Στις φυλακές του Ρίο ντε Τζανέιρο ο Αντρέ Εστέβες, ο νεότερος αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος στη Βραζιλία με περιουσία άνω των 2 δισ. δολαρίων. - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Στις φυλακές του Ρίο ντε Τζανέιρο ο Αντρέ Εστέβες, ο νεότερος αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος στη Βραζιλία με περιουσία άνω των 2 δισ. δολαρίων.

13.12.2015 15:03

ΑΝΤΡΕ ΕΣΤΕΒΕΣ

Στο… κελί 33 το golden boy της Βραζιλίας

Στις φυλακές του Ρίο ντε Τζανέιρο μεταφέρθηκε προ ολίγων ημερών, ο Αντρέ Εστέβες, ο νεότερος αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος στη Βραζιλία με περιουσία άνω των 2 δισ. δολαρίων.

Στο... κελί 33 το golden boy της Βραζιλίας

Μοναδική συντροφιά του στο κρύο κελί, υπό το άγρυπνο βλέμμα των φρουρών, αποτελούν έκτοτε δεκάδες αρουραίοι που προσελκύονται από τον χώρο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων που βρίσκεται στη διπλανή ακριβώς πόρτα…

Ο επικεφαλής του χρηματοπιστωτικού κολοσσού BTG Pactual και 13ος πλουσιότερος άνθρωπος της μεγαλύτερης χώρας στη Λατινική Αμερική συνελήφθη κατηγορούμενος για εμπλοκή στο πολύκροτο σκάνδαλο διαφθοράς του πετρελαϊκού κολοσσού Petroleo Petrobras. Ο μύθος του πάλαι ποτέ πανίσχυρου τραπεζίτη έχει πλέον… γκρεμιστεί.

Η υπόθεση -που φέρει την κωδική ονομασία «Lava Jato» (Πλυντήριο Αυτοκινήτων στα πορτογαλικά)- αποκαλύφθηκε τον Μάρτιο του 2014, οπότε και ξεκίνησαν σαρωτικές εισαγγελικές έρευνες στην Petrobras. Μέχρι στιγμής οι αρχές στη Βραζιλία έχουν συλλάβει περισσότερα από 100 άτομα, ενώ οι συνέπειες είναι «βαριές»: το ρεάλ, το εθνικό νόμισμα, έχει κατρακυλήσει, η οικονομία έχει συρρικνωθεί και η κυβέρνηση της προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ έχει δεχτεί σημαντικό πλήγμα.

Ο Εστέβες στις φυλακές Βangu 8.

Ο Εστέβες στις φυλακές Βangu 8.

Ταυτόχρονα με τον 47χρονο Εστέβες συνελήφθη με βαρύτατες κατηγορίες παρακώλυσης της δικαιοσύνης και ο Ντελτσίντιο Αμαράλ, επικεφαλής των Εργατικών στη Γερουσία και στενός συνεργάτης της προέδρου Ρούσεφ και του προκατόχου της, Λούλα ντα Σίλβα.

Γόνος μικροαστικής οικογένειας του Ρίο ο Εστέβες, αν και δεν μεγάλωσε στις φαβέλες, έζησε σε μια περίοδο που τα περισσότερα μέλη της μεσαίας τάξης δυσκολεύονταν να αγοράσουν ακόμα και βασικά αγαθά, όπως τυρί και γιαούρτι. Εδωσε όμως στον εαυτό του την υπόσχεση να πλουτίσει…

Διαδηλωτές πανηγυρίζουν για τις συλλήψεις.

Διαδηλωτές πανηγυρίζουν για τις συλλήψεις.

Το 1989 ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην πληροφορική στο Πανεπιστήμιο του Ρίο και σε ηλικία 21 ετών ξεκίνησε να εργάζεται ως αναλυτής συστημάτων στην Pactual, μια μικρή επενδυτική τράπεζα. Σύντομα μεταπήδησε στη διαπραγμάτευση ομολόγων και οι επιδόσεις του ήταν εξαιρετικά καλές, με αποτέλεσμα να εξελιχθεί σε σημαντικό στέλεχος της τράπεζας.

Το 2002, εκμεταλλευόμενος τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπιζε ένας από τους ιδρυτές της Pactual, o Εστέβες και οι συνεργάτες του απέκτησαν τον έλεγχο της τράπεζας.

Ο επικεφαλής των Εργατικών στη Γερουσία, Ντελτσίντιο Αμαράλ (δεύτερος από αριστερά), είναι μεταξύ των συλληφθέντων.

Ο επικεφαλής των Εργατικών στη Γερουσία, Ντελτσίντιο Αμαράλ (δεύτερος από αριστερά), είναι μεταξύ των συλληφθέντων.

Ωστόσο, η κίνηση που τον έκανε ζάπλουτο και πασίγνωστο στους διεθνείς τραπεζικούς κύκλους ήταν η πώληση της Pactual στον ελβετικό κολοσσό UBS το 2006 έναντι 3,1 δισ. δολαρίων, στο μεγαλύτερο deal που είχε γίνει ποτέ στον χρηματοπιστωτικό κλάδο της Βραζιλίας.

Τρία χρόνια αργότερα, εν μέσω της διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης, ο Εστέβες και οι συνεργάτες του επαναγόρασαν την Pactual από τη UBS έναντι 2,5 δισ. δολαρίων και τη συγχώνευσαν με την επενδυτική εταιρεία BTG που είχαν δημιουργήσει στο μεσοδιάστημα. Ετσι δημιουργήθηκε η BTG Pactual.

H έρευνα για το σκάνδαλο «Petrobras» άνοιξε τον ασκό του Αιόλου

H έρευνα για το σκάνδαλο «Petrobras» άνοιξε τον ασκό του Αιόλου

Το όραμά του
Επισήμως, τα αρχικά BTG σημαίνουν «Τραπεζικός και Επενδυτικός όμιλος» (Banking and Trading Group). Πολλοί όμως ανέφεραν ότι ατύπως το ακρώνυμο παρέπεμπε στις μεγάλες φιλοδοξίες του Εστέβες να κάνει την τράπεζα καλύτερη από την Goldman Sachs (Better Τhan Goldman)!

Το 2012, κατά την πανηγυρική εισαγωγή της BTG Pactual στο Χρηματιστήριο, τίποτα δεν προμήνυε την καταιγίδα που θα ξεσπούσε τρία χρόνια αργότερα. Ή μάλλον σχεδόν τίποτα… Λίγες μέρες πριν από την έναρξη διαπραγμάτευσης της μετοχής της τράπεζας στο βραζιλιάνικο ταμπλό η ιταλική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Consob επέβαλε στον Εστέβες πρόστιμο 350.000 ευρώ και «πάγωσε» περιουσιακά του στοιχεία αξίας 4,2 εκατ. δολαρίων κατηγορώντας τον για insider trading! Δύο χρόνια αργότερα η έναρξη όμως της επιχείρησης «Lava Jato» αποκάλυψε τους δεσμούς του Εστέβες με την Petrobras.

Τίποτα δεν προμήνυε την καταιγίδα όταν το 2012 η τράπεζα έμπαινε πανηγυρικά στο χρηματιστήριο.

Τίποτα δεν προμήνυε την καταιγίδα όταν το 2012 η τράπεζα έμπαινε πανηγυρικά στο χρηματιστήριο.

H BTG ήταν βασική μέτοχος της Sete Brasil, θυγατρικής της Petrobras που βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου. Και το 2013 συμφώνησε να εξαγοράσει το 50% των δραστηριοτήτων της Petrobras στην Αφρική.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που συνέταξε το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας, ο Εστέβες μαζί με τον Αμαράλ συνωμότησαν για να παρεμποδίσουν ένα πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Petrobras να καταθέσει στις εισαγγελικές αρχές ώστε να εξασφαλίσει επιεική μεταχείριση.

Το «golden boy» αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδονται και δηλώνει έτοιμο να συνεργαστεί με τις Αρχές. Ακόμα όμως και αν αποδείξει την αθωότητά του, δεν είναι βέβαιο ότι θα κατορθώσει να αναστρέψει τη ζημιά στην τράπεζά, η μετοχή της οποίας σημείωσε βουτιά 20% μόλις δημοσιοποιήθηκε η είδηση της σύλληψής του. Το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς στην ιστορία της Βραζιλίας στοίχισε πάνω από 2 δισ. δολάρια στην Petrobras, τη γιγαντιαία δημόσια επιχείρηση πετρελαίου της λατινοαμερικάνικης χώρας.

Παρουσιάζοντας τον περασμένο Απρίλιο και με μήνες καθυστέρηση τα οικονομικά της αποτελέσματα, τα οποία ελέγχθηκαν από ορκωτούς λογιστές, η εταιρεία ανακοίνωσε ζημίες ύψους 21,6 δισ. ρεάλ, ένα ποσό το ένα τρίτο του οποίου απέδωσε στα φαινόμενα διαφθοράς και κακοδιαχείρισης. Συνολικά, υπολογίζει ότι οι ζημίες που υπέστη από το κύκλωμα διαφθοράς που δρούσε από το 2004 ανέρχονται σε 6,2 δισ. ρεάλ (ήτοι 2,05 δισ. δολάρια).

Το σκάνδαλο έχει προκαλέσει ισχυρούς τριγμούς στα θεμέλια της κυβέρνησης υπό την κεντροαριστερή πρόεδρο Ντίλμα Ρουσέφ, η οποία επανεξελέγη με δυσκολία τον Νοέμβριο του 2014 για δεύτερη θητεία. Εχει δε προκαλέσει μαζικές διαδηλώσεις πολιτών που απαιτούν να αρχίσει η διαδικασία για την αποπομπή της προέδρου. Οι ζημίες της Petrobras το 2014 ξεπερνούν τα κέρδη των προηγούμενων σχεδόν τεσσάρων ετών.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, οι υπόλοιπες ζημίες της οφείλονται σε κακό σχεδιασμό, την πτώση της τιμής του πετρελαίου στις αγορές, σχέδια κατασκευής διυλιστηρίων που δεν υλοποιήθηκαν, αλλά και υπερβάσεις κόστους.

Ο Αλντεμίρ Μπεντζίνε, ο νέος διευθύνων σύμβουλος, ο οποίος ανέλαβε τον Φεβρουάριο, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων χρήσεως του 2014 ότι «στο εξής», η εταιρεία «εγγυάται την επιστροφή στην ομαλότητα στη σχέση της με τους επενδυτές, τους μετόχους και τους πιστωτές της στη Βραζιλία και στο εξωτερικό».

«Διορθώνουμε τα σφάλματα στη διαχείριση των πόρων της εταιρείας ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε την αγορά με τη διαφάνεια που απαιτεί και αξίζει», πρόσθεσε.

Το σκάνδαλο της Petrobras δυσχέραινε εδώ και καιρό την ήδη εξαιρετικά δύσκολη προσπάθεια της κυβέρνησης Ρούσεφ να περάσει από το Κογκρέσο τα επώδυνα μέτρα λιτότητας (αυξήσεις φόρων, περικοπές δαπανών) που απαιτούνται για να αναστραφεί η πορεία ραγδαίας επιδείνωσης των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας.

Ανθρωπος-κλειδί
Στο πλαίσιο της έρευνας της Δικαιοσύνης, την περασμένη εβδομάδα συνελήφθη ο επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος στη Γερουσία, Ντεσίλντιο Αμαράλ, που θεωρούνταν άνθρωπος-κλειδί για την έγκριση των αυξήσεων, σε μια εξέλιξη «καταστροφική» για την οικονομική πολιτική, όπως παραδέχθηκε κυβερνητικός αξιωματούχος.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τη βραζιλιάνικη οικονομία στις αρχές Δεκεμβρίου προκάλεσαν σοκ στις αγορές καθώς επιβεβαίωσαν τους φόβους ότι το πάλαι ποτέ «αστέρι» των BRICS διολισθαίνει σε βαθύτατη ύφεση.

Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ της μεγαλύτερης χώρας της Λατινικής Αμερικής συρρικνώθηκε κατά 1,7% το γ’ τρίμηνο του έτους σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο και κατά 4,5% σε ετήσια βάση, που είναι το μεγαλύτερο ποσοστό από την έναρξη καταγραφής των σχετικών στοιχείων.

Εξάλλου, το δημοσιονομικό έλλειμμα έχει εκτοξευθεί στο 9,5% του ΑΕΠ, καθώς η ύφεση «ψαλιδίζει» τα φορολογικά έσοδα. Οι επενδύσεις έχουν μειωθεί κατά 15% σε ετήσια βάση, ενώ οι καταναλωτές έχουν περιορίσει τις αγορές τους στα απολύτως απαραίτητα, με την ανεργία σε υψηλό εξαετίας.

Την ίδια ώρα ο πληθωρισμός καλπάζει με 10% παρά τις προσπάθειες της Κεντρικής Τράπεζας να τον ελέγξει αυξάνοντας τα επιτόκια του ρεάλ στο 14,25%, ένα επίπεδο που στραγγαλίζει την οικονομική δραστηριότητα. Και σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η υποτίμηση κατά 40% του ρεάλ έναντι του δολαρίου από τις αρχές του έτους.

ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ
«Ξέπλυμα» μέσω 300 λογαριασμών

Στον αστερισμό των οικονομικών σκανδάλων έβαλε τη Βραζιλία η Petrobras. Την περασμένη άνοιξη έσκασε κυριολεκτικά σαν βόμβα η είδηση ότι η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία ενεπλάκη σε υποθέσεις διαφθοράς με τη συμμετοχή επιχειρηματιών και πολιτικών, γεγονός που ξεσήκωσε πάνω από ένα εκατομμύριο Βραζιλιάνους.

Ειδικότερα, οι ανακριτικές αρχές υποστήριξαν πως η εταιρεία παραχώρησε σε κατασκευαστικές εταιρείες υπερτιμημένα συμβόλαια πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, και ότι δωροδοκήθηκαν κρατικοί αξιωματούχοι για να μην τα ελέγξουν Υποστήριξαν, επίσης, πως τα χρήματα αυτά διοχετεύθηκαν σε ένα δίκτυο τουλάχιστον 300 τραπεζικών λογαριασμών σε τράπεζες της Ελβετίας και «ξεπλύθηκαν» μέσα από κάθε είδους οικονομική δραστηριότητα, από βενζινάδικα μέχρι έργα τέχνης.

Το κρίσιμο στοιχείο της υπόθεσης είναι, όμως, οι εκτιμήσεις των ανακριτικών αρχών και της εισαγγελίας πως ένα τμήμα τους, όχι ευκαταφρόνητο, κατέληξε στα ταμεία του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος. Κατά συνέπεια το σκάνδαλο θίγει άμεσα την πρόεδρο της χώρας, Ντίλμα Ρούσεφ, η οποία διατελούσε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Petrobras την περίοδο που αφορούν οι καταγγελίες.

Το σκάνδαλο άρχισε να λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις τον Μάρτιο μετά τη σύλληψη του πρώην διευθυντή της Petrobras, Πάουλο Ρομπέρτο Κόστα, έπειτα από εναντίον του καταγγελίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Στην προσπάθειά του να ελαφρύνει τη θέση του, ο Κόστα προχώρησε σε αποκαλύψεις για εκτεταμένες δωροδοκίες στην εταιρεία.

Εκτοτε έχουν γίνει περί τις 100 συλλήψεις μεταξύ των οποίων και του Εστέβες, ο οποίος σύμφωνα με το κατηγορητήριο συνωμότησε για να παρεμποδίσει ένα πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Petrobras να καταθέσει στις εισαγγελικές αρχές ώστε να εξασφαλίσει επιεική μεταχείριση και συμβιβασμό.

Κατερίνα Κοσμά
kosma@pegasus.gr

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017