Στα 25 εκατ. εκτιμώνται οι διεθνείς αφίξεις – «Καμπανάκι» Α. Ανδρεάδη για αξιολόγηση, προσφυγικό | Mikrometoxos.gr

Στα 25 εκατ. εκτιμώνται οι διεθνείς αφίξεις – «Καμπανάκι» Α. Ανδρεάδη για αξιολόγηση, προσφυγικό

12.03.2016 14:54

ΣΕΤΕ: Αναμένονται φέτος 15 δισ. έσοδα από τον τουρισμό

Καταλυτική για την περαιτέρω εξέλιξη του ελληνικού τουρισμού θεωρεί ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης, τη φετινή τουριστική περίοδο, κατά την οποία εκτιμάται ότι τα έσοδα για τον κλάδο θα ανέλθουν σε 15 δισ. ευρώ, με τις διεθνείς αφίξεις να αναμένονται στα 25 εκατ. ή στα 27,5 εκατ. συμπεριλαμβανομένης της κρουαζιέρας.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ., Ανδρεάδης στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης τουρισμού ΙΤΒ, που άνοιξε την Τετάρτη τις πύλες της στο Βερολίνο, η φετινή τουριστική περίοδος θα είναι καταλύτης για την περαιτέρω εξέλιξη του ελληνικού τουρισμού και κατ´ επέκταση της συνεισφοράς του στην ελληνική οικονομία και απασχόληση.

Ο κ. Ανδρεάδης τόνισε ότι, συνυπολογίζοντας στοιχεία που παρουσιάζονται στην έκθεση ΙΤΒ, τον προγραμματισμό των αεροπορικών θέσεων για το 2016, καθώς και στοιχεία από Tour Operators, αλλά και online συστήματα, όπως το Amadeus, η εκτίμηση του ΣΕΤΕ είναι ότι οι διεθνείς αφίξεις, για το σύνολο του έτους, μπορεί να ανέλθουν στα 25 εκατ. (27,5 εκατ. συμπεριλαμβανομένης και της κρουαζιέρας) από 23,5 εκατ. το 2015. Παράλληλα, εκτιμά ότι τα συνολικά έσοδα μπορεί να ανέλθουν στα 15 δισ. ευρώ από 14,2 δισ. ευρώ το 2015.Η αύξηση δεν θα είναι οριζόντια σε όλη την χώρα, τονίζει ο κ. Ανδρεάδης, καθώς συγκεκριμένοι προορισμοί που πλήττονται από το προσφυγικό θα παρουσιάσουν σημαντική πτώση στις αφίξεις τους.

Αναγκαία προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω, ενόψει μάλιστα της έναρξης της τουριστικής περιόδου, ο κ. Ανδρεάδης θεωρεί την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος, μέχρι το τέλος Απριλίου. Παράλληλα, πρέπει να εφαρμοσθούν άμεσα από την Πολιτεία οι αποφάσεις που θα ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ως προς την αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών ροών και την εξασφάλιση της απρόσκοπτης καθημερινότητας και λειτουργίας των τοπικών κοινωνιών και των τουριστικών προορισμών, ιδιαίτερα των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου που έχουν όλο αυτό το διάστημα απορροφήσει το βάρος του προσφυγικού.

Στην περίπτωση που οι ως άνω παράγοντες δεν αντιμετωπισθούν έγκαιρα και αποτελεσματικά, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η εικόνα της Ελλάδας να επιβαρυνθεί σημαντικά και να καταγραφούν σοβαρές απώλειες στα βασικά μεγέθη του ελληνικού τουρισμού και κατά προέκταση, στην εθνική οικονομία, στην απασχόληση και σε όλους τους άλλους κλάδους και επαγγέλματα που διασυνδέονται με την τουριστική δραστηριότητα, επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ. Σε αυτή την περίπτωση, τονίζει, ενδέχεται τα συνολικά αποτελέσματα να κινηθούν χαμηλότερα από αυτά του 2015.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017