Σε ποιά μετοχή έρχεται η μεγάλη ανατροπή… | Mikrometoxos.gr

Σε ποιά μετοχή έρχεται η μεγάλη ανατροπή…

16.09.2015 00:12
Και εκεί που όλα ή σχεδόν όλα συνηγορούσαν για μία τουλάχιστον ικανοποιητική ανάταση του ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ έρχεται το πρώτο ”χαστούκι” για να αναταράξει τα ήρεμα ύδατα του περιβάλλοντος του. Με τους αναλυτές της Societe General να παραθέτουν ανησυχητικές εκτιμήσεις για την πορεία της τιμής του αλουμινίου…
Συγκεκριμένα, την τρέχουσα τιμή του μετάλλου [στα 1620 δολάρια] την βλέπουν να υποχωρεί προς τα 1500 δολάρια στο δ΄τρίμηνο του 2015, την μέση τιμή του 2016 στα 1550 δολάρια τον τόνο και την αντίστοιχη του 2017 στα 1600 δολάρια. Και αν επαληθευτούν αυτές οι προβλέψεις, τότε τα πράγματα θα δυσκολέψουν πολύ για τον όμιλο. Κι αυτό γιατί το κόστος για τον όμιλο αυτή την στιγμή είναι στα 1660 δολάρια/τόνος.
Ταυτόχρονα όμως έρχεται κι άλλος αρνητικός παράγοντας από την FED και την αλλαγή της πολιτικής της. Οπου αντί για άμεση αύξηση των επιτοκίων που θα ενδυνάμωνε το δολάριο και θα το οδηγούσε στη σχέση ανταλλαγής του ενός ευρώ, βλέπουμε το ευρώ στο 1,1300 δολ. με αυξητικές τάσεις, έτσι και μετατεθεί προς το τέλος του 2015 η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων.
MYTILHN99
Βλέπετε, ο συνδυασμός χαμηλής τιμής αλουμινίου με ισχυροποίηση του ευρώ είναι ότι το χειρότερο για τον όμιλο.  Προσθέστε τώρα το γεγονός ότι ο Γουάτσα έχει τα προβλήματά του με την Eurobank και δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε πωλήσεις μετοχών της ΜΥΤΙΛ για να ισχυροποιεί τις θέσεις του στην ΕΥΡΩΒ με το μουαγιέν να αποτελεί κυριολεκτικά μονόδρομο στις κινήσεις του… 
Οπως η ζωή έτσι και η αγορά έχει συνέχεια τις δικές της ανατροπές…Και γι αυτό πρέπει να αναπροσαρμόζουμε άμεσα την επενδυτική μας τακτική για να επιβιώνουμε…
—————-
ΕΠΙΠΛΕΟΝ
*Στην αφαίρεση της μετοχής του Ομίλου Μυτιληναίος από το χαρτοφυλάκιο με τις κορυφαίες επιλογές (top picks) προχώρησε προ 15ημέρου η Eurobank Equities.
Παράλληλα, μείωσε την τιμή στόχο στα 6,30 ευρώ, από 8,40 ευρώ προηγουμένως, ενώ διατηρεί αμετάβλητη τη σύσταση «buy».
Όπως εξηγεί σε σχετική ανάλυση (28 Αυγούστου 2015), υπό τον τίτλο «Mytilineos Group: Weaker aluminium outlook», η επιβράδυνση του κατασκευαστικού τομέα της Κίνας, οι μη κερδοφόρες οικονομικές συμφωνίες και η ελαφριά ανάκαμψη της ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου ασκεί έντονες πιέσεις στον Όμιλο.
Παράλληλα, ο κλάδος του αλουμινίου, σε παγκόσμιο επίπεδο, υπέστη σοβαρό πλήγμα από την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας να προχωρήσει σε υποτίμηση του γουάν. Η Eurobank Equities επισημαίνει, ακόμα, ότι οι εκτιμήσεις για τον κλάδο του αλουμινίου κάνουν λόγο για μεγάλο απόθεμα αλουμινίου, σε παγκόσμιο επίπεδο.
——————-
**Οι παρουσιάσεις της Μυτιληναίος και της ΜΕΤΚΑ στους αναλυτές θα πραγματοποιηθούν τελικά στις 3 Νοεμβρίου αντί για τις 16 Σεπτεμβρίου όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, σύμφωνα με σχετικές ανακοινώσεις των δύο εισηγμένων.
—————-
***Θυμίζουμε ότι σημαντική μείωση ανακοινώθηκε και από τον όμιλο Μυτιληναίο για τον τομέα ηλεκτρικής ενέργειας (Protergia) καθώς από κέρδη EBITDA 42,4 εκ. ευρώ πέρυσι, φέτος στο εξάμηνο έπεσαν στα 6,6 εκ. ευρώ. Οι αλλαγές που έχουν συντελεστεί το τελευταίο διάστημα στην αγορά ηλεκτρισμού αλλά και η κατάργηση των μηχανισμών στη χονδρεμπορική αγορά που λειτουργούσαν ως αντιστάθμισμα για την έλλειψη ανταγωνισμού, έφεραν νέα δεδομένα για τους ανεξάρτητους ηλεκτροπαραγωγούς.
Έτσι ήδη στα αποτελέσματα που ανακοινώνονται, για πρώτη φορά έχουμε τις ιδιωτικές εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής να οδηγούνται σε ζημιές, καθώς περιμένουν να προχωρήσουν τα μέτρα για τον εξορθολογισμό της λειτουργίας της αγοράς και τη θέσπιση του νέου μηχανισμού επάρκειας ισχύος που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να έχει προχωρήσει από τις αρχές του έτους.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017