Σε μία εβδομάδα, στις 22 Δεκεμβρίου, θα υποβληθούν οι προσφορές για την Finansbank

Στις 22/12 οι 3 προσφορές για Finansbank

Σε μία εβδομάδα, στις 22 Δεκεμβρίου, θα υποβληθούν οι προσφορές για την Finansbank, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες.

Με βάση έγκυρη πηγή, έχει αποφασιστεί να μην πουληθεί η Finansbank κάτω από 1 φορά το book value, όπερ σημαίνει ότι δεν μπορεί να πουληθεί κάτω των 3 δισ. ευρώ.

Όμως, ένα στοιχείο που δεν έχει αποτιμηθεί και η Εθνική θα διαπραγματευτεί με την DGCom, είναι ότι πουλώντας το 100% της Finansbank παύει να έχει έκθεση στην Τουρκία και αυτό σημαίνει ότι το 1 δισ. που είχε επωμιστεί μόνο λόγω της έκθεσής της στην Τουρκία, παύει να υφίσταται.
Η Εθνική λοιπόν θα ζητήσει να απαλλαγεί από αυτό το βάρος του 1 δισ. ευρώ και αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα γλιτώσει 1 δισ. ευρώ. Είναι σαν να πληρώνει τα cocos αξίας 2 δισ. ευρώ, περίπου 1 δισ. ευρώ. Με αυτή την εξέλιξη η Εθνική θα βρεθεί με περισσότερα τελικά κεφάλαια από ότι αρχικώς είχε σχεδιαστεί.
Η Finansbank αποτιμάται στο τουρκικό χρηματιστήριο 17,25 δισ. τουρκικές λίρες, που σημαίνει 5,28 δισ. ευρώ χρηματιστηριακή αξία –είχε φθάσει και 6,2 δισ. ευρώ πρόσφατα, ενώ τα κεφάλαια ανέρχονται σε 3,1 δισ. ευρώ. Με βάση το πλάνο αναδιάρθρωσης η Εθνική έχει εκτιμήσει ότι από την Finansbank θα πιάσει μια φορά το book value, δηλαδή περίπου 3 δισ. ευρώ, όσα είναι και τα κεφάλαια.

Η DGCom έχει αποδεχθεί την αποτίμηση της Finansbank μια φορά τα κεφάλαια και με βάση αυτό τον σχεδιασμό προχωράει και η διαδικασία πώλησης.

Οι αναφορές που έχουν υπάρξει για 1,3 με 1,5 δισ. προσφορά για την Finansbank, πέραν της διάψευσης της Εθνικής προσκρούει στα εξής εμπόδια: Αφενός η Εθνική δεν μπορεί να πωλήσει την Finansbank σε τόσο χαμηλή τιμή και αφετέρου δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή τόσο χαμηλή προσφορά καθώς ας υποθέσουμε ότι η Finansbank επιτυγχάνει 250 εκατ. κέρδη ετησίως σημαίνει 5 φορές τα κέρδη της τράπεζας. Με τίμημα 3 δισ. ευρώ συνεπάγεται 12 φορές τα κέρδη ή περίπου 1 P/BV.