ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΣΣΑΝΟΣ- Πέθανε ο «ιπτάμενος Έλληνας» - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΣΣΑΝΟΣ- Πέθανε ο «ιπτάμενος Έλληνας»

09.06.2016 22:59

ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΣΣΑΝΟΣ

Πέθανε ο «ιπτάμενος Έλληνας»

Στη θλίψη βύθισε τον κόσμο της αεροπορίας η είδηση του θανάτου του Σπύρου Πισσάνου, του Έλληνα πιλότου που έγινε θρύλος με τις πτήσεις και τις καταρρίψεις του κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Σπύρος Πισσάνος, έφυγε πλήρης ημερών στα 97 του χρόνια. Γεννήθηκε το 1919 στον Κολωνό και από τα παιδικά του χρόνια γνώριζε ότι θέλει να γίνει πιλότος. Όπως είχε δηλώσει ο ίδιος στο Mega το 2013, ήταν τέτοιο το πάθος του να κατακτήσει τους αιθέρες που έκανε συχνά κοπάνα από το σχολείο για να πάει στο Τατόι και να παρακολουθήσει τα αεροπλάνα.

«Ο ιπτάμενος Έλληνας», όπως τον φώναζαν οι υπόλοιποι πιλότοι, πέταξε με την αγγλική RAF και την Αμερικανική πολεμική αεροπορία και στη συνέχεια έγινε δοκιμαστής πιλότος των πρώτων αεριωθούμενων αεροπλάνων.

Σε ηλικία 18 ετών και με μόλις οκτώ δολάρια στην τσέπη του, ο Σπύρος Πισσάνος μπάρκαρε με κάποιο καράβι μόνο και μόνο για να φτάσει στις ΗΠΑ. Ο δρόμος, όμως, δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα.

Όταν έφτασε στη Νέα Υόρκη, ο κ. Πισσάνος έκανε διάφορες δουλειές και με τις οικονομίες γράφτηκε σε μια σχολή πιλότων στο Μπρούκλιν. Όταν ξέσπασε ο πόλεμος, πολέμησε αρχικά με την Βρετανία και αργότερα με τις δυνάμεις των ΗΠΑ.

Συμμετείχε σε αερομαχίες με γερμανικά πολεμικά αεροσκάφη και είχε στο ενεργητικό του 10 καταρρίψεις.

 
Πέθανε ο «ιπτάμενος Έλληνας»

Μετά τον πόλεμο υπήρξε δοκιμαστής πιλότος των πρώτων αεριωθουμένων αεροπλάνων. Έζησε στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια, εν αποστρατεία Συνταγματάρχης της USAF. Το 2008 εξέδωσε το βιβλίο του «Τhe Flying Greek» περιγράφοντας την περιπέτειά του στην Αμερική και τις προσωπικές του αναμνήσεις από τον πόλεμο.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017