Σε νέο ιστορικό χαμηλό έκλεισε ο τραπεζικός δείκτης | Mikrometoxos.gr

Σε νέο ιστορικό χαμηλό έκλεισε ο τραπεζικός δείκτης

12.11.2015 18:19

http://www.euro2day.gr/

ΧΑ: Σάκος του μποξ (και σήμερα) ο τραπεζικός κλάδος

Σε νέο ιστορικό χαμηλό έκλεισε ο τραπεζικός δείκτης. Στην Εθνική Τράπεζα σήμερα οι μεγαλύτερες (13%) απώλειες, θετική κίνηση για Πειραιώς. Ανοικτά είναι όλα τα βιβλία προσφορών για τις ΑΜΚ. Η προσοχή και στον δείκτη MSCI. Που εντοπίζονται τώρα οι στηρίξεις για τους βασικούς δείκτες.

Μπορεί έστω και με βραχύβια ανοδικά διαλείμματα και με εναλλασσόμενους αρνητικούς πρωταγωνιστές να συνεχίζεται το σφυροκόπημα των Τραπεζικών τίτλων, όμως τα ανησυχητικά μηνύματα από τον μη Τραπεζικό 25αρη, αυξάνονται, είτε γιατί επιστρέφουν τα σενάρια αυξημένου “country risk” όσο καθυστερεί ο «λευκός καπνός» από τη διαπραγμάτευση, είτε διότι κάποιοι από τους ενεργούς παίκτες μειώνουν θέσεις, με σκοπό την συμμετοχή στις Τραπεζικές Α.Μ.Κ.

Σε κάθε περίπτωση, με τον Τραπεζικό κλάδο να παραμένει ο “σάκος του μποξ” και τις υπόλοιπες, μη Τραπεζικές, Δεικτοβαρείς μετοχές, να “κοιτάζουν νοτιότερα”, ασφαλώς και επανέρχονται δριμύτερα τα σενάρια που θέλουν οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. να ξαναβάζουν σε δοκιμασία τα σχετικά πρόσφατα χαμηλά.

Ξεκινώντας από τις μη Τραπεζικές μετοχές του FTSE25, ίσως αξίζουν “δεύτερης ανάγνωσης”, η έκτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για την Lamda Development (-2,88%), οι τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την ΕΧΑΕ (-1,77%) οι τρεις συνεχόμενες πτωτικές και η σημερινή αμετάβλητη για την Viohalco και οι τρεις συνεχόμενες “κόκκινες” συνεδριάσεις για ΔΕΗ (-4,52%) και Μέτκα (-0,68%).

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη μετά τα capital controls

Επίσης είναι μάλλον ευδιάκριτη η πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 5,07 ευρώ (κλείσιμο 22/10) για τον Μυτιληναίο (-1,10%) και πολύ περισσότερο η πτωτική διάθεση που συνεχίζει να επιδεικνύει ο ΟΠΑΠ (-4,70%) με αφετηρία τα 8,61 ευρώ (κλείσιμο 26/10) και η ΕΥΔΑΠ -1,44% (-1,44%) από τα 5,90 ευρώ (κλείσιμο 27/10).

Από εκεί και πέρα, το χθεσινό μετασυνεδριακό σχόλιο άρχιζε επισημαίνοντας πως “μπορεί οι βασικοί δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου να αναδύθηκαν από τα χαμηλά ημέρας, όπως και οι περισσότερες από τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, όμως η “παρέμβαση” των αγοραστών, έστω και αν αποσόβησε εικόνες σαν της Τρίτης, δεν έπεισε ότι η “ταλαιπωρία” για τις μετοχές των συστημικών Τραπεζών, έφθασε στο τέλος της”.

Δυστυχώς, η σημερινή συνεδρίαση ήλθε να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις, αλλά και τους φόβους του γράφοντος, με την εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά να υποχωρεί σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα, με χαρακτηριστική ευκολία, παρά την “επιστράτευση” της ΕΕΕ (+1,16%) και τις σημαντικές βοήθειες από Jumbo (+2,26%, λόγω και των θετικών εκτιμήσεων για τα μεγέθη πρώτου τριμήνου), Ελλάκτωρα (+2,37%) και Folli Gollie Group (+0,53%).

Το μόνο που είναι βέβαιο είναι πως δεν έχει προηγούμενο να βρίσκονται σε εξέλιξη τέσσερα διαφορετικά βιβλία προσφορών και αυτό είναι αδύνατο να μην έχει αρνητικές επιπτώσεις στην εγχώρια Αγορά, με σημαντική άντληση ρευστότητας όπου υπάρχουν ακόμα αγοραστές.

Από την άλλη, όσο συνεχίζουν οι συζητήσεις μεταξύ Ελληνικής Κυβέρνησης και Θεσμών, τόσο και θα αυξάνονται η επιφυλακτικότητα και οι “δεύτερες σκέψεις” στις τάξεις των Ξένων διαχειριστών, που σκέφτονται να συμμετάσχουν στις Τραπεζικές Α.Μ.Κ.

Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, οι ειδήσεις που αφορούν την κάλυψη των Τραπεζικών κεφαλαιακών αναγκών θα συνεχίσουν να μονοπωλούν, το ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας, καθώς η συμπίεση των ημερομηνιών και η κρισιμότητα των αυξήσεων κεφαλαίου για τον Ιδιωτικό χαρακτήρα των Τραπεζών έχουν εκτοξεύσει την αγωνία στα ύψη. Από την άλλη πλευρά η διαφαινόμενη δυστοκία εξεύρεσης των μέτρων που θα κλείσουν την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ ευρώ και θα αποδεσμεύσουν τα απαιτούμενα κεφάλαια για τις Τραπεζικές ΑΜΚ διατηρούν την νευρικότητα σε όλο το υπόλοιπο χρηματιστηριακό ταμπλώ, το οποίο έμμεσα, ή άμεσα, δέχεται τις επιδράσεις των συνεχών αλλαγών στην λίστα με τα ισοδύναμα μέτρα.

Ο συνδυασμός αγωνίας και νευρικότητας δεν ήταν ποτέ θετικός καταλύτης για τις Αγορές.

Μέσα σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί και ο αστάθμητος παράγων που δεν είναι άλλος από τις ημιετήσιες μεταβολές που αναμένει σήμερα τα μεσάνυχτα η Αγορά για τον δείκτη MSCI Greece και οι οποίες θα τεθούν σε εφαρμογή από την συνεδρίαση της 30ης Νοεμβρίου, 2015.

Σημαντικά αρνητικό ρόλο για την σημερινή, νέα, βύθιση, της ψυχολογίας, έπαιξε και η είδηση σύμφωνα με την οποία τα βιβλία προσφορών παίρνουν και νέα παράταση, πιθανότατα μετά το EWG της Δευτέρας, ακόμα και αυτά που ήταν προγραμματισμένα να κλείσουν σήμερα, ή αύριο.

Παραμένοντας στο Τραπεζικό ταμπλώ, ίσως αξίζει να αναφερθεί η “νέα σχολή σκέψης” που έδειξε να επικρατεί κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, του “ποια μετοχή έχει μείνει πίσω”, όχι όσον αφορά την άνοδο, αλλά την πτώση.

Με την μετοχή της Πειραιώς (+4,44%) να έχει καταγράψει συνεχόμενα ιστορικά χαμηλά και τις μετοχές των ΑΛΦΑ -3,75% (-3,75%) και Eurobank (0%) να απέχουν μία ανάσα από τα ιστορικά χαμηλότερα κλεισίματα “ever”, ο τίτλος που σήμερα “έφαγε το περισσότερο ξύλο” ήταν αυτός της Εθνικής (-13,33%), που δείχνει να υποχωρεί με κεκτημένη ταχύτητα προς το ιστορικά χαμηλότερο κλείσιμο των 0,35 ευρώ, ενώ μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε και στο χαμηλό ημέρας.

Το ημερήσιο διάγραμμα της Εθνικής Τράπεζας

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις, η Εθνική πιθανότατα θα είναι η μόνη που θα επιτρέψει στους μικρομετόχους να συμμετάσχουν στην Α.Μ.Κ. που πραγματοποιεί, ανεξαρτήτως ποσού και με “παλαιό χρήμα”. Μέχρι να επιστρέψει υψηλότερα των 0,4690 ευρώ, τα ημερήσια διαγράμματα παραμένουν υπέρ των “short”.

“Ανάποδα τα τιμόνια” και στα Τραπεζικά warrants, που απλά επιβεβαίωσαν το πόσο “fake” ήταν η χθεσινή ανοδική αντίδραση (ΑΛΦΑΤΠ -20,83%, ΕΤΕΤΠ -16,67% και ΠΕΙΡΤΠ -16,67%).

Παρά την κακή διάθεση που δείχνει να εδραιώνεται στην εγχώρια Αγορά μετοχών και την Αγορά Παραγώγων να παραμένει εγκλωβισμένη σε χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα, οι λίγοι αγοραστές, στην “ρηχή” Αγορά ομολόγων, πίεσαν ακόμα χαμηλότερα τις αποδόσεις για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους: 3ετες (7,02%), 5ετες (7,07%) και 10ετες (7,29% και σε χαμηλά 52 εβδομάδων).

Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι η σημερινή συνεδρίαση επιβάρυνε σημαντικότατα την τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών του Χ.Α.

Ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, όσο αυτός παραμένει χαμηλότερα των 670 μονάδων διατηρεί σε ισχύ το σενάριο επαναδοκιμασίας των 655 – 640 μονάδων. Πρώτη αντίσταση στις 680 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,55%), η επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στις 193 μονάδες. Παραμένει το “short momentum” μέχρι να επιτευχθεί κλείσιμο υψηλότερα των 218 μονάδων. Ο 25αρης πάνω από 204 θα κινηθεί σαφώς επιθετικότερα ανοδικά, ενώ μέχρι να κλείσουν και τα βιβλία των ΑΜΚ θα χαρακτηρίζεται από έντονη νευρικότητα και πτωτική αναμονή.

Σε νέα ιστορικά χαμηλά έκλεισε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών (-7,62%) και από εδώ και χαμηλότερα η τεχνική εικόνα γίνεται κυριολεκτικά ανεξέλεγκτη καθώς ο εν λόγω δείκτης εισέρχεται σε παντελώς “αχαρτογράφητα ύδατα” (!)

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017