Στην παγίδα του Τσίπρα, media και αντιπολίτευση - Πως εδραιώνει πολιτική κυριαρχία - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Στην παγίδα του Τσίπρα, media και αντιπολίτευση – Πως εδραιώνει πολιτική κυριαρχία

05.01.2016 14:20

Κυβέρνηση και media ανεβάζουν τους τόνους για το ασφαλιστικό ενώ η αντιπολίτευση χωρισμένη στα δυο είτε  καραδοκεί για στραβοπάτημα της πλειοψηφίας, είτε αποφεύγει να εκτεθεί στο δημόσιο διάλογο.

Όπως έχει εγκαίρως επισημάνει το sofokleousin.gr η πολιτική των υψηλών τόνων που το Μαξίμου επέλεξε, γνωρίζοντας την ανταπόκριση των media δεν οδηγεί στην κατεύθυνση ανατροπής του πολιτικού status quo αλλά στην παγίωσή του.

Αυτό ξεκαθάρισε χθες όταν ο Αλέξης Τσίπρας συγκαλούσε την ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τα media (Πρώτο Θέμα, Καθημερινή, Βήμα, Mega) σφυροκοπούσαν την πρόταση Κατρούγκαλου.

 

Χρήστος Φράγκου
Χρήστος Φράγκου

Στην πραγματικότητα ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται ότιεπιτυγχάνει την εδραίωση της πολιτικής του κυριαρχίας μέσω του ασφαλιστικού ανατρέποντας τα προγνωστικά για τις επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης αποδυνάμωσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Παράλληλα αναγκάζει τα media και την αντιπολίτευση να κάψουν τα σενάρια για συγκυβέρνηση-που οι ίδιοι τροφοδότησαν- μέσω της πόλωσης και των υψηλών τόνων.

Την ίδια ώρα η αντιπολίτευση κώφευε ή αρκούνταν να παίξει το ρόλο της στην πολιτική πόλωσης που έστησε το Μαξίμου, σκοτώνοντας αυτομάτως κάθε προοπτική διεύρυνσης ή αλλαγής του κυβερνητικού σχήματος.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός συγκαλώντας το κορυφαίο πολιτικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που η κυβέρνηση βάλλεται πανταχόθεν εξασφάλιζε την ενεργό συμπόρευση του κόμματος με την κυβερνητική πολιτική, στο πλαίσιο της διατήρησης της πλειοψηφίας και του ελέγχου των εξελίξεων.

Ετσι ενώ σε πρώτη ανάγνωση η στάση των media αποδυναμώνει την κυβέρνηση απέναντι στην κοινωνία, με μια πιο προσεκτική προσέγγιση αντιλαμβάνεται κανείς ότι βοηθά το πολιτικό παιχνίδι του Μαξίμου δημιουργώντας συνθήκες πόλωσης, φέρνοντας την αντιπολίτευση προ των ευθυνών της και εκβιάζοντας ανοιχτή τοποθέτηση από τα υπόλοιπα κόμματα.

Οι υψηλοί τόνοι όμως συσπειρώνουν, καθιστούν σαφές ότι η κυβέρνηση βάλλεται και ενεργοποιούν τα συνεκτικά αντανακλαστικά του ΣΥΡΙΖΑ.

Το Μαξίμου επίλεξε να ανεβάσει τους τόνους ενώ ακόμα η κατάθεση του Ασφαλιστικού στη Βουλή αργεί, καθώς προγραμματίζεται για τις αρχές Φεβρουαρίου, με κάποιες πληροφορίες να αναφέρουν ότι μπορεί να πάει και τα μέσα του επόμενου μήνα.

Η στρατηγική επιλογή του πρωθυπουργού και του επιτελείου του να ανοίξουν πρώιμα τη συζήτηση βασίζεται σε δυο άξονες: Από τη μια τη συσπείρωση –μέσω αγωνιστικής γυμναστικής- του ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη η οικοδόμηση διαπραγματευτικού μετώπου απέναντι στους δανειστές με την ακούσια συμμετοχή των media και της αντιπολίτευσης.

Ετσι, ενώ η στρατηγική της αντιπολίτευσης και μερίδας των media βασίζεται στην απομόνωση της κυβέρνησης και την αποδυνάμωσή της τόσο στη Βουλή όσο και στην κοινωνία, εν τούτοις καταλήγουν να τη στηρίζουν.

Παρεμβάσεις

Το Μαξίμου κινούμενο στους δυο άξονες αυτούς ενεργοποιεί κάθε δυνατή στήριξη χρησιμοποιώντας ακόμα και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος με δηλώσεις του κάλεσε τους δανειστές να αποδεχθούν τις προτάσεις της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό αναγνωρίζοντας τις θυσίες του ελληνικού λαού.

Στο πλαίσιο διαχείρισης του πολιτικού κόστους εντάσσεται και η ενεργοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω της σύγκλισης της Πολιτικής Γραμματείας, υπό τον Αλέξη Τσίπρα, όπου στην ουσία συμφωνήθηκε η κινητοποίηση των μηχανισμών για την καθοδήγηση της βάσης.

Παράλληλα οι επαφές του Γιώργου Κατρούγκαλου με τους πολιτικούς αρχηγούς στόχο δεν είχαν τη δημιουργία κοινού μετώπου ή την εξασφάλιση του μίνιμουμ συναίνεσης αλλά να σύρουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο δημόσιο διάλογο.

Στο πολιτικό σκηνικό παρενέβη και ο Νίκος Παππάς, παραχωρώντας εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο κομματικό ραδιόφωνο «Στο Κόκκινο», όπου ξεδίπλωσε την κυβερνητική πολιτική καιέδωσε την αίσθηση ότι το Μαξίμου ανοίγει τα χαρτιά του.

Του Νίκου Παππά είχαν προηγηθεί οι συνεντεύξεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου,  ο οποίος επιχείρησε να προλειάνει το έδαφος και για διαπραγματευτικές ήττες καθώς και του Γιώργου Χουλιαράκη που ξαναέβαλε στην ατζέντα την ανάπτυξη.

Ακόμα και η παρέμβαση της Όλγας Γεροβασίλη με non paper καταμαρτυρά την πιο ενεργή εμπλοκή του Θόδωρου Μιχόπουλου,ο οποίος κατέχει πλέον ρόλο συντονιστή της δράσης.

Ο στόχος

Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι η στρατηγική αυτή θα οδηγήσει σε μια πιο ενεργή και εποικοδομητική πολιτική διαμάχη, μέσω της οποίας θα ενισχυθεί η διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης και αφετέρου θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την καλύτερη διαχείριση του πολιτικού κόστους με επικοινωνιακούς όρους.

Παράλληλα συντηρώντας το ζήτημα στο προσκήνιο επιτυγχάνεται και η διαρκής καταγραφή τάσεων, θέσεων και αντιθέσεων στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, ενώ διατηρείται σε εγρήγορση και ο κομματικός μηχανισμός. Ταυτόχρονα δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τη συνέχιση των συζητήσεων με άλλα κόμματα, όπως την Ένωση Κεντρώων, ενώ καίγονται και σενάρια ανατροπής του πολιτικού status quo.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017