Σοκ για τη Globo, τίθεται υπό διαχειριστικό έλεγχο - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Σοκ για τη Globo, τίθεται υπό διαχειριστικό έλεγχο

04.11.2015 10:51

Δραματική τροπή λαμβάνει η υπόθεση της Globo PLC καθώς η ελληνικών συμφερόντων τεχνολογική εταιρεία εδώ και λίγες ώρες τελεί υπό διαχειριστικό έλεγχο, έπειτα από δικαστική απόφαση.

http://www.capital.gr/epixeiriseis

Η εξέλιξη αυτή έρχεται ως επακόλουθο της έρευνας που ξεκίνησαν οι αρμόδιες βρετανικές εποπτικές αρχές, έπειτα από τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν από το αμερικανικό hedge fund Quintessential Capital Management περί συστηματικής παραποίησης των οικονομικών στοιχείων της εταιρείας παραγωγής λογισμικού. 

Στο πλαίσιο της εν εξελίξει διαδικασίας, τα βρετανικά δικαστήρια όρισαν χθες τριμελή ομάδα συνδίκων από την εταιρεία FTI Consulting LLP, οι οποίοι και αναλαμβάνουν άμεσα τον έλεγχο της Globo. Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας προς το Χρηματιστήριο του Λονδίνου, οι σύνδικοι θα προχωρήσουν σε άμεση αξιολόγηση του ομίλου με στόχο να αποτιμηθούν “πιθανές ευκαιρίες για την παραγωγή αξίας από τις δραστηριότητες της εταιρείας”, στο πλαίσιο βεβαίως της ικανοποίησης πρωτίστως των πιστωτών της εταιρείας και της διευθέτησης των υποχρεώσεών της. Επίσης, οι σύνδικοι θα επιδιώξουν να αποκτήσουν τον έλεγχο των βιβλίων και των αρχείων ώστε να διεξαχθεί πλήρης οικονομική έρευνα, σε στενή συνεργασία με τα αρμόδια ρυθμιστικά σώματα.

Μόλις λίγα 24ωρα νωρίτερα, ο κύριος πιστωτής της Globo, η Barclay’s Bank, είχε ενημερώσει την εταιρεία για την καταγραφή “ενός ή περισσότερων” περιστατικών αθέτησης πληρωμών (default). Στην επιστολή αναφέρεται ότι η τράπεζα διατηρεί ακέραια όλα της τα δικαιώματα απέναντι σε αυτό το πιστωτικό γεγονός και πως εξετάζει τις περαιτέρω ενέργειές της. Οι τραπεζικές υποχρεώσεις του ομίλου της Globo PLC αγγίζουν τα 60 εκατ. ευρώ. Στις ενδιάμεσες λογιστικές καταστάσεις της εταιρείας για το 2015 αναφερόταν ότι διέθετε ταμειακά διαθέσιμα 104 εκατ. ευρώ, τα οποία και αναζητούνται. 

Σύμφωνα με γνώστες της υπόθεσης, ύστερα από την απόφαση αυτή η Globo βρίσκεται αντιμέτωπη με το φάσμα της πτώχευσης, κάτι που αναπόφευκτα θα λειτουργήσει ως ντόμινο για τις συγγενείς και συνδεδεμένες εταιρείες του ομίλου και θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στους εργαζομένους και τους μετόχους της. Ήδη οι σύνδικοι γνωστοποίησαν πως δεν εφεξής προβλέπεται καμία περίπτωση καταβολής μερίσματος προς τους μετόχους, ενώ εν ευθέτω χρόνο θα ζητήσουν τη διαγραφή των μετοχών από το ΑΙΜ και τη βρετανική κεφαλαιαγορά.

Την ίδια στιγμή, η πρώην διοίκηση και τα στελέχη της Globo PLC, οι ενέργειες των οποίων ερευνώνται από την Financial Conduct Authority, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο επιβολής σοβαρότατων ποινικών κυρώσεων. Ο ιδρυτής της και βασικός μέτοχος, Κωστής Παπαδημητρακόπουλος προχώρησε στην πώληση σχεδόν των 2/3 της συμμετοχής του στην εταιρεία λίγο πριν δημοσιοποιηθεί το report της Quintessential Capital Management (QCM) και ακολουθήσει η αναστολή της μετοχής. Επιπλέον δέσμευσε άλλα 10 εκατ. μετοχές σε μια συμφωνία λήψης προσωπικού δανείου.

Η Globo που ιδρύθηκε το 1997 και δραστηριοποιούταν στην αγορά του enterprise mobility και της ανάπτυξης ολοκληρωμένων mobile εφαρμογών, είχε εισαχθεί το 2007 στην αγορά του ΑΙΜ, έχοντας συγκεντρώσει στο διάστημα αυτό κεφάλαια 140 εκατ. ευρώ μέσω προσφοράς μετοχών της σε θεσμικούς επενδυτές και δανειοδότηση. 

Νίκος Χρυσικόπουλος

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017