Σοκ και δέος από τις αλλαγές στο ασφαλιστικό – Τα πάνω-κάτω στις συντάξεις: Καταργείται η κατώτατη – Στα 67 η αποχώρηση και στο Δημόσιο

Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο εξισώνονται με αυτούς του ιδωτικού τομέα – Πώς θα υπολογίζεται εφεξής το ύψος της σύνταξης – Δεν θα παίρνουν σύνταξη οι ανασφάλιστοι υπερήλικες του ΟΓΑ

Νέες ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου, «μέτρα για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», το οποίο κατατέθηκε το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί στο τέλος της εβδομάδας. Οι νέες διατάξεις προκαλούν αντιδράσεις στον κλάδο των μηχανικών, των ελεύθερων επαγγελματιών και των υπαλλήλων στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Με τις νέες διατάξεις, αλλάζει ο τρόπος καταβολής των κατώτατων ορίων στο Δημόσιο, ώστε αυτά να δίδονται μόνο στα 67 για όσους αποχωρούν από 1/7/2015 και εξής. Οι υπόλοιποι θα λαμβάνουν συντάξεις με βάση τις εισφορές τους. Εξαιρούνται οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας (67% και άνω κ.ά.), καθώς και συντάξεις χηρείας.

Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης και για τους δημοσίους υπαλλήλους, με βάση τον νόμο «Λοβέρδου – Κουτρουμάνη» του 2010. Οι αλλαγές αφορούν όσους δημοσίους υπαλλήλους αποχωρούν από 1/9/2015 και μετά (και όχι για όσους αποχωρούν από 1/1/2015).

Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμα την επέκταση από την 1η Σεπτεμβρίου 2015 και στο συνταξιοδοτικό των δημοσίων υπαλλήλων των αλλαγών που ισχύουν για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και τους ελεύθερους επαγγελματίες για τα κατώτατα όρια, την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και την επιβολή του αυξημένου «πέναλτι»10% σε όσους αποχωρούν πρόωρα. Ο νέος τρόπος υπολογισμού προβλέπει: τμήμα σύνταξης για τα χρόνια ασφάλισης μέχρι το 2010 (με βάση τις παλιές διατάξεις), τμήμα σύνταξης για τα χρόνια από το 2011 (με αναλογικούς συντελεστές) και τμήμα από τη βασική σύνταξη των 360 ευρώ.

Όσοι εργαζόμενοι του Δημοσίου συνταξιοδοτούνται με μειωμένη σύνταξη, θα υποστούν επιπλέον μείωση 10% έως ότου συμπληρώσουν το προβλεπόμενο όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση.

Διευκρινίζεται επίσης πως η αύξηση των ορίων ηλικίας και στο Δημόσιο ξεκινά από 19/8/2015, ώστε από 1/1/2022 να βγαίνουν όλοι στα 67 ή στα 62 με 40 χρόνια. Ειδικά για τους ένστολους, επανέρχεται το καθεστώς που επέβαλε ο νόμος του 2010 και καταργούνται οι διατάξεις που αφορούσαν τα σώματα ασφαλείας, τους στρατιωτικούς και τα στελέχη της πυροσβεστικής.

Οι ένστολοι που θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1.1.2015 και μετά, δικαιούνται σύνταξη εφόσον έχουν συμπληρώσει το εξηκοστό 60ό έτος της ηλικίας τους ή 40 έτη συντάξιμης υπηρεσίας. Επίσης τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, δεν θα υποχρεούνται σε αποχώρηση από την υπηρεσία πριν από τη συμπλήρωση του 58ου έτους της ηλικίας τους.

Με το νομοσχέδιο καταργούνται δεκάδες ευεργετικές διατάξεις (ρυθμίσεις Στρατούλη ν.4331/2015) που έδιναν ανάσα σε συνταξιούχους και ασφαλισμένους. Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, καταργεί:

*Την χορήγηση και επαναχορήγηση των συντάξεων του ΟΓΑ ύψους 360 ευρώ σε 30.000 ανασφάλιστους υπερήλικες έλληνες και ομογενείς.

*Την αποποινικοποίηση των οφειλών για ατομικές ασφαλιστικές εισφορές ελευθέρων επαγγελματιών στα ασφαλιστικά ταμεία τους.

*Την δυνατότητα σε ελεύθερους επαγγελματίες να συμψηφίζουν με τμήμα των συντάξεών τους χρέη τους από ατομικές ασφαλιστικές εισφορές μέχρι 25.000 ευρώ στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ. Το επιτρεπόμενο όριο οφειλής για συνταξιοδότηση, επανέρχεται για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ στις 20.000 ευρώ και για τους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ στις 15.000 ευρώ. Το ταμείο των μηχανικών ήδη έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον Υπουργό Εργασίας .

*Την μείωση των υπέρμετρα αυξημένων το 2011 ασφαλιστικών εισφορών των ασφαλισμένων στο ΕΤΑΑ. Η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, και μάλιστα αναδρομικά από τον Ιούλιο του 2011, σε γιατρούς, μηχανικούς και δικηγόρους θα οδηγήσει δεκάδες χιλιάδες από αυτούς σε διαγραφή τους από το ΕΤΑΑ, με αποτέλεσμα την δραστική μείωση των εσόδων του.

*Την χορήγηση επικουρικής σύνταξης στους δικαιούχους κύριας σύνταξης του ΝΑΤ λόγω εργατικού ατυχήματος ή θανάτου εξαιτίας εργατικού ατυχήματος.

*Καταργείται ακόμη η διάταξη που παρείχε τη δυνατότητα, έως τις 30 Ιουνίου 2017, να αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης για επιχειρήσεις που έχουν δημιουργήσει οφειλές προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, αλλά συνέχιζαν να καταβάλλουν κανονικά τις τρέχουσες εισφορές τους.

*Καταργείται η διάταξη που προέβλεπε την ασφάλιση στο ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, δημοσιογράφων που εργάζονται σε γραφεία τύπου αθλητικών ομοσπονδιών.

*Καταργείται επίσης η δυνατότητα του ΑΚΑΓΕ να χρηματοδοτεί ελλείμματα επικουρικών ταμείων. Η κατάργηση του υπολογαριασμού του ΑΚΑΓΕ που χρηματοδοτείται από κρατήσεις 3% – 10% στις επικουρικές συντάξεις αφήνει εκτεθειμένα τα επικουρικά τα οποία πλέον χωρίς αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο και χωρίς κρατική χρηματοδότηση θα οδηγηθούν στην εφαρμογή του «μηδενικοί ελλείμματος» και σε νέες συνεχείς μειώσεις των επικουρικών συντάξεων.

 

——————-

 

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

 

Σοκ και Δεος του Αλεξεϊ το π3ο513/10/201511:35Ετσι Αλεξη, δωσε πονο στα γιδια! Δευτερη Φορα Αριστερα και με υψωμενη την αριστερη γροθια αγωνιστικα!

Απάντηση

ΕΘΝΙΚΙΣΤΗΣ13/10/201511:30ΤΕΛΙΚΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΗΘΕΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΟΥ ΤΟΣΟ ΘΕΛΑΤΕ ΑΠΟ ΤΟ 1974 ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΑΡΚΕΤΑ ΔΙΣ ΑΚΟΜΑ.ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΔΙΑ.Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΕΧΕΙ ΜΟΝΟ ΕΞΟΔΑ.ΠΛΗΡΩΣΤΕ ΚΑΙ ΝΙΩΣΤΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΜΕΔΟΥΛΙ.

Απάντηση

Akis13/10/201511:23Μια χαρα ειναι τα μετρα. Αυτονοητα. Επρεπε να ειχαν γινει εδω και δεκαετιες. Ο Θεος να δινει χρονο στον Αλεξη και την Τροικα να περασουν ολες τις μεταρυθμισεις αμεσα.

Απάντηση

ΤΟΜ ΜΙΧ13/10/201511:23Επρεπε να τους αφηνουμε να βγαινουν στην συνταξη απο τα 45!!!καλα ρε εσεις ολοι δεν βριζατε πριν μηνες αυτους που οι πασοκονουδου τους εβγαζε σε συνταξη νεους νεους,με προωρες,στα 50,στα 45,στα 52;;;;;τωρα βριζετε επειδη θα ερθουν τα πουλακια μου και αυτα να δουν την γλυκα αυτη που βλεπουμε εμεις στο ικα;;;;Ειστε πολυ ανωμαλοι τελικα…απλα δεν εχετε τι να κανετε και σχολιαζετε ολη μερα απο τα καφενεια,τα σουβλατιζδικα ,και τα ρακομελαδικα και μια βριζετε τον εναν μια τον αλλον και νομιζετε οτι κατι κανετε…

Απάντηση

Γιωργος13/10/201511:21ΔΩΣΕ ΠΟΝΟ ΑΛΕΞΗ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΟΧΕΣ ΤΩΡΑ ΒΕΒΑΙΑ ΕΣΥ ΤΙ ΘΑ ΠΑΡΕΙΣ ΑΠΟ ΜΑΡΟΥΛΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΑΥΤΟ ..ΕΙΝΑΙ .. ΟΥΑΟΥ

Απάντηση

ΜΕΙΝΑΜΕ ΕΥΡΩΠΗ13/10/201511:03Και όλα τα υπόλοιπα είναι προπαγάνδα των δραχμολάγνων.Η ουσία ήταν να μείνουμε και να έχουμε ευρώ.Τώρα 300 ευρώ κάτω 300 ευρώ πάνω δεν έχει καμία σημασία.Η επιστροφή στη δραχμή είναι καταστροφή.Θα είμασταν τρισχειρότερα.Ας κάνουμε υπομονή και σε μια δεκαετία θα στρώσουν τα πράγματα συνέλληνες.Μαζί θα παλέψουμε για την ευρωπαική πορεία της χώρας με μισθούς Κίνας.ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ.

Απάντηση

τσοβεν13/10/201511:29Εσυ την έχεις φάει και έχεις γλυκαθεί. Εμένα με πονάει όμως ακόμα επειδή αντιστέκομαι

Απάντηση

ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΩΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ13/10/201510:52Οι γιαγιάδες στα χωριά που μεγάλωσαν παιδιά με αντίξοες συνθήκες και έβγαλαν επιστήμονες που προσέφεραν στην πατρίδα καταδικάζονται σε θάνατο για να έχει λεφτά η κομμουνιστική αριστερά να πληρώνει λαθρομετανάστες απο το Πακιστάν. Οι Συριζαιοι και οι αναρχοκομμουνιστές μιλούσαν για κρεμάλες ,αλλά τελικά οι κρεμάλες θα είναι για αυτούς. Τα γεροντάκια με τις μαγκούρες θα τους πάρουν στο κυνηγι. Ο ανεπάγγελτος καταληψίας Αλέξης και η Μπαζιάνα θα φύγουν με το ελικόπτερο για Βενεζουέλα

Απάντηση

η αλήθεια ειναι οτι13/10/201510:38Αν τα είχε ψηφίσει αυτά η “δεξιά” τώρα θα είχαμε νεκρούς στους δρόμους.