Σε νέο ιστορικό χαμηλό ο Baltic Dry Index, για πρώτη φορά κάτω από τις 500 μονάδες - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Σε νέο ιστορικό χαμηλό ο Baltic Dry Index, για πρώτη φορά κάτω από τις 500 μονάδες

20.11.2015 19:56
Σε νέο ιστορικό χαμηλό ο Baltic Dry Index, έπεσε για πρώτη φορά κάτω από τις 500 μονάδες
Ο Baltic Dry Index, ο οποίος μετράει τις τιμές των ναύλων για τα σημαντικότερα εμπορεύματα παγκοσμίως, μόλις άγγιξε ένα νέο χαμηλό. Την Πέμπτη ο δείκτης είχε πέσει στις 504 μονάδες, λιγότερο από τα μισά που βρισκόταν τον Αύγουστο. Την Παρασκευή ο δείκτης υποχώρησε σε νέο χαμηλό, κάτω από τις 500 μονάδες για πρώτη φορά στα χρονικά.

Ο Baltic Dry Index υπήρξε πάντα ένας σημαντικός δείκτης για τις συνθήκες του παγκόσμιου εμπορίου και την κατάσταση της διεθνούς οικονομίας, αλλά έγινε διάσημος όταν έδειξε την επερχόμενη οικονομική κρίση το 2008. Από τότε έχει παραμείνει πολύ χαμηλότερα από τα επίπεδα στα οποία κινείτο πριν την κρίση και άγγιξε νέα ιστορικά χαμηλά νωρίτερα φέτος, προτού ανακάμψει. Αλλά τώρα και πάλι «χτυπούν τα τύμπανα του πολέμου». Ορίστε πως κινείται ο δείκτης τα τελευταία δύο χρόνια:

Baltic Dry

Τα τελευταία χρόνια ο δείκτης δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, λόγω της σημαντικής υποχώρησής του.
Η κορυφή του ήταν πάνω από τις 10.000 μονάδες πριν την οικονομική κρίση και από τότε δεν έχει επιστρέψει ούτε καν στο μισό μέσα σε 7 χρόνια.

Baltic dry

Ο δείκτης είναι τόσο ευμετάβλητος γιατί η παραμικρή αλλαγή στα επίπεδα προσφοράς και ζήτησης μπορεί να καθορίσει το ποιος έχει το πάνω χέρι, οι πωλητές ή οι αγοραστές.

Φανταστείτε, ότι έχετε 10 φορτία σιδηρομεταλλεύματος και 9 πλοία και ότι κάθε φορτίο πρέπει να αποσταλεί και κάθε πλοίο πρέπει να γεμίσει πάση θυσία.
Φανταστείτε πως θα ήταν ο πόλεμος προσφορών ανάμεσα σε αυτούς τους 10 ιδιοκτήτες σιδηρομεταλλεύματος που θα προσπαθούσαν να κερδίσουν ένα πλοίο για τη μεταφορά του προϊόντος τους και πως οι τιμές θα εκτοξεύονταν.
Τώρα φανταστείτε εάν μία εβδομάδα ακόμη 2 πλοία μπουν στο παιχνίδι. Ξαφνικά η κατάσταση αναστρέφεται και οι ιδιοκτήτες των πλοίων ρίχνουν τις τιμές ανηλεώς προκειμένου να εξασφαλίσουν φορτίο.
Οπότε, εάν και οι αγορές παρακολουθούν τον δείκτη, υπάρχει πολύς σκεπτικισμός για την ποιότητα και τη σημασία του.
*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017