ΣΟΙΜΠΛΕ: Μετά το 2018 ρυθμίσεις στο ελληνικό χρέος - Όχι στην εγγύηση επιτοκίων - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

ΣΟΙΜΠΛΕ: Μετά το 2018 ρυθμίσεις στο ελληνικό χρέος – Όχι στην εγγύηση επιτοκίων

14.05.2016 10:48

«Ο Σόιμπλε είναι μεν πρόθυμος να συζητήσει για μεγαλύτερους χρόνους ωρίμανσης, χαμηλότερα επιτόκια και αναβολή πληρωμών για την Ελλάδα, αλλά το νωρίτερο το 2018, όταν το πρόγραμμα βοήθειας θα ολοκληρωθεί», αναφέρει το περιοδικό Der Spiegel σε σημερινό του δημοσίευμα. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απορρίπτει και το ενδεχόμενο εγγύησης επιτοκίων για την Ελλάδα.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) πρότεινε στις αρχές της εβδομάδας ως ελάφρυνση του ελληνικού χρέους το πάγωμα των επιτοκίων μέχρι το 2% ως το 2050, ανεξαρτήτως της εξέλιξης των επιτοκίων των αγορών. Αν ανεβούν πάνω από το όριο του 2%, θα πρέπει, κατά το σκεπτικό του ESM, μόνο να δοθεί παράταση προθεσμίας πληρωμής, επισημαίνεται στο δημοσίευμα. Όπως αναφέρεται επίσης, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει έτσι μετά την εκπνοή των δανείων να τα αποπληρώσει μονομιάς, προκειμένου να αποτραπεί η ανάληψη χρέους από τους πιστωτές.

«Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν θεωρεί αυτή τη δομή εφικτή», τονίζει ο συντάκτης του δημοσιεύματος και προσθέτει ότι στο γερμανικό ΥΠΟΙΚ κανείς δεν πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να εκπληρώσει στο τέλος τις υποχρεώσεις της σε ό,τι αφορά τους τόκους. Αν τα επιτόκια των αγορών ανεβούν στο 4%, το ύψος της αποπληρωμής ενός δανείου με 30 χρόνια ωρίμανση σχεδόν θα διπλασιαστεί, σημειώνει το δημοσίευμα.

ΧΘΕΣ

ΣΟΪΜΠΛΕ: Συμφωνία με την Ελλάδα στις 24 Μαϊου – Τι είπε για haircut, χρέος, Βαρουφάκη

Τον Γιάνη Βαρουφάκη επικαλείται ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για να αποκρούσει τις πιέσεις που δέχεται από ΔΝΤ, ΗΠΑ και ευρωπαίους εταίρους για την απομείωση του ελληνικού χρέους.  

Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «ο πρώην έλληνας ομόλογός μου Γιάννης Βαρουφάκης, ένας πολύ έξυπνος οικονομολόγος, είπε κάποτε: ‘‘Αν διαγράψετε το χρέος μας, σε τρία χρόνια θα είμαστε ξανά στο σημείο που είμαστε σήμερα’’».

«Απλώς αναφέρω ό,τι είπε ο κ. Βαρουφάκης… Το πρόβλημα με την Ελλάδα είναι ότι ξοδεύει περισσότερα απ’ όσα κερδίζει. Γι’ αυτό πρέπει να μιλήσουμε στους Έλληνες για το πώς θα πρέπει να γίνουν ανταγωνιστικότεροι. Ειδάλλως πρόκειται για “απύθμενο πηγάδι”. Μπορείς να ρίξεις μέσα όσο κρασί θες, αλλά απλώς θα εξαφανιστεί. Αυτό δεν θα είχε νόημα» δηλώνει δε.

Σύμφωνα με τον γερμανό ΥΠΟΙΚ, τα ευρωπαϊκά δάνεια έχουν μέσο όρο ωρίμασης τα 31 χρόνια, αλλά και με περίοδο χάριτος 10 ετών, ενώ η εξυπηρέτηση του επιτοκίου έχει «παγώσει». «Αυτό σημαίνει ότι το σημερινό βάρος της Ελλάδας είναι ισούται με μηδέν ευρώ» υποστηρίζει.

Πάντως, ο κ. Σόιμπλε εκφράζει την πεποίθησή του για συμφωνία στο Eurogroup της 24ης Μαΐου. «Αν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του προγράμματος είναι θετικά, δεν θα υπάρξει κούρεμα» διαμηνύει εκ νέου.

Ο Σόιμπλε επαναλαμβάνει ότι είχε συζητήσει ενδεχόμενο Grexit με τον τότε υπουργό Οικονομικών Βαγγέλη Βενιζέλο, και χρησιμοποιεί τον εαυτό του ως παράδειγμα για να επαναφέρει τη θέση του για προσωρινή έξοδο της χώρας μας από τη ζώνη του ευρώ. «Ένα Grexit θα ήταν ένα τρομερό βήμα και ο πληθυσμός θα υπέφερε. Παρ’ όλα αυτά, τα πράγματα θα βελτιώνονταν την αμέσως επόμενη ημέρα» σημειώνει, και προσθέτει:

«Το βίωσα αυτό στη δική μου περίπτωση. Κάποιος σε πυροβολεί, και βρίσκεσαι πεσμένος στο έδαφος. Αλλά την ίδια ώρα, η κατάστασή σου συνεχίζει να βελτιώνεται, και γίνεται καλύτερη μέρα με τη μέρα» δηλώνει.

Όπως διευκρινίζει πάντως o γερμανός ΥΠΟΙΚ, η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο. «Θα συνεχίσουμε να τους βοηθάμε. Αν τα πράγματα συνεχιστούν όπως συμφωνήσαμε, θα επιτύχουν πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% (το 2018) και θα έχουν τη δυνατότητα σταδιακής μείωσης του χρέους. Αν όχι, θα πρέπει να πάρουν πρόσθετα μέτρα» ξεκαθαρίζει.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017