Πότε θα πουληθεί το 100% της Finansbank;

Με βάση όλες τις ενδείξεις η αποεπένδυση από την Τουρκία θα πραγματοποιηθεί προς τα τέλη του 2016. Να σημειωθεί ότι την τρέχουσα περίοδο η κεφαλαιοποίηση της Finansbank διαμορφώνεται στα 18,5 δισεκ. τουρκικές λίρες ή 5,9 δισεκ. ευρώ…  

 
Η Εθνική καταθέτει επίσημα το κεφαλαιακό της πλάνο στην DGCom άμεσα και θα περιλαμβάνει πώληση του 100% της Finansbank…προς το τέλος του 2016.  Αυτό σημαίνει ότι η Εθνική κάποια στιγμή μετά τα μέσα του 2016 υποχρεούται να δρομολογήσει τις εξελίξεις για την πώληση του 100% της Finansbank για να αποπληρώσει τα cocos τα μετατρέψιμα ομόλογα ύψους 2,25 δισεκ. που θα καλύψει το ΤΧΣ στο πλαίσιο της αναγκαίας ανακεφαλαιοποίησης ύψους 4,6 δισεκ.

 
Η Εθνική εμφανίζει συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες 4,6 δισεκ. με τα 3 δισεκ. να αφορούν το δυσμενές σενάριο. Από τα 3 δισεκ. τα 2,25 δισεκ. θα είναι cocos με επιτόκιο 8% και τα υπόλοιπα 750 εκατ θα είναι η συμμετοχή του ΤΧΣ στην αύξηση κεφαλαίου ύψους 2,35 δισεκ. που θα υλοποιήσει η Εθνική τράπεζα. Από αυτά τα 2,35 δισεκ. τα 1,57 δισεκ. του βασικού σεναρίου θα καλύψουν οι ιδιώτες με νέα ΑΜΚ και ομολογιούχοι και τα 750 εκατ το ΤΧΣ. Με την νέα ανακεφαλαιοποίηση και την πώληση του 100% της Finansbank τα κεφάλαια της Εθνικής θα ανέλθουν στα 9,5 δισεκ. που σημαίνει core tier 1 περίπου 25%.

 

Όμως αποπληρώνοντας τα 2,25 δισεκ cocos και 1,35 δισεκ προνομιούχες θα μείνει σε βάθος 2 ετών με 5,5 με 6 δισεκ. που σημαίνει έναντι 40 δισεκ. σταθμισμένου ενεργητικού το core tier 1 στο 15%.

Πως θα αποτιμήσει η DGCom την Finansbank;

1)Η DGCom πως θα αποτιμήσει την Finansbank;

2)Πως θα αποτιμηθεί ο ισολογισμός της Εθνικής χωρίς την Finansbank;
Η τρέχουσα αξία της Finansbank στο χρηματιστήριο της Τουρκίας είναι 5,9 δισεκ. ευρώ αλλά είναι πολύ πιθανό η DGcom να την αποτιμήσει περί τα 2,5 δισεκ. με 2,8 δισεκ. στο καλύτερο σενάριο.
Πρακτικά η Εθνική μπορεί να πετύχει καλύτερο τίμημα αλλά η DGCom θα την αποτιμήσει σίγουρα χαμηλά. Υπενθυμίζεται ότι η Finansbank είχε αποτιμηθεί 3 φορές τα κεφάλαια το 2006.
Νοέμβριο του 2015 τα κεφάλαια της Finansbank είναι 3,1 δισεκ. ευρώ και η DGCom θα την αποτίμηση χαμηλότερα του book value χαμηλότερα από 1 δηλαδή.
Όσον αφορά την αξία της Εθνικής χωρίς την Finansbank, είναι γεγονός ότι ήταν λογιστικά καλό περιουσιακό στοιχείο αλλά επί 9 χρόνια δεν πήρε ούτε 1 ευρώ η Εθνική τράπεζα από την Finansbank.
Μάλιστα επένδυσε 5 δισεκ. και αφαίρεσε δύο φορές το goodwill τον αέρα από την επένδυση.
Στρατηγικά η Εθνική τράπεζα δεν κέρδισε επί της ουσίας με όρους οικονομικούς τίποτε από την Finansbank, δεν πήρε ούτε 1 ευρώ μέρισμα. Η Εθνική πρέπει να επανασχεδιάσει την στρατηγική και το μέλλον της…. Εν τω μεταξύ στις 74 σελίδες της παρουσίασης η Εθνική τράπεζα αναφέρει τις αιτίες της μεγάλης κεφαλαιακής ανάγκης που προέκυψε στα stress tests οφείλεται…
Κατά 1 δισεκ. από την έκθεση της Εθνικής στο εξωτερικό και ειδικά την Τουρκία. Κατά 1,1 δισεκ. λόγω της έκθεσης στο ελληνικό χρέος και στα δάνεια που έχει χορηγήσει στο ελληνικό κράτος περιλαμβανομένου και του Τίτλος του πρώην swap της Goldman Sachs. Κατά 1 δισεκ. ο αντίκτυπος από ζημίες δανείων στην Ελλάδα.
Αυτοί οι αρνητικοί παράγοντες είχαν ως αποτέλεσμα ο όμιλος της Εθνικής τράπεζας να εμφανίσει αρνητικά κεφάλαια 1 δισεκ. ευρώ.
Η Εθνική θα χρειαστεί στα stress tests συνολικά 4,6 δισεκ. εκ των οποίων τα 1,575 δισεκ. αφορούν το βασικό σενάριο. Το AQR και η κεφαλαιακή ζημία που προέκυψε ανήλθε στα 2,3 δισεκ. Στην Τουρκία η Εθνική μέσω της Finansbank διαθέτει 28,3 δισεκ. assets, 20 δισεκ δάνεια, 654 καταστήματα και κατέχει το 4,1% της τουρκικής αγοράς δανείων.
www.bankingnews.gr