Στέ'ι'τ Ντιπάρτμεντ: Δεν εκφοβίζουμε την Ελλάδα για το θέμα της βίζας - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Στέ’ι’τ Ντιπάρτμεντ: Δεν εκφοβίζουμε την Ελλάδα για το θέμα της βίζας

05.02.2016 12:53
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

«Δεν υπάρχει καμιά προσπάθεια καταναγκασμού ή εκφοβισμού της Ελλάδας, σε σχέση με το πρόγραμμα εξαίρεσης από βίζα».

Αυτή τη δήλωση έκανε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι, απαντώντας σε σχετική ερώτηση σε συνέντευξη Τύπου στο National Press Center της Ουάσιγκτον.

Ο κ. Κίρμπι δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία του Politico ότι o υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι προειδοποίησε πέντε χώρες, ανάμεσά τους και την Ελλάδα – ότι θα χάσουν την εξαίρεση της βίζας για τους υπηκόους τους που επισκέπτονται ως τουρίστες τις ΗΠΑ, αν δεν αντιμετωπίσουν αποφασιστικά το ζήτημα των πλαστών ή κλεμμένων διαβατηρίων.

Είπε τα εξής:

«Όπως γνωρίζετε, μια από τις πλέον βασικές ευθύνες μας είναι η ασφάλεια του αμερικανικού λαού. Το Πρόγραμμα Εξαίρεσης από τη Βίζα εξυπηρετεί ένα σκοπό, αλλά πρέπει να υπάρχει ισορροπία. Θα πρέπει να τηρούμε το νόμο και θα το κάνουμε. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με το Κογκρέσο όσον αφορά την πραγματική εφαρμογή των συγκεκριμένων σταδίων».

Ο κ. Κίρμπι αναγνώρισε τον ρόλο της Ελλάδας για την προσφυγική κρίση, ένα ρόλο που παίζει, όπως τόνισε, λόγω της γεωγραφικής της θέσης:

«Αναγνωρίζουμε το βάρος που έχει ανατεθεί στην ελληνική ηγεσία και τον ελληνικό λαό εξαιτίας αυτού, το οποίο είναι και ο λόγος που ο Υπουργός Εξωτερικών είναι τόσο προσηλωμένος στην προσπάθεια για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, έτσι ώστε οι Σύριοι να μην χρειάζεται να εγκαταλείπουν τη χώρα τους, ώστε να έχουν σπίτι και μία κυβέρνηση που θα μπορεί να φροντίσει τις ανάγκες τους, έτσι ώστε οι άλλες κυβερνήσεις στην Ευρώπη να μην επιβαρύνονται».

Ολοι έχουν ευθύνη, συνέχισε, και γι’ αυτό η προσφυγική κρίση ήταν ένα από τα κεντρικά σημεία που τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

«Υπάρχουν συγκεκριμένες συνεισφορές», είπε ο εκπρόσωπος, «που οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να κάνουν. Προφανώς επιθυμούμε το ίδιο να πράξουν άλλες χώρες και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση», τόνισε.

Μιχάλης Ιγνατίου

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017