Πόσο θα κοστίσει στην Apple ο πικρός διακανονισμός με την Ericsson

Μια μακροχρόνια διαμάχη για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας μεταξύ της Apple και της Ericsson, της μεγαλύτερης εταιρείας κατασκευής ασύρματων δικτύων έφτασε στο τέλος της. Η σουηδική εταιρεία, ανακοίνωσε ότι επετεύχθη συμφωνία με τον τεχνολογικό κολοσσό του Κουπερτίνο, που αφορά στις άδειες για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας για τα  2G, 3G και 4G / LTE. Το ποσό που συμφωνήθηκε να καταβάλει η Apple για τη χρήση της πατενταρισμένης τεχνολογίας δεν έχει αποκαλυφθεί.
Χριστίνα Τζογανάκη
Χριστίνα Τζογανάκη
http://www.sofokleousin.gr/archives/273681.html
Ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters, η επενδυτική τράπεζα ΑΤΕ Sundal Collier ανέφερε σε σημείωμα την εκτίμηση ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Apple θα κληθεί να καταβάλει στην Ericsson το 0,5% επί των εσόδων των iPads και iPhones για τα επόμενα επτά χρόνια. Παράλληλα, σύμφωνα με την UBS το deal περιλαμβάνει την καταβολή ποσού 420 εκατ. δολαρίων από την Apple.
Οι δύο εταιρείες βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για την επίτευξη του διακανονισμού από το 2012. Η Apple πήγε την Ericsson πίσω στα δικαστήρια τον Ιανουάριο, υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία ζητούσε πάρα πολλά χρήματα για μια άδεια.
Η σουηδική εταιρεία ανέβασε τον πήχη, τον Φεβρουάριο, ζητώντας από την ITC να μπλοκάρει την πώληση iPhones στις ΗΠΑ. Η ITC αποφάσισε να διερευνήσει την υπόθεση, χωρίς να επιβάλλει την απαγόρευση των εισαγωγών. Επόμενη κίνηση της Ericsson ήταν να μηνύσει την Apple στην Ευρώπη, αλλά φαίνεται ότι οι δύο εταιρείες έχουν πλέον διευθετηθεί τις διαφορές τους.
Σύμφωνα με το Marketwatch, οι εταιρίες συμφώνησαν σε αδειοδότηση για τις εν λόγω υπηρεσίες, ανοίγοντας τον δρόμο για τη συνεργασία μεταξύ των δύο γιγάντων της τεχνολογίας και της βιομηχανίας
Η μάχη που είχε ξεκινήσει μεταξύ των δύο κολοσσών αφορούσε την αδειοδότηση χρήσης υπηρεσιών, με την Ericsson να υποστηρίζει ότι το iPhone maker παραβίασε τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας της Ericsson για τεχνολογίες θεμελιώδους σημασίας στη λειτουργία των κινητών συσκευών. Η Ericsson, η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής ασύρματων δικτύων, αναζητεί τρόπους προκειμένου να αυξήσει τα έσοδα από τα δικαιώματα που παραχωρεί, αφού ο ανταγωνισμός πιέζει πτωτικά τα κέρδη της.
Πλέον, οι εταιρίες σχεδιάζουν να συνεργαστούν σε πολλούς τομείς της τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας τεχνολογίας 5G. Η Apple θα κάνει μια αρχική πληρωμή στην Ericsson και στη συνέχεια θα πληρώσει τα δικαιώματα στο πλαίσιο του συμφώνου επτά ετών. 
* ,