Σε υψηλό 4,5 ετών ο ρυθμός ανάπτυξης των επιχειρήσεων της Ευρωζώνης | Mikrometoxos.gr

Σε υψηλό 4,5 ετών ο ρυθμός ανάπτυξης των επιχειρήσεων της Ευρωζώνης

24.11.2015 00:05
Σε υψηλό 4,5 ετών ο ρυθμός ανάπτυξης των επιχειρήσεων της Ευρωζώνης

 

Με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 4,5 ετών αναπτύχθηκε τον Νοέμβριο ο επιχειρηματικός τομέας στην Ευρωζώνη –ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις– καθώς η υποχώρηση του ευρώ και η μείωση των τιμών βοήθησαν στην αύξηση των νέων παραγγελιών, όπως προκύπτει από έρευνα της Markit.
«Είναι καλά νούμερα. Για την περιοχή συνολικά βλέπουμε ανάπτυξη 0,4-0,5%. Δεν βλέπουμε μόνο τη δραστηριότητα να ανέρχεται σε επίπεδα ρεκόρ αλλά και την απασχόληση, τις ανεκτέλεστες εργασίες και τις νέες δραστηριότητες», σχολίασε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της Markit.
Ειδικότερα, ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της Markit ανήλθε τον Νοέμβριο στις 54,4 μονάδες -το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2011- από 53,9 τον Οκτώβριο, έναντι των προβλέψεων των αναλυτών που ανέμεναν να υποχωρήσει στο 53,9. Σημειώνεται ότι ο δείκτης παραμένει πάνω από το όριο των 50 μονάδων, που διαχωρίζουν την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας, από τον Ιούλιο του 2013.
Η Markit διευκρίνισε ότι περίπου οι μισές απαντήσεις δόθηκαν πριν τις επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας στο Παρίσι. Ο σύνθετος δείκτης PMI για τη Γαλλία υποχώρησε στο χαμηλό 3μήνου των 51,3 μονάδων, έναντι των 52,6 του Οκτωβρίου. Ο γερμανικός ΡΜΙ ανήλθε στο 54,9 –το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο- από 54,2 τον προηγούμενο μήνα.
 
Εν τω μεταξύ, δημοσίευμα του «Bloomberg» ανέφερε ότι κρατικά ομόλογα χωρών της Ευρωζώνης, συνολικού ύψους άνω των 2 τρισ. δολ., έχουν αρνητικές αποδόσεις, καθώς οι επενδυτές αναμένουν περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Τα ομόλογα που έχουν αρνητικές αποδόσεις αντιστοιχούν τώρα στο ένα τρίτο περίπου της συνολικής αξίας 6,4 τρισ. ευρώ των τίτλων που παρακολουθεί ο δείκτης του Bloomberg για τα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης. Συγκριτικά, αρνητικές αποδόσεις είχαν ομόλογα αξίας 1,38 τρισ. ευρώ πριν τις 22 Οκτωβρίου, όταν ο Ντράγκι δεσμεύθηκε να επανεξετάσει την έκταση της νομισματικής στήριξης.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017