Σε υψηλά 6ετίας οι εταιρικές χρεοκοπίες – Σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο το 26% των αθετήσεων το 2015

Σε υψηλά 6ετίας οι εταιρικές χρεοκοπίες

  • Σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο το 26% των αθετήσεων το 2015

Στις 112 ανήλθαν οι επιχειρήσεις που δεν κατάφεραν να αντεπεξέλθουν στις πληρωμές των ομολόγων τους το περασμένο έτος, όπως προκύπτει από έκθεση του οίκου Standard & Poor’s. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από το 2009, αν και πολύ χαμηλότερα του τότε ιστορικού υψηλού των 242.
Όπως ήταν αναμενόμενο, οι χρεοκοπίες προήλθαν κυρίως από τον κλάδο πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι οποίες αντιστοιχούσαν στο 26% του παγκόσμιου συνόλου. Ακολουθεί ο τομέας της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της χρεοκοπίας μιας πολωνικής εταιρείας εξόρυξης την τελευταία εβδομάδα του έτους. Στον κλάδο αυτό υπήρξαν συνολικά 17 εταιρείες που δεν κατάφεραν να αποπληρώσουν τα ομόλογά τους, ήτοι το 15% του συνόλου.
Σύμφωνα με τον S&P, τα ποσοστά αθέτησης στις αναδυόμενες αγορές κλιμακώθηκαν κατά τη διάρκεια του 2015, φθάνοντας σε υψηλό εξαετίας. Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, ενώ οι ΗΠΑ ήταν πρώτες σε εταιρικές αθετήσεις πληρωμών το 2015, με συνολικά 66 χρεοκοπίες (59% του συνόλου), η Βραζιλία και η Ρωσία ακολούθησαν, με 8 χρεοκοπίες (7% του συνόλου) και 7 χρεοκοπίες (6% του συνόλου) αντίστοιχα.
Την ίδια ώρα, δημοσίευμα του «Bloomberg» αναφερόταν στην αύξηση των χρεοκοπιών μεταξύ λιανεμπόρων, εκτιμώντας ότι μετά από ένα ιδιαίτερα δύσκολο 2015, το 2016 θα είναι ακόμη χειρότερο. Σύμφωνα με το πρακτορείο, εταιρείες όπως η J. Crew Group Inc. και η 99 Cents Only Stores είναι αντιμέτωπες με χρέος που ανέλαβαν σε μοχλευμένες εξαγορές χρόνια πριν.

Οι τιμές των ομολόγων τους έχουν πέσει κατακόρυφα -σε ορισμένες περιπτώσεις σε μόλις 25 σεντς στο δολάριο- καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για πιθανές αθετήσεις πληρωμών. Έντεκα λιανοπωλητές αθέτησαν πληρωμές το περασμένο έτος -το υψηλότερο ετήσιο επίπεδο από το 2009- σύμφωνα με στοιχεία της Standard & Poor’s, ενώ το εγγύς μέλλον δεν φαίνεται πολύ πιο «φωτεινό». «Αναμένουμε περισσότερες χρεοκοπίες στον κλάδο λιανεμπορίου το 2016 από ό,τι το 2015 και το 2014», δήλωσε ο Robert Schulz, αναλυτής της S&P.
Η πιστωτική αγορά αντηχεί αυτό το αίσθημα. Ομόλογα υπερχρεωμένων λιανεμπόρων υποχώρησαν περαιτέρω κατά το προηγούμενο έτος, σε μια ένδειξη ότι κάποιοι από αυτούς θα πρέπει να αναδιαρθρωθούν. Αυτό το κύμα δυσφορίας είναι διαφορετικό από τις δύσκολες στιγμές της Μεγάλης Ύφεσης, δήλωσε ο Patrick Dalton, διευθύνων σύμβουλος της Gordon Brothers Finance Co. Τώρα, «είναι θέμα βιομηχανίας, δεν είναι θέμα οικονομίας», δήλωσε.

* ,