Σταθάκης: Θα μηδενιστούν οι οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες στο προσεχές 12μηνο | Mikrometoxos.gr

Σταθάκης: Θα μηδενιστούν οι οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες στο προσεχές 12μηνο

30.05.2016 13:36

Ο υπουργός σημείωσε ότι η αποπληρωμή των χρεών του Δημοσίου είναι μία από τις θετικές συνέπειες της συμφωνίας με τους θεσμούς και πρόσθεσε ότι η Παρευξείνια Τράπεζα μπορεί να συμβάλει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Με το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης κλείνει ένας κύκλος που ξεκίνησε το προηγούμενο καλοκαίρι από την κυβέρνηση, και μετά από μία οκταετία πρωτοφανούς ύφεσης η ελληνική οικονομία αν και βαθιά πληγωμένη μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης, υποστήριξε ο υπουργός, τονίζοντας ότι το δεύτερο εξάμηνο του έτους αναμένεται τροχιά θετικής ανάκαμψης με ένα σύνολο οικονομικών μέτρων, τα οποία προσδιόρισε ως εξής:

Με τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ θα περάσουν φέτος στην πραγματική οικονομία 4 δισ. ευρώ και μαζί με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα φτασουν στα 8 δισ. ευρώ, με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους νέους επιστήμονες και την καινοτόμα επιχειρηματικότητα.

Ακόμη, στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας θα έρθει στη Βουλή για ψήφιση ο νέος αναπτυξιακός νόμος, που δίνει προτεραιότητα στο αγροδιατροφικό σύμπλεγμα και και τις επενδύσεις στους κλάδους Τεχνολογίας, Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ). Επίσης στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας θα συμβάλει η υλοποίηση του σχεδίου Γιούνκερ.

Ο κατάλογος με τα έργα περιλαμβάνει 42 επενδύσεις, εκ των οποίων 18 είναι αμιγώς ιδιωτικές επενδύσεις, και παράλληλα προωθούνται μεταρρυθμίσεις σε πλήθος θέματα, όπως το νέο ενιαίο θεσμικό πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις, η απλοποίηση των διαδικασιών για τη σύσταση και αδειοδότηση επιχειρήσεων, η ίδρυση Κέντρων Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων και η σύσταση Αναπτυξιακού Συμβουλίου.

Σχετική εικόνα

Σε ό,τι αφορά τη συμβολή της Παρευξείνιας Τράπεζας, ο κ. Σταθάκης επεσήμανε ότι έχουν γίνει 15 χρηματοδοτήσειςμ συνολικού ύψους 207 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 47,5 εκατ. ευρώ θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία το 2016. Συνολικά, την επόμενη τριετία αναμένονται χρηματοδοτήσεις από την Παρευξείνια Τράπεζα, συνολικού ύψους 140 εκατ. ευρώ. «Προσπαθούμε να αναδείξουμε την περιοχή ως πόλο ανάπτυξης», τόνισε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Παρευξείνιας Τράπεζας, Ιχσάν Ουγκούρ Ντελικανλί και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι στις αλλαγές που συντελούνται. Στόχος μας είναι η στήριξη μίας βιώσιμης ανάπτυξης».

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017