Σενάριο εκλογών : Ποιες είναι οι τρεις Κυριακές που ίσως στηθούν κάλπες

Δέκα ημέρες προθεσμία έχουν η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι των δανειστών για να έρθουν σε συμφωνία για τα προληπτικά μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ, αλλά και για να συζητήσουν για το χρέος.

Η κρίσιμη μάχη του Eurogroup θα διεξαχθεί στις 9 Μαΐου στις 15:00 το μεσημέρι. Η χθεσινή ημέρα άφησε θετικές εντυπώσεις για λογαριασμό της Αθήνας σε επικοινωνιακά τουλάχιστον καθώς παρά την προχθεσινή απόλυτη στήριξη των ΗΠΑ στα αιτήματα/επιχειρήματα του ΔΝΤ oι Ευρωπαϊοι εμφανίζονται πιο διαλλακτικοί με διάθεση στήριξης.

Χαρακτηριστικότερη όλων ήταν η τοποθέτηση του Πιερ Μοσκοβισί που τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν χρειάζεται να ψηφίσει προληπτικά μέτρα ενώ είπε χαρακτηριστικά πως υπάρχει συμφωνία κατά 99%.

Σε δεύτερη ανάγνωση όμως οι διαφορές παραμένουν κάτι που αποτυπώνεται και από την άποψη του ΔΝΤ ότι η αξιολόγηση δεν μπορεί να ολοκληρωθεί, χωρίς να συμπεριληφθεί στη συμφωνία κάποια πρόβλεψη για ελάφρυνση του ελληνικού δημοσίου χρέους.

Αισιόδοξος για συμφωνία ο Τσίπρας

Προμηνύοντας συμφωνία εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος δήλωσε αισιόδοξος ότι σύντομα θα έχουμε θετικές εξελίξεις σχετικά με τη διαπραγμάτευση μιλώντας σε συνεργάτες του.

Ο πρωθυπουργός σχετικά με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ ανέφερε δε πως η Ελλάδα και οι συμμαχίες της στην Ευρώπη είναι πολύ πιο ισχυρές από κάθε άλλη φορά από τότε που ξεκίνησε η κρίση.

Ενώ για την αντιπολίτευση, επανέλαβε πως όσοι ονειρεύονται επανάληψη του 2015 είναι βαθιά νυχτωμένοι και αυτές τις ημέρες εκτίθενται.

Ποιες είναι οι ημερομηνίες που “παίζουν” για τις κάλπες

Πολλοί είναι εκείνοι που επισημαίνουν ότι ακόμη και εάν βρεθεί η φόρμουλα για το προληπτικό πακέτο μέτρων θα πρέπει για πρώτη φορά ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ να στηρίξουν στη Βουλή μόνοι τα αντιλαϊκά μέτρα με σύσσωμη την αντιπολίτευση να βάλει κατά της κυβέρνησης.

Κάπου εδώ ξεκινούν τα σενάρια. Σύμφωνα με την εφημερίδα Αγορά σε μια από τις πολλές συσκέψεις των τελευταίων ημερών ο Αλέξης Τσίπρας ακούστηκε να λέει “η κυβέρνηση αυτό δεν μπορεί να το σηκώσει” αναφερόμενος στα προληπτικά μέτρα.

Έτσι, πολλοί, διαβάζοντας και τις δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης που πλέον ζητά προσφυγή στις κάλπες, βλέπουν το ενδεχόμενο εκλογών να πλησιάζει.

Μάλιστα ήδη άρχισαν να “παίζουν” και οι ημερομηνίες. Η πρώτη δεν είναι άλλη από την Κυριακή 5 Ιουνίου, αν και αυτή η ημερομηνία φαίνεται ότι “καίγεται” λόγω του ό,τι το Eurogroup θα διεξαχθεί στις 9 του Μαϊου και έτσι είναι μάλλον απίθανο να προκηρυχθούν τόσο άμεσα εκλογές.

“Παίζουν” όμως άλλες δυο ημερομηνίες. Δεν είναι άλλες από τις δυο αμέσως επόμενες Κυριακές στις 12 και στις 19 Ιουνίου.

Τα σενάρια τόσο για κάλπες όσο ακόμη και για τη σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών σε περίπτωση αδιεξόδου έχουν διαψευστεί από την Ο. Γεροβασίλη, ωστόσο όσοι “βλέπουν” εκλογές εξηγούν ότι για ακόμη μια φορά ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ θα ζητήσουν την έγκριση του Λαού για τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων. Έτσι ώστε να μην υπάρχει και το ενδεχόμενο απωλειών σε κάποια ψηφοφορία.

Το σενάριο παραίτησης της κυβέρνησης και αναζήτησης άλλου κυβερνητικού σχηματισμού μοιάζει απίθανο καθώς λόγω κοινοβουλευτικής δύναμης ένας σχηματισμός ακόμη και εάν περιελάμβανε Νέα Δημοκρατία, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων, με μόλις 109 βουλευτές θα ήταν αδύνατος.

Την ίδια ώρα το ενδεχόμενο οικουμενικής κυβέρνησης απορρίπτεται τόσο από το ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη ΝΔ και έτσι σε περίπτωση εμπλοκής οι εκλογές μοιάζουν μονόδρομος.

Τα παραπάνω σενάρια μπορούν να ανατραπούν εφόσον η κυβέρνηση βρει τη φόρμουλα που θα της επιτρέψει να ικανοποιήσει τους δανειστές και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού.