Πώς να βγουν τα νούμερα μετά από δεκαετίες λαϊκισμού και κακοδιαχείρισης;

Ο πρωθυπουργός, λέει, αισθάνεται «όμηρος» του ασφαλιστικού καθώς τα νούμερα δεν «βγαίνουν» με τίποτα. Αλλά πώς να βγουν τα νούμερα μετά από δεκαετίες λαϊκισμού και κακοδιαχείρισης;

Του Γιάννη Παπαδογιάννη

Με συνταξιούχους ετών 45, παχυλά εφάπαξ και συντάξεις (για κάποιους) κατά πολύ υψηλότερες των μισθών που έπαιρναν ως εργαζόμενοι; Με την οικονομία να έχει διαλυθεί μετά από 7 χρόνια ύφεση; Το έλλειμμα του ασφαλιστικού συστήματος στο διάστημα 1994-2009 διαμορφώθηκε σε 89 δις. αντιστοιχώντας στο 30% του δημόσιου χρέους.

Το 2008 οι ασφαλιστικές εισφορές στην Ελλάδα, ως ποσοστό του ΑΕΠ, ήταν κατά 28% χαμηλότερες απ’ ό,τι στην Ευρώπη, αλλά οι συντάξεις ήταν κατά 45% περίπου υψηλότερες απ’ ό,τι στην Ευρώπη. Όμως το 2001 όταν έγινε μια στοιχειώδης προσπάθεια να κοπούν κάποια προκλητικά προνόμια για την εξυγίανση του ασφαλιστικού έγινε …επανάσταση από τους επαγγελματίες της «δημοκρατίας».

Πού είναι άραγε εκείνοι οι συνδικαλιστές, οι πολιτικοί, τα κόμματα και οι δημοσιογράφοι που έβγαιναν από τα ρούχα τους υπερασπιζόμενοι, τότε, τους συνταξιούχους; Να πούνε στο κόσμο, να εξηγήσουν, τι συνέβη. Ας φέρουν και τον Γιανη να μας πει για τα δομικά προβλήματα της ευρωζώνης και γιατί το ευρώ είναι καταδικασμένο.