Στα "σκαριά" αγωγές εκατομμυρίων του Δημοσίου κατά ξένων τραπεζών - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Στα “σκαριά” αγωγές εκατομμυρίων του Δημοσίου κατά ξένων τραπεζών

29.12.2015 01:01

Το παράδειγμα των ΗΠΑ αλλά και ευρωπαϊκών κρατών που λειτούργησαν με αυτό τον τρόπο, λαμβάνοντας αποζημίωση από ξένες (κυρίως Ελβετικές) τράπεζες που ξέπλεναν ή υποβοηθούσαν το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ακολουθούν οι ελληνικές αρχές, ετοιμάζοντας αγωγές εκατομμυρίων κατά ξένων πιστωτικών ιδρυμάτων που ενεπλάκησαν σε διαδρομές παράνομου χρήματος.

Το παράδειγμα των ΗΠΑ και της Ιταλίας είναι χαρακτηριστικό. Ήδη τέσσερις ελβετικές τράπεζες θα πληρώσουν €163,2 εκατ. στο υπ. Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για να αποφύγουν πιθανές διώξεις, διότι βοήθησαν Αμερικανούς καταθέτες να φοροδιαφύγουν, όπως ανακοινώθηκε επισήμως.

Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ,  έχει προς το παρόν συνάψει συμφωνίες με 75 ελβετικές τράπεζες που περιλήφθηκαν σε ένα εθελοντικό πρόγραμμα από το 2013, το οποίο επιτρέπει σε τράπεζες της Ελβετίας να αποφύγουν πιθανές ποινικές διώξεις με το να αποκαλύψουν ενδοσυνοριακές πράξεις που βοήθησαν Αμερικανούς υπηκόους να αποκρύψουν περιουσιακά στοιχεία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των χρηματικών ποινών, η τράπεζα J. Safra Sarasin AG (Βασιλεία) θα πληρώσει το μεγαλύτερο μερίδιο, ήτοι 78,6 εκατομμύρια ευρώ (85,8 εκατ. δολάρια). Οι άλλες τράπεζες περιλαμβάνουν τις Coutts & Co Ltd στη Ζυρίχη (71,9 εκατ. ευρώ), την Gonet & Cie στη Γενεύη (10,5 εκατ. ευρώ) και την Cantonal du Valais στο καντόνι Βαλαί (2,10 εκατ. ευρώ), είπε το αμερικανικό υπουργείο. Οι ποινές για τις 75 περιπτώσεις ξεπερνούν συνολικά τα 917 εκατομμύρια ευρώ (1 δισ. δολάρια)!

Υπό τις συμφωνίες, οι τράπεζες είναι επίσης υποχρεωμένες να παραδώσουν λεπτομέρειες λογαριασμών Αμερικανών πολιτών οι οποίοι ερευνώνται. Οι τράπεζες που ήδη διερευνώνται για ποινικά αδικήματα εξαιρούνται από το πρόγραμμα.

Οι Έλληνες

Ανάλογα κινούνται εδώ και καιρό οι ελληνικές αρχές, που έχουν θέσει υπό διερεύνηση τις διαδικασίες που ακολουθούσαν κυρίως η HSBC και η UBS.

Πληροφορίες αναφέρουν πώς δυο εισαγγελείς έχουν ήδη συλλέξει τα στοιχεία, ενώ είναι θέμα ωρών να “σπάσουν” τους κωδικούς της νέας λίστας που παρέδωσε στα χέρια του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης ο Ερβέ Φαλτσιανί. Εκεί υπάρχει ουσιαστικά και το μυστικό κλειδί που θα επιτρέψει τα αποκαλυπτήρια της λίστας.

Η επίμαχη λίστα με τις τουλάχιστον 500.000 κινήσεις λογαριασμών αποτελεί το… password -όπως φαίνεται- για όλες τις λίστες που έχουν οι οικονομικοί εισαγγελείς και ο ελεγκτικός μηχανισμός στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Οι καταθέσεις αυτές και οι κινήσεις των λογαριασμών θα ανοίξουν μεγάλα κεφάλαια φοροδιαφυγής, αφού εκεί θα φανούν ποιοι είχαν χρήματα τα οποία δεν τα έστειλαν με εμβάσματα στο εξωτερικό αλλά με «μαύρες σακούλες». Χρήματα, δηλαδή, που δεν ελέγχθηκαν από τις τράπεζες όσον αφορά στην προέλευσή τους όπως θα έπρεπε, διευκολύνοντας το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος,.

Η σχηματοποίηση αυτής της διαδικασίας, με έγγραφα που κατάφεραν να συλλέξουν οι εισαγγελείς εισβάλοντας στην UBS, είναι δρομολογημένη. Τα έγγραφα είναι αποκαλυπτικά, αφού φέρεται να βρέθηκε εσωτερική οδηγία προς τους μπρόκερ για τον τρόπο που θα διευκολύνουν τους «πελάτες».

Το επόμενο βήμα θα είναι να χτυπήσει το ελληνικό δημόσιο την «πόρτα» των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017