Στη μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ, το rebalancing έδιωξε funds που ακολουθούν τους δείκτες - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Στη μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ, το rebalancing έδιωξε funds που ακολουθούν τους δείκτες

14.12.2015 13:23
Μεγάλες αναταράξεις στο ταμπλό του χρηματιστηρίου προκάλεσε το πρόσφατο rebalancing. 
Ίσως είναι η πρώτη φορά που γίνεται τέτοιος λόγος για αλλαγή στις σταθμίσεις των δεικτών FTSE.
Ίσως όμως να είναι και η πρώτη φορά που βλέπουμε τέτοιες τεράστιες μεταβολές στη βαρύτητα μετοχών. Από μηδενική βαρύτητα, τραπεζικές μετοχές αύξησαν έως και πάνω από δέκα φορές τη βαρύτητά τους. Πότε άλλοτε είδαμε τις τραπεζικές μετοχές να μηδενίζουν στο χρηματιστηριακό ταμπλό;
Ίσως γι΄αυτό ένα rebalancing ταλαιπωρεί περισσότερο από κάθε άλλη φορά μερικές μετοχές στο ταμπλό.
Στη μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ, το rebalancing έδιωξε funds που ακολουθούν τους δείκτες, και έχουν συμμετοχή στις εταιρείες αντίστοιχη με του δείκτη (index tracking funds), και έφερε εξειδικευμένα emerging funds.
Σημειώνεται πως στην εταιρεία ο μεγαλύτερος μέτοχος είναι η York Capital με 17,3%. Κατέχει 17,6 εκατ. μετοχές έχοντας ξοδέψει περίπου 44 εκατ. ευρώ αφού τοποθετήθηκε στα 2,5 ευρώ ανά μετοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες στον τίτλο τώρα επενδύουν μακροπρόθεσμα long emerging funds που επικεντρώνεται σε μετοχές με καλά θεμελιώδη.
Εδώ έχουν εντοπίσει χαμηλό P/BV (0,43x) αλλά και πολύ υψηλές ελεύθερες ταμειακές ροές (FCF) που στο εννεάμηνο έφτασαν τα 135,46 εκατ. ευρώ.
Ένα από τα funds είναι το Frontier Funds που αρέσκεται σε επενδύσεις σε χώρες, όχι και τόσο γνωστές αλλά που προσφέρουν αποδόσεις που ανεβάζουν στα ύψη την αδρεναλίνη. Στη μετοχή έχει εισέλθει και το Renaissance Asset Managers, όπως και το Old Mutual Global.
Και τα δύο τα εντοπίζουμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ενώ για το τελευταίο σημειώνουμε πως ξεκίνησε από τη Ν.Αφρική και έχει υπό διαχείριση 293,9 δισ. λίρες και 16 εκατ. πελάτες. Η Ισπανική με έδρα τη Βαρκελώνη GVC Gaesco Gstion αγοράζει επίσης μετοχές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Αγοράζει επίσης και Aegean Airlines από Ελλάδα.
Τέλος συναντάμε το ελβετικό Quaero Capital που επενδύει σε emerging markets και αγοράζει μικρή κεφαλαιοποίηση και κατασκευαστικές εταιρείες.
Υπενθυμίζεται πως ο τίτλος της ΓΕΚΤΕΡΝΑ έκλεισε την Παρασκευή στα 1,48 ευρώ με όγκο 95 χιλιάδες τεμάχια και μέσα στην εβδομάδα που πέρασε έκανε σε δύο συνεδριάσεις όγκο πάνω από 1 εκατ. τεμάχια. Από την αρχή του έτους η μετοχή υποχωρεί κατά 21,69%.
Γ.Κ.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017