Πως συνελήφθη στο Βέλγιο ο μακελάρης του Παρισιού Σαλάχ Αμπντεσλάμ - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Πως συνελήφθη στο Βέλγιο ο μακελάρης του Παρισιού Σαλάχ Αμπντεσλάμ

19.03.2016 01:53

ΟΛΑΝΤ: ΘΑ ΕΚΔΟΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ

Συνελήφθη στο Βέλγιο ο μακελάρης του Παρισιού Σαλάχ Αμπντεσλάμ

Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκεται από το απόγευμα της Παρασκευής ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο υπ’ αριθμόν 1 καταζητούμενος για τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Νοεμβρίου στο Παρίσι, μετά από μεγάλη επιχείρηση των βελγικών αρχών στο προάστιο Μολενμπέκ των Βρυξελλών, όπου διέφευγε επί 4 μήνες.

  • ΕΘΝΟΣ On Line

 
Συνελήφθη στο Βέλγιο ο μακελάρης του Παρισιού Σαλάχ Αμπντεσλάμ

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο Αμπντεσλάμ τραυματίστηκε στο πόδι σε ανταλλαγή πυρών με τους αστυνομικούς. Στην ίδια επιχείρηση, διάρκειας τουλάχιστον 4 ωρών, συνελήφθησαν άλλα πέντε πρόσωπα. Συγκεκριμένα, μαζί με τον Σαλά Αμπντεσλάμ κι άλλον έναν ύποπτο που συνδέεται με τις επιθέσεις του περασμένου Νοεμβρίου στη γαλλική πρωτεύουσα, οι αρχές έχουν συλλάβει επιπλέον τρεις ανθρώπους, όλοι τους μέλη της οικογένειας που παρείχε στέγη και καταφύγιο στον Αμπντεσλάμ.

Ο Αμπντεσλάμ συνελήφθη σε επιχείρηση της αστυνομίας σε ένα διώροφο σπίτι στην οδό Κατρ Βεν στο Μόλενμπεκ, την κοινότητα όπου ζούσαν μόνιμα ή περιστασιακά πολλοί από τους δράστες των επιθέσεων στο Παρίσι.

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ αποχώρησε βιαστικά από τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, όταν πληροφορήθηκε τις εξελίξεις. Αμέσως μετά τη λήξη της συνόδου ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ έσπευσε στο γραφείο του Βέλγου πρωθυπουργού για να ενημερωθεί, ενώ λίγο αργότερα δήλωσε ότι το επίπεδο συναγερμού για το ενδεχόμενο μιας τρομοκρατικής απειλής παραμένει υψηλό και ότι πολλοί περισσότεροι άνθρωποι σε σχέση με όσους θεωρούσαν στην αρχή οι αρχές ενεπλάκησαν στο σχεδιασμό των τρομοκρατικών επιθέσεων που συγκλόνισαν το Παρίσι πριν από τέσσερις μήνες και στοίχισαν την ζωή σε 130 ανθρώπους.

«Πρέπει να συλλάβουμε όλους εκείνους που επέτρεψαν, οργάνωσαν ή διευκόλυναν τη διάπραξη αυτών των επιθέσεων και εμείς συνειδητοποιούμε ότι είναι πολλοί περισσότεροι σε σύγκριση με όσους πιστεύαμε αρχικά και είχαμε αναγνωρίσει» τόνισε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό του Βελγίου Σαρλ Μισέλ.

 
Συνελήφθη στο Βέλγιο ο μακελάρης του Παρισιού Σαλάχ Αμπντεσλάμ

Επιπλέον, ο Φρανσουά Ολάντ σημείωσε ότι αναμένει ότι το Βέλγιο θα εκδώσει «όσο το δυνατό συντομότερα» στη Γαλλία τον Σαλά Αμπντεσλάμ.

«Ένα ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης έχει εκδοθεί για τον Σαλά Αμπντεσλάμ. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι οι γαλλικές δικαστικές αρχές θα απευθύνουν πολύ σύντομα ένα αίτημα έκδοσής του» και «ότι οι βελγικές αρχές θα ανταποκριθούν όσο πιο ευνοϊκά γίνεται, το συντομότερο δυνατόν» τόνισε ο Φρανσουά Ολάντ.

Ποιος είναι ο Αμπντεσλάμ

Ο 26χρονος Σαλάχ Αμπντεσλάμ, Γάλλος υπήκοος μαροκινής καταγωγής, ένας μικροκακοποιός που ριζοσπαστικοποιήθηκε αλλά δεν έφυγε ποτέ για να πολεμήσει στη Συρία, πιστεύεται ότι διαδραμάτισε ρόλο-κλειδί στις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου. Την ευθύνη για τις επιθέσεις αυτές έχει αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος.

Την επομένη των επιθέσεων, με τη βοήθεια συνεργατών του ο 26χρονος διέφυγε από το Παρίσι και έφτασε στο Σάερμπεκ, μια άλλη κοινότητα των Βρυξελλών. Έκτοτε, τα ίχνη του χάθηκαν. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, πιθανότατα παρέμεινε επί τρεις εβδομάδες κρυμμένος σε ένα διαμέρισμα όπου στις 10 Δεκεμβρίου, μετά από έρευνα των αστυνομικών, εντοπίστηκαν τα αποτυπώματά του.

 
Συνελήφθη στο Βέλγιο ο μακελάρης του Παρισιού Σαλάχ Αμπντεσλάμ

Ένας τοπικός αξιωματούχος του Μόλενμπεκ περιέγραψε ότι σήμερα, αφού ξεκίνησε η επιχείρηση της αστυνομίας στο σπίτι, «ένας μικρόσωμος νέος, που φορούσε κασκέτο» προσπάθησε να ξεφύγει τρέχοντας αλλά χτυπήθηκε από τις σφαίρες των αστυνομικών και λίγο αργότερα τον παρέλαβε ένα ασθενοφόρο.

Πολύμηνο κυνηγητό

Οι βελγικές αρχές έφτασαν πολύ κοντά στον Αμπντεσλάμ στις αρχές της εβδομάδας όταν εντόπισαν, σε μια έρευνα ρουτίνας, τρεις βαριά οπλισμένους άνδρες σε ένα διαμέρισμα χωρίς νερό και ηλεκτρικό, στην κοινότητα Φόρεστ που γειτονεύει με το Μόλενμπεκ. Οι ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον των αστυνομικών με Καλάσνικοφ και τουφέκια, τραυματίζοντας ελαφρά τέσσερις από αυτούς. Ο ένας τους, ο Αλγερινός Μοχάμεντ Μπελκαΐντ, σκοτώθηκε από τα πυρά ενός σκοπευτή των ειδικών δυνάμεων αλλά οι άλλοι δύο κατάφεραν να διαφύγουν και καταζητούνται.

Η ομοσπονδιακή εισαγγελία επιβεβαίωσε σήμερα ότι στο διαμέρισμα του Φόρεστ εντοπίστηκαν τα δακτυλικά αποτυπώματα του Σαλάχ Αμπντεσλάμ.

 
Συνελήφθη στο Βέλγιο ο μακελάρης του Παρισιού Σαλάχ Αμπντεσλάμ

Σήμερα διαπιστώθηκε επίσης ότι ο Μοχάμεντ Μπελκαΐντ είναι κατά πάσα πιθανότητα το ίδιο πρόσωπο με τον Σαμίρ Μπουζίντ, τον άνθρωπο που παρείχε επιμελητειακή υποστήριξη στους καμικάζι του Παρισιού. Χρησιμοποιώντας το ψεύτικο όνομα Σαμίρ Μπουζίντ ο Μπελκαΐντ έστειλε 750 ευρώ από τις Βρυξέλλες στη Χάσνα Αϊτμπουλασέν, την εξαδέλφη ενός από τους δράστες, του Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ. Η Αϊτμπουλασέν και ο Αμπαούντ σκοτώθηκαν την 18η Νοεμβρίου σε μια επιχείρηση της γαλλικής αστυνομίας στο κρησφύγετό τους, στο προάστιο Σεν Ντενί του Παρισιού.

Ένας άνδρας με το όνομα Σαμίρ Μπουζίντ είχε περάσει από τα σύνορα της Αυστρίας με την Ουγγαρία στις 9 Σεπτεμβρίου, συνοδευόμενος από τον Σαλά Αμπντεσλάμ και κάποιον που χρησιμοποιούσε επίσης πλαστή ταυτότητα με το όνομα Σουφιάν Καγιάλ.

Σύμφωνα με τη δημόσια φλαμανδική τηλεόραση VRT το όνομα του Μπελκαΐντ περιλαμβάνεται στις λίστες με τους μαχητές του ΙΚ που διέρρευσαν την περασμένη εβδομάδα στον Τύπο. Με βάση αυτούς τους καταλόγους, ο Αλγερινός είχε δηλώσει πρόθυμος να διαπράξει επίθεση αυτοκτονίας.

Οι βελγικές και οι γαλλικές αρχές αναζητούν έναν ακόμη ύποπτο, τον Μοχάμεντ Αμπρινί, 30 ετών ο οποίος θεάθηκε στις 11 Νοεμβρίου σε ένα βενζινάδικο, στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει το Παρίσι με τις Βρυξέλλες, συνοδευόμενος από τον Σαλά Αμπντεσλάμ.

 
Συνελήφθη στο Βέλγιο ο μακελάρης του Παρισιού Σαλάχ Αμπντεσλάμ

Η Ουάσιγκτον βοήθησε τη Γαλλία
O Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ παρείχαν βοήθεια στις αρχές της Γαλλίας και του Βελγίου ώστε να ενισχύσουν τα μέτρα ασφαλείας μετά τις επιθέσεις του Νοεμβρίου στο Παρίσι και ότι αυτού του είδους η συνεργασία θα συνεχιστεί.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της αμερικανικής προεδρίας Τζος Έρνεστ προέβη στις δηλώσεις αυτές μετά την αστυνομική επιχείρηση στις Βρυξέλλες σήμερα.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος επισήμανε κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι τη συγκεκριμένη στιγμή δεν ήταν σε θέση να γνωρίσει εάν ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει ενημερωθεί για τις εξελίξεις στο Βέλγιο.

«Οι ΗΠΑ διαθέτουν προφανώς σημαντικούς πόρους και σημαντικές ικανότητες και τις χρησιμοποιήσαμε προκειμένου να βοηθήσουμε τους Γάλλους και τους Βέλγους καθώς διεξήγαγαν έρευνες σχετικά με τις επιθέσεις και καθώς λάμβαναν μέτρα προσπαθώντας να προστατεύσουν την χώρα τους» τόνισε ο Έρνεστ.

«Σκοπεύουμε να διατηρήσουμε τις στενές επαφές με εκείνους στο θέμα αυτό» πρόσθεσε.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017