ΣτΕ: Οι μισθοί των ενστόλων πρέπει να επιστρέψουν στα επίπεδα Αυγούστου 2012

Αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας δικαιώνουν τους ένστολους που είχαν προισφύγει σε αυτό και αναμένεται να δημιουργήσουν σοβαρό πρόβλημα στα κρατικά ταμεία. Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με σειρά αποφάσεων της (υπ΄ αριθμ. 1125-1128/2016) έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική η μερική αποκατάσταση του μισθολογικού των στρατιωτικών που έγινε το 2014 με υπουργική απόφαση, σύμφωνα με την οποία διαμορφώθηκαν οι αποδοχές, τα επιδόματα και οι συντάξεις τους σε χαμηλότερα κατά 50% επίπεδα από τα χρήματα που θα έπρεπε να τους καταβληθούν.

Παράλληλα, κρίθηκε ότι οι αποδοχές τους πρέπει να επανέλθουν στο προ της 1ης Αυγούστου 2012 καθεστώς.

Πάντως, οι σημερινές αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ καταλαμβάνουν μόνο όσους ενστόλους προσέφυγαν σε αυτό, με αποτέλεσμα να απορριφθούν οι παρεμβάσεις 2.915 ένστολων που άσκησαν παρέμβαση υπέρ των Ενώσεων τους.

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας το 2014 είχε και πάλι δικαιώσει  τους ενστόλους κρίνοντας ότι η αναδρομική από 1η Αυγούστου 2012 μείωση των αποδοχών τους είναι αντισυνταγματική και ότι πρέπει να επανέλθουν οι αποδοχές τους στο προηγούμενο καθεστώς.

Στην συνέχεια ψηφίστηκε ο νόμος 4307/2014 με τον οποίο προσδιορίστηκαν νέοι συντελεστές των βασικών μισθών των στρατιωτικών και καθορίστηκαν εκ νέου τα επιδόματά τους, με αποτέλεσμα να επέρχονται μειώσεις στις αποδοχές και στις συντάξεις τουλάχιστον κατά 50% σε σχέση με τους μισθούς και τις συντάξεις του 2012.

Ακολούθησε η έκδοση της υπ΄ αριθμ. οικ2/88371/ΔΕΠ/17-11-2014 απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας, Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας και Αιγαίο με την οποία αναπροσαρμοσθήκαν οι αποδοχές και οι συντάξεις των ενστόλων στα μειωμένα επίπεδα.