Σε χαμηλό ημέρας το κλείσιμο του ΓΔ. Οι εκτιμήσεις για τις τιμές των αμκ και τα reverse split βαραίνουν στην πορεία των μετοχών. Ισχυρές πιέσεις στον ΟΠΑΠ. Πτώση και για ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛ.ΠΕ. και ΜΟΗ | Mikrometoxos.gr

Σε χαμηλό ημέρας το κλείσιμο του ΓΔ. Οι εκτιμήσεις για τις τιμές των αμκ και τα reverse split βαραίνουν στην πορεία των μετοχών. Ισχυρές πιέσεις στον ΟΠΑΠ. Πτώση και για ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛ.ΠΕ. και ΜΟΗ

05.11.2015 18:21
Η σημερινή συνεδρίαση ήλθε να επιβεβαιώσει με τον πλέον εμφατικό τρόπο, όχι μόνο τις ανησυχίες της στήλης που εδώ και αρκετές συνεδριάσεις εξέφραζε φόβους επέκτασης των πιέσεων και εκτός Τραπεζικού ταμπλώ, αλλά και τον άγραφο νόμο των Χρηματιστηρίων σύμφωνα με τον οποίο “οι Αγορές τα νούμερα που είναι να τα δουν, θα τα δουν ότι και να γίνει” και οι καλλωπισμοί των βασικών δεικτών με “rotation” στους μη Τραπεζικούς, Δεικτοβαρείς, τίτλους και συχνές “επιστρατεύσεις” της ΕΕΕ (-3,60%), μπορεί να καθυστερούν την εξέλιξη του “δράματος”, όμως δεν μπορούν να το αναβάλλουν. 
Δημοσιεύθηκε: 05 Νοεμβρίου 2015 – 17:56 | Τελ. Ενημ.: 05 Νοεμβρίου 2015 – 18:16

ΧΑ: Μακροβούτι για τις τραπεζικές μετοχές

Αυτή την εξέλιξη είχε η σημερινή συνεδρίαση και αφού έλειψαν οι σημαντικές βοήθειες από τα μη Τραπεζικά blue chips και ταυτόχρονα συνεχίστηκε η “ταλαιπωρία” στο Τραπεζικό ταμπλώ, το κλείσιμο των βασικών δεικτών του Χ.Α. μία ανάσα από τα χαμηλά ημέρας (τα οποία τα “είδαν” με τις τελικές δημοπρασίες) φάνηκε σαν απόλυτα φυσιολογική εξέλιξη.
Εξαιρετικά κακή και η “μεγάλη εικόνα” της Αγοράς, με τις πτωτικές μετοχές υπερτριπλάσιες των ανοδικών, ενώ 16 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με διψήφιο ποσοστό απωλειών.
Για όσους επιμένουν να ασχολούνται με τα στατιστικά, σε νέο ιστορικό χαμηλό έκλεισαν Πειραιώς (-27,85%) και Αττικής (-17,39%), ενώ το ιστορικά χαμηλότερο κλείσιμο ισοφάρισε ο παραστατικός τίτλος της Πειραιώς (-50%).
Επίσης, ίσως αξίζει αναφοράς ότι η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε 1,5 δισ. από την συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., ενώ 12 τίτλοι του FTSE25 έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας.
Ελάχιστες οι προσπάθειες από τους μη Τραπεζικούς, Δεικτοβαρείς τίτλους και κυρίως από ΟΤΕ (+1,36%, συμμετέχει στον Γενικό Δείκτη με ποσοστό 6,3%) και Κύπρου (+0,60%, η οποία κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και συμμετέχει στον Δείκτη με ποσοστό 5,2%).
Από εκεί και πέρα θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι αρχίζει να επιβεβαιώνεται η “παράδοση” που θέλει το όποιο “ράλι ανακούφισης” – καλλωπισμός των τιμών να ολοκληρώνεται λίγο πριν τις Τραπεζικές ΑΜΚ και να δίνει την θέση του σε σημαντικές πιέσεις που επεκτείνονται στο μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ, ή έστω στους τίτλους που πραγματοποιούν ανεκτό όγκο συναλλαγών και επιτρέπουν την εύκολη “αποβίβαση” των traders.
Σε κάθε περίπτωση και όπως όλα δείχνουν οι Τραπεζικές ΑΜΚ θα γίνουν σε ιδιαίτερα “ελκυστικές” τιμέςκαι αυτός είναι ένας παράγοντας που συνηγορεί ότι στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, μπορεί η Αγορά να κινηθεί σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα, ενώ τα υψηλά reverse splits (όσα έχουν ανακοινωθεί) αναγκάζουν τους υφιστάμενους μετόχους να “πετάνε τα χαρτιά από τα παράθυρα”.
Ξεκινώντας από τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη γνώση προκειμένου να γίνει αντιληπτό ότι αυτός κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο (όπως και ο Γενικός Δείκτης), μέσω των τελικών δημοπρασιών “είδε” το χαμηλό ημέρας των 213,03 μονάδων (-15,69%) και τελικά έκλεισε στις 213,3 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 15,58%.
Ο τίτλος της Alpha Bank (-12%) υποχώρησε μέχρι τα 0,1080 ευρώ (-13,6%), της Εθνικής μέχρι τα 0,5450 ευρώ (-13,9%), όπου και τερμάτισε την συνεδρίαση, ενώ ίδια συμπεριφορά είχε και η μετοχή της Eurobankπου ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας και πιο συγκεκριμένα στα 0,032 ευρώ με απώλειες 20%.
“Πρωταθλητής” ημερήσιων απωλειών ο τίτλος της Πειραιώς που “κλείδωσε” στο -29,11% και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 0,057 ευρώ με απώλειες 27,85%.
Απόλυτα επιφυλακτικοί οι εγχώριοι αναλυτές συνεχίζουν να συστήνουν στάση αναμονής, μικρή, ή μηδενική θέση στους Τραπεζικούς τίτλους που εμπλέκονται σε αυξήσεις κεφαλαίου και ιδιαίτερα αυξημένη ρευστότηταπροκειμένου να γίνουν επανατοποθετήσεις, σε, πιθανόν, χαμηλότερες τιμές.
Οι μεσοπρόθεσμες επενδυτικές θέσεις στο Τραπεζικό ταμπλώ, μπορούν να περιμένουν για αργότερα.
Σε κάθε περίπτωση η επόμενες δύο – τρεις εβδομάδες αναμένονται ιδιαίτερα “πυκνές” (πάντα υπάρχει και ο αστάθμητος παράγοντας της αξιολόγησης) και απαιτούνται “κινήσεις μπαλέτου” από τους ενεργούς traders.
Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν Παπαϊωάννου, η Τρ. Πειραιώς κατάφερε από τη δημόσια πρόταση αγοράς ομολόγων να αντλήσει 592.693.000 ευρώ, κεφάλαια που μειώνουν ισόποσα τις ανάγκες του βασικού σεναρίου συνολικού ύψους 2,2 δισ. ευρώ όπως προέκυψαν από τα “stress tests”. Έτσι, το κατώτατο και απαραίτητο ποσό που οφείλει η Τράπεζα να καλύψει με ιδιωτικά κεφάλαια διαμορφώνεται στο 1,6 δισ. ευρώ.
Εφόσον η διαδικασία του book building (μέχρι αύριο), στην οποία το κατώτατο όριο συμμετοχής για τους εγχώριους επενδυτές διαμορφώνεται στις 120.000 ευρώ, εξελιχθεί ομαλά, το υπόλοιπο ποσό -όποιο κι αν είναι αυτό – έως τα 4,9 δισ. ευρώ θα καλυφθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε ποσοστό 75% με CoCos και 25% με κοινές μετοχές.
Η Alpha Bank θα προχωρήσει στο άνοιγμα βιβλίου προσφορών για την πλήρη κάλυψη των συνολικών της κεφαλαιακών αναγκών ύψους 2,7 δισ. ευρώ. Στην πλήρη κάλυψη του συνόλου τω αναγκών της ύψους 2,1 δισ. ευρώ θα προχωρήσει και η Eurobank, ανοίγοντας βιβλίο προσφορών από 9 έως και 13/11.
Σε ό,τι αφορά στον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας, οι πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι η Τράπεζα αναμένεται να αντλήσει μέσω της ιδιωτικής τοποθέτησης κεφάλαια ύψους 2 δισ. ευρώ.
Από την άλλη τα νούμερα και οι διαδικασίες επιβεβαιώνουν του φόβους της “απόλυτης καταστροφής” για τους υφιστάμενους μετόχους των Τραπεζών, που μπορεί να μετρούν απώλειες έως και 99% του αρχικού τους κεφαλαίου (με βάση τις προηγούμενες τιμές των Τραπεζικών ΑΜΚ και τις τρέχουσες τιμές στο ταμπλώ), ενώ  σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Στεφ. Κοτζαμάνη, “όλα δείχνουν πως οι Έλληνες μικροεπενδυτές δεν θα μπορέσουν να συμμετάσχουν στις επικείμενες ΑΜΚ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η απαγόρευση αυτή δεν οφείλεται στα capital controls, καθώς το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο προβλέπει (από το Καλοκαίρι κιόλας) τη δυνατότητα συμμετοχής σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Αντίθετα, η απαγόρευση είναι αποτέλεσμα της επιλογής των Τραπεζών – έστω και κάτω από χρονικούς και λοιπούς υπάρχοντες περιορισμούς – να απευθυνθούν μόνο σε funds του εξωτερικού και σε ‘μεγάλους’ Έλληνες επενδυτές (ελάχιστη συμμετοχή άνω των 120.000 στην Πειραιώς και σύμφωνα με πληροφορίες άνω των 500.000 ευρώ στη Eurobank).
Ερχόμενοι στα τεχνικά δεδομένα που δημιούργησε η σημερινή συνεδρίαση και ξεκινώντας από τους ελάχιστους τίτλους του 25αρη που διασώθηκαν με θετικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα τον ΟΤΕ, τα 8,61 ευρώ είναι η πρώτη στήριξη και τα 8,61 ευρώ το “stop” για όσους διατηρούν θέσεις “long”. Πρώτη αντίσταση στα 9,13 ευρώ που κατοχύρωση μπορεί να δώσει συνέχιση της κίνησης προς το 9,50, σε πρώτη φάση, και τα 10,50 ευρώ σε δεύτερη.
Στην περίπτωση του Γενικού Δείκτη, η καθοδική διάσπαση των 694 μονάδων, δίνει σήμα εξόδου σε ημερήσιο γράφημα, με αμέσως επόμενη στήριξη τις 685 μονάδες. Καθοδική διάσπαση των 685 μονάδων, θα ανεβάσει στροφές στις προγραμματισμένες πωλήσεις. Πλέον οι 728 μονάδες είναι η νέα μας είσοδος σε κλείσιμο ημέρας.
Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η καθοδική διαφυγή χαμηλότερα των 210 μονάδων, ξαναβάζει σε δοκιμασία την επόμενη στήριξη στην ζώνη 207 – 205. Κίνηση χαμηλότερα των 205 μονάδων, δίνει την απόλυτη κυριαρχία στους εν δυνάμει πωλητές.
*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017