ΣΤΕΝΗ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ – «Υποπτη» για λογοκλοπή στη διατριβή της η Γερμανίδα υπ. Αμυνας

Ύποπτη για λογοκλοπή στη διδακτορική διατριβή της στην Ιατρική είναι η γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στενή συνεργάτιδα της καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, όπως επισημαίνει ο γερμανικός Τύπος.

Η φον ντερ Λάιεν «δεν απορρίπτει απλώς αυτές τις κατηγορίες, αλλά ζήτησε από τη Σχολή Ιατρικής του Ανόβερου», από την οποία πήρε το διδακτορικό της στις αρχές της δεκαετίας του 1990, «να εξεταστεί (η διδακτορική διατριβή της) από μια ανεξάρτητη και ικανή επιτροπή», αντέδρασε ένας εκπρόσωπος της υπουργού, τον οποίο επικαλείται το περιοδικό Spiegel.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η υπουργός είναι εν γνώσει των υποψιών αυτών από τον Αύγουστο. Οι κατηγορίες, που αποκαλύφθηκαν από  το Spiegel και δημοσιοποιήθηκαν ευρύτατα μέσω διαδικτύου, διατυπώνονται από μια ιντερνετική πλατφόρμα, την “VroniPlag Wiki”, που παρακολουθεί και καταγράφει τα κρούσματα λογοκλοπής σε πανεπιστημιακό επίπεδο.

Στις 26 Σεπτεμβρίου, «στοιχεία λογοκλοπής βρέθηκαν σε 27 από τις 62 σελίδες της διατριβής της φον ντερ Λάιεν που είχαν εξετασθεί μέχρι τότε, δηλαδή μια αναλογία 43,5%», αναφέρει η VroniPlag.

Σύμφωνα με τον Γκέρχαρντ Ντάνεμαν, καθηγητή του Δικαίου στο πανεπιστήμιο Χούμπολτ του Βερολίνου και μέλος της πλατφόρμας, τον οποίο επικαλείται το Spiegel, «37 αποσπάσματα» αντιβαίνουν σε ακαδημαϊκούς κανόνες, όπως η επανάληψη φράσεων από ξένα κείμενα χωρίς ο συγγραφέας να αναφέρει πως πρόκειται για βιβλιογραφικές αναφορές.

«Η συχνότητα αυτών των λαθών και η ευκολία με την οποία θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί δείχνει μια χονδροειδώς πρόχειρη δουλειά», είπε ο Ντάνεμαν στην Sueddeutsche Zeitung.

Το 2011 ο υπουργός Άμυνας Καρλ-Τέοντορ τσου Γκούτενμπεργκ, ανερχόμενος αστέρας της πολιτικής, αναγκάσθηκε να παραιτηθεί, καθώς διαπιστώθηκε πως είχε καταφύγει σε λογοκλοπή σε μεγάλα τμήματα της διδακτορικής διατριβής του. Η Ανέτε Σαβάν, υπουργός Παιδείας και στενή συνεργάτιδα της καγκελαρίου, αναγκάσθηκε να κάνει το ίδιο τον Φεβρουάριο του 2013.

Η Σιλβάνα Κοχ-Μέριν, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναγκάσθηκε επίσης να παραιτηθεί το 2011 για τους ίδιους λόγους.

Ο τίτλος του “δόκτορα” τους αφαιρέθηκε στη συνέχεια. Ο εν λόγω τίτλος ο οποίος είναι πολύ σεβαστός στη Γερμανία, αναφέρεται συστηματικά όταν προσφωνείται κάποιος.