Σε κρίση τα αγαθά πολυτελείας – Το χειρότερο έτος από την κατάρρευση Lehman - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Σε κρίση τα αγαθά πολυτελείας – Το χειρότερο έτος από την κατάρρευση Lehman

31.10.2015 03:00

Σε κρίση τα αγαθά πολυτελείας – Το χειρότερο έτος από την κατάρρευση Lehman

 
Το πιο αδύναμο έτος από το 2009 αναμένεται να καταγράψει η παγκόσμια αγορά για τον τομέα των προσωπικών ειδών πολυτελείας, καθώς ο συνδυασμός της αναταραχής στη χρηματιστηριακή αγορά, του ισχυρού δολαρίου και της διολίσθησης των τιμών των εμπορευμάτων περιορίζει σημαντικά τη ζήτηση.
Όπως ανέφερε ανάλυση του «Bloomberg», οι πωλήσεις ειδών όπως φορέματα σχεδιαστών και παπούτσια αναμένεται να εμφανίσουν αύξηση μόλις 1% για το 2015 και να διαμορφωθούν στα 253 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της Bain & Co., η οποία τον Μάιο προέβλεπε αύξηση της τάξεως του 2-4%. Εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις αυτές, οι οποίες εξαιρούν τις συναλλαγματικές διακυμάνσεις, θα είναι ο πιο αδύναμος ρυθμός αύξησης από το έτος που ακολούθησε την κατάρρευση της Lehman Brothers, όταν οι πωλήσεις «βούλιαξαν» κατά 11%.
Brands πολυτελείας, όπως η Louis Vuitton και η Burberry, αντιμετωπίζουν πιέσεις στην Κίνα, όπου η επιβράδυνση της οικονομίας πλήττει τη ζήτηση για τσάντες και παλτά. Η ανάπτυξη στις ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, έχει μετριάσει τη μεταβλητότητα στην αγορά, όμως το ισχυρό δολάριο πλήττει τις αγορές από ντόπιους και τουρίστες. Οι πωλήσεις πολυτελών αγαθών θα συρρικνωθούν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην Κίνα, ενώ στις ΗΠΑ θα παραμείνουν στάσιμες, σύμφωνα με την Bain.
«Είναι όλο και πιο δύσκολο να ανταγωνιστούν», δήλωσε η Claudia D’Arpizio, συνεργάτιδα της Bain. Στο καλύτερο σενάριο, η αγορά θα επεκταθεί και 2%, με την προϋπόθεση ότι σημειωθεί ισχυρή ζήτηση κατά την περίοδο των εορτών, δήλωσε η ίδια.
Από την άλλη, το ασθενέστερο ευρώ βοηθά κάπως την κατάσταση. Σύμφωνα με την Bain, οι συναλλαγματικές διακυμάνσεις θα ενισχύσουν την αξία των πωλήσεων πολυτελών αγαθών κατά 26 δισ. ευρώ φέτος.
Επιπλέον, οι Κινέζοι καταναλωτές εξακολουθούν να αγοράζουν όπου ασθενή νομίσματα τούς προσφέρουν τιμολογιακή δύναμη, ιδιαίτερα στην Ευρώπη και την Ιαπωνία. Η Bain εκτιμά πως οι Κινέζοι αγοραστές θα αντιπροσωπεύσουν φέτος σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων δαπανών πολυτελείας, από 28% το 2014.
*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017