Σε ιστορικά υψηλά οι πωλήσεις εταιρικού χρέους και γιατί ανησυχούν οι επενδυτές… | Mikrometoxos.gr

Σε ιστορικά υψηλά οι πωλήσεις εταιρικού χρέους και γιατί ανησυχούν οι επενδυτές…

26.09.2015 00:34

 

Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα διαμορφώνονται οι πωλήσεις εταιρικών ομολόγων, καθώς οι μεγάλες αμερικανικές εταιρείες εκμεταλλεύονται την έκδοση χρέους προκειμένου να ικανοποιήσουν τους μετόχους τους, μια κίνηση που έχει, ωστόσο, αρχίσει να ανησυχεί ορισμένους επενδυτές χρέους.

 

Τα έσοδα που προήλθαν από ορισμένες από τις μεγαλύτερες πωλήσεις ομολόγων του τρέχοντος έτους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από τη Microsoft Corp., την Qualcomm Inc. και την Oracle Corp., διατέθηκαν για επαναγορές ιδίων μετοχών και μερίσματα.
Όπως ανέφερε δημοσίευμα της «Wall Street Journal», οι αγορές ιδίων μετοχών μπορούν να αυξήσουν τις τιμές των μετοχών, μειώνοντας τον αριθμό των διαθέσιμων μετοχών. Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν ότι αυτή η τακτική ενέχει τον κίνδυνο διάβρωσης της οικονομικής ευρωστίας μιας εταιρείας, καθώς εκτρέπονται χρήματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση αποπληρωμής χρέους, αλλά και για την υλοποίηση επενδύσεων που θα μπορούσαν να ενδυναμώσουν την εταιρική κερδοφορία σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Οι συμφωνίες έχουν οδηγήσει σε έναν «κατακλυσμό» εκδόσεων χρέους, που με τη σειρά τους έχουν ωθήσει τις πωλήσεις αμερικανικών εταιρικών ομολόγων σε ιστορικά υψηλά, με τις εταιρείες να έχουν πουλήσει φέτος 1,2 τρισ. δολ. στην αμερικανική αγορά, όπως προκύπτει από στοιχεία της Dealogic.

Οι επαναγορών ιδίων μετοχών και τα μερίσματα βρίσκονται επίσης σε υψηλά επίπεδα. Μόνο τους τέσσερις τελευταίους μήνες, οι επιχειρήσεις έχουν δαπανήσει 924 δισ. δολ., το ιστορικά υψηλότερο ποσό για περίοδο 12 μηνών. Κατά το β’ τρίμηνο του 2015, οι εταιρείες που απαρτίζουν τον αμερικανικό δείκτη S&P 500 δαπάνησαν 226 δισ. δολ. σε επαναγορές ιδίων μετοχών και μερίσματα –το ιστορικά πέμπτο υψηλότερο τριμηνιαίο ποσό, σύμφωνα με εκτιμήσεις της S&P Dow Jones Indices.

Οι επαναγορές ιδίων μετοχών έχουν αποσπάσει την προσοχή ακόμη και της υποψηφίας για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, η οποία έχει απευθύνει έκκληση για μεγαλύτερη διαφάνεια, εν μέσω ανησυχιών ότι οι επαναγορές γίνονται εις βάρος των μακροπρόθεσμων επενδύσεων.

Την ίδια ώρα, επιφυλακτικοί εμφανίζονται και ορισμένοι επενδυτές ομολόγων, καθώς, όπως ισχυρίζονται, η υπερβολική έκδοση χρέους αποδυναμώνει τους ισολογισμούς των επιχειρήσεων, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής τους αξιολόγησης, να πλήξει τις τιμές των ομολόγων και να καταστήσει πιο δύσκολο για τις εταιρείες να αποπληρώσουν το χρέος τους στο μέλλον.

Οι επενδυτές ομολόγων δεν «συμπαθούν» τις επαναγορές που χρηματοδοτούνται από χρέος, επειδή, όπως λένε, οι εταιρείες μεταφέρουν στην ουσία κεφάλαια από τους ομολογιούχους στους μετόχους, αυξάνοντας τη μόχλευση χωρίς να επενδύουν στην επέκταση της επιχείρησης.

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017