απέκτησε συστημικά χαρακτηριστικά ενώ η αποφόρτιση που ακολούθησε είχε κυρίως τεχνικές καταβολές. Είναι αναμενόμενο οι διεθνείς αγορές μετά από 7 χρόνια ανόδου να βιώνουν ένα στρες. Είναι το ίδιο στρες που βιώνει ένας επενδυτής που κατέχει μια μετοχή η οποία έχει μόνο κερδισμένους.

Όσοι έμειναν μέσα σε όλη την διάρκεια της ανόδου έχουν την άνεση να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους ακόμα και σε πολύ χαμηλότερες τιμές. Όσοι εισήλθαν πρόσφατα πρέπει να προλάβουν να κατοχυρώσουν κέρδη πριν είναι πολύ αργά. Όσοι είναι σε μοχλευμένα χαρτοφυλάκια πρέπει να προλάβουν όλους τους άλλους αφού οι αποδόσεις τους μεταβάλλονται πιο επιθετικά.

Το βασικό ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν οι παράμετροι που καθόριζαν τα δεδομένα της ανάπτυξης έχουν υποστεί αντίστοιχη ποσοστιαία μεταβολή ή αν υπάρχει όντως προδιάθεση για κάτι τέτοιο. Ο Φεβρουάριος αναμένεται να δώσει απαντήσεις επί του πρακτέου καθώς μέσα στο μήνα θα δοθούν επίσημα στοιχεία από δείκτες σηματωρούς σε όλες τις οικονομικές ζώνες του πλανήτη.

Όσο η κατάθεση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό αργεί τόσο η επίδραση των ξένων αγορών θα παραμένει κυρίαρχη στην Ελληνική αγορά. Οι ημερομηνίες κατάθεσης έχουν μετατεθεί προς το τέλος Φεβρουαρίου αν και από ότι φαίνεται η συγγραφή της αξιολόγησης θα ξεκινήσει σε παράλληλο χρόνο μειώνοντας έτσι το χρόνο αναμονής μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου. Από την άλλη πλευρά το μεταναστευτικό έχει ανέβει και πάλι ψηλά στο προσκήνιο επηρεάζοντας αρνητικά το κλίμα βάζοντας ένα νέο πλαίσιο προθεσμιών στην ήδη επιβαρημένη Ατζέντα.

 

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης συνέχισε την αντίδραση από τις 519 μονάδες έως τις 555 μονάδες χάνοντας σταδιακά την δυναμική των συναλλακτικών τζίρων που θα επέτρεπαν κάτι καλύτερο για την συνέχεια. Το κέρδος από τις καθυστερήσεις στην περιοχή μεταξύ 540 και 550 μονάδων είναι η εξομάλυνση των κλίσεων των βραχυπρόθεσμων δεικτών τάσης  οι οποίοι συγκλίνουν καθοδικά με το Γενικό Δείκτη. ΟMACD είναι η πλησιέστερη θετική ένδειξη αφού με ένα κλείσιμο έστω και οριακά υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα θα δώσει αγοραστικό σήμα. Κατά τα άλλα η εικόνα της αγοράς είναι πτωτική και τα δεδομένα θα αλλάξουν μόνο σε υπέρβαση των 570 μονάδων. Η συναλλακτική δραστηριότητα δεν αφήνει πάντως πολλά περιθώρια αισιοδοξίας καθώς το «από εδώ και πάνω» δεν μπορεί να συντηρηθεί εύκολα με τζίρους κάτω από τα 70 εκατ. ευρώ.

 

Όπως και τον Ιανουάριο έτσι και ο Φεβρουάριος ξεκινάει με ένα «μεγάλο» νούμερο. Το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας είναι προγραμματισμένη η ανακοίνωση του δείκτη μεταποίησης της Κίνας ο οποίος αποτέλεσε και την αφορμή για την έντονη πτώση των ασιατικών αγορών.  Το Δεκέμβριο ο δείκτης είχε καταγράψει την πέμπτη συνεχόμενη μηνιαία μείωση  με χαμηλή τιμή 49,7 και είθισται τιμές κάτω από το 50 να προεξοφλούν οικονομική επιβράδυνση. Τα εταιρικά αποτελέσματα συνεχίζονται σε Αμερική και Ευρώπη με κυριότερες ανακοινώσεις την ερχόμενη εβδομάδα να αναμένονται από Mattel, Ryanair (1/2)Yahoo!, Pfizer, BP, Exxon, (2/2) ABB, General Electric, Glaxo, Merck, Motorola, (3/2) Astrazeneca, CreditSuisse, Daimler, ING, Linkdn, Shell, (4/2) BNP Paribas, Moody’s (5/2).  Κατά τα άλλα την ερχόμενη εβδομάδα είναι προγραμματισμένη η έκδοση εξάμηνων εντόκων γραμματίων (5 Φεβρουαρίου) ενώ μέσα στην εβδομάδα αναμένεται η άφιξη των Θεσμών στην Αθήνα.

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017