Ρητή δέσμευση ότι δεν θα κλείσουν τα σύνορα επιδιώκει να αποσπάσει η Ελλάδα | Mikrometoxos.gr

Ρητή δέσμευση ότι δεν θα κλείσουν τα σύνορα επιδιώκει να αποσπάσει η Ελλάδα

19.02.2016 14:10

Ρητή δέσμευση ότι δεν θα κλείσουν τα σύνορα επιδιώκει να αποσπάσει η Ελλάδα στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής που θα εκδοθεί σήμερα.

 

Το κείμενο συμπερασμάτων εγκρίνεται ομόφωνα. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων στο κείμενο συμπερασμάτων για το προσφυγικό, η Ελλάδα κατάφερε να ενσωματωθούν όλες οι διατυπώσεις που είχε θέσει ως στόχο (μονομερείς ενέργειες, μετεγκατάσταση, συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας).

Παρότι το κείμενο συμπερασμάτων για το προσφυγικό κρίνεται ικανοποιητικό, η Ελλάδα επιφυλάχθηκε να δώσει την έγκρισή της στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου, αν δεν υπάρξει ρητή δέσμευση ότι δεν θα κλείσουν τα σύνορα.

Επομένως, αν και η Ελλάδα φαίνεται να κερδίζει σημαντικά σημεία, ο πρωθυπουργός εμφανίζεται έτοιμος να ασκήσει βέτο, αν δεν ικανοποιηθεί πλήρως η Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας ο Αλέξης Τσίπρας, σε έντονο ύφος, τόνισε ότι κάποιοι από τους εταίρους άσκησαν τους προηγούμενους μήνες κριτική στην Ελλάδα. «Δεν ακούγεται σήμερα η ίδια κριτική στην Τουρκία» πρόσθεσε απευθυνόμενος προς τους ομολόγους του.

Από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ πρότεινε να γίνει στις 6 Μαρτίου μια έκτακτη σύνάντηση κορυφής, με τη συμμετοχή και της Τουρκίας. Δεσμεύθηκε επίσης οτι ως τότε δεν θα υπάρξει καμία μεταβολή σε σχέση με το σημερινό status σε σχέση με τον έλεγχο των συνόρων.

Η εξέλιξη αυτή θεωρείται θετική για την ελληνικη διπλωματία, καθώς, όπως δήλωναν αρμόδιες πηγές, έως τις 6 Μαρτίου θα υπάρξει χρόνος για να λειτουργήσει πλήρως η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, καθώς και να αποδώσει η απόφαση περί της συμμετοχής του ΝΑΤΟ, ώστε να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές και η παράνομη διακίνηση από την θάλασσα. Επιπλέον, οι ίδιες πηγές σημείωναν οτι η σύνοδος ΕΕ – Τουρκίας μεταφέρει εκ των πραγμάτων το κέντρο βάρους της διαχείρισης του προσφυγικού και την πίεση για την υλοποίηση των συμφωνημένων στην Τουρκία.

Με βάση τα παραπάνω, η Ελλάδα αναμένεται ότι θα ζητήσει από όλες τις εμπλεκόμενες χώρες δέσμευση αντίστοιχη με αυτήν της Γερμανίας ότι έως τις 6 Μαρτίου δεν θα υπάρξει μεταβολή στο σημερινό στάτους, σε ότι αφορά τα σύνορα. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα δώσει, οπως βεβαίωναν σήμερα ελληνικές διπλωματικές πηγές, την έγκρισή της για το τελικό κείμενο συμπερασμάτων η έκδοση του οποίου απαιτεί ομοφωνία από όλα τα κράτη μέλη.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017