Σήμερα το Eurogroup-ΔΝΤ και Ευρωζώνη ακόμα διαφωνούν για το ελληνικό χρέος - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Σήμερα το Eurogroup-ΔΝΤ και Ευρωζώνη ακόμα διαφωνούν για το ελληνικό χρέος

24.05.2016 10:47

Σήμερα πραγματοποιείται η συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωζώνη εξακολουθούν να διατηρούν διαφορετικές θέσεις στο ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Από το EuroWorking Group, το οποίο συνεδρίαζε μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας, παράγοντας της Ευρωζώνης ανέφερε πως μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει επέλθει συμφωνία με το ΔΝΤ, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι στο Eurogroup θα καταστεί δυνατή.

O ίδιος άφησε να εννοηθεί πως οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληξαν σ’ ένα προσχέδιο συμφωνίας για το χρέος το οποίο, όμως, δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη του Ταμείου, τονίζοντας μάλιστα πως «τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί ακόμα».

Αναφορικά με το κλείσιμο της αξιολόγησης και τη δόση, η Κομισιόν υπέβαλε στο EWG την έκθεση συμμόρφωσης και πρότεινε την εκταμίευση 11 δισ. ευρώ στην Ελλάδα.

Από το ποσό αυτό, τα 7,2 δισ. ευρώ αφορούν την εξυπηρέτηση του χρέους και 3,8 δισ. ευρώ την εξόφληση ληξιπρόθεσμών οφειλών του Δημοσίου.

Ωστόσο, το τελικό ποσό που θα εκταμιευθεί αναμένεται να κινηθεί στα 10 δισ. ευρώ, σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωζώνης, ο οποίος έκανε την παραπάνω εκτίμηση λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη συζήτηση που ακολούθησε στη συνεδρίαση του ΕWG.

Πάντως, οι τελικές αποφάσεις θα ληφούν σήμερα, μετά και την τελική επαλήθευση της υλοποίησης των συμφωνηθέντων και το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Σε αυτό θα συμβάλει η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τους έμμεσους φόρους ύψους 1,8 δισ. ευρώ (που συμπληρώνουν το πακέτο των συνολικών μέτρων ύψους 5,4 δισ. ευρώ), το πλαίσιο λειτουργίας του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων, τη ρύθμισης για τα «κόκκινα» δάνεια και τον αυτόματο μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017