Στάση αναμονής για τις αναδυόμενες αγορές: Στο κατώτερο επίπεδο από την οικονομική κρίση οι ξένες επενδύσεις

Στο χαμηλότερο επίπεδο από την οικονομική κρίση έχουν συρρικνωθεί οι ξένες επενδύσεις στις αναδυόμενες αγορές (Ε.Μ.), καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για τις επιπτώσεις από την πρώτη αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ σε διάστημα σχεδόν μιας δεκαετίας.

Όπως ανέφερε δημοσίευμα των «Financial Times», τα χρόνια της ανάπτυξης, που τροφοδότησαν η πρόσβαση σε φθηνή χρηματοδότηση, λόγω των χαμηλών επιτοκίων στον αναπτυγμένο κόσμο, και η ισχυρή όρεξη της Κίνας για εμπορεύματα, δείχνει να τελειώνει, με επιφανείς οικονομολόγους στην Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) να προειδοποιούν για τις αρνητικές δευτερογενείς επιπτώσεις, καθώς τα κόστη δανεισμού αυξάνονται.

Οι τιμές σε δημοφιλείς αναδυόμενες αγορές χρέους και μετοχών έχουν ήδη υποχωρήσει, ενώ οι καθαρές εισροές από ξένους επενδυτές έχουν μειωθεί από τα 285 δισ. δολ. το 2014 σε 66 δισ. δολ. το τρέχον έτος, σύμφωνα με το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), ένας όμιλος που εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες χρηματοοικονομικές εταιρείες του κόσμου.

Οι επενδυτές είναι διχασμένοι ως προς το εάν η αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα έχει ήδη αντικατοπτριστεί στις αγορές, ή εάν θα εντείνει τις πιέσεις για τις χρεωμένες εταιρείες και οικονομίες.

«Αυτή ήταν μια άθλια χρονιά για τις Ε.Μ.», δήλωσε ο Paul McNamara, διευθυντής επενδύσεων για τις αναδυόμενες αγορές στην GAM. «Υπήρξε μια σταθερή “αιμορραγία” από assets και κανείς δεν είναι σίγουρος τι σχήμα θα μπορούσε να έχει η αγορά αυτή τη στιγμή την επόμενη εβδομάδα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Εν τω μεταξύ, ανησυχία έχει προκληθεί από τη συσσώρευση εταιρικού χρέους στις αναδυόμενες αγορές, που διπλασιάστηκε μεταξύ του 2008 και του 2014 και υπήρξε ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τομείς της παγκόσμιας αγοράς ομολόγων.

«Οι πολιτικοί σε όλο τον κόσμο είναι γνώστες των επιπτώσεων που η απόφαση της Fed θα έχει και ανησυχούν, κάτι που κάνει κι εμάς να ανησυχούμε», δήλωσε ο Simon Lue-Fong, επικεφαλής χρέους αναδυόμενων αγορών στην Pictet Asset Management.

Όμιλοι funds που επικεντρώνονται στις αναδυόμενες αγορές έχουν υπομείνει ένα ταραχώδες έτος, με σημαντικά λιγότερα assets υπό διαχείριση σε Aberdeen και Ashmore.

«Ακόμα και αν έχετε κάνει ειρήνη με μια αύξηση των επιτοκίων της Fed, υπάρχουν και άλλοι λόγοι για να είστε νευρικοί», δήλωσε ο David Hauner, επικεφαλής αναδυόμενων αγορών της Bank of America Merrill Lynch.

* ,