Προυπολογισμός: Καμμία αναφορά στον θεσμό του Χ.Α και το ρόλο του στην Οικονομία!! | Mikrometoxos.gr

Προυπολογισμός: Καμμία αναφορά στον θεσμό του Χ.Α και το ρόλο του στην Οικονομία!!

07.10.2015 08:26

Προυπολογισμός: Καμμία αναφορά στον θεσμό του Χ.Α και το ρόλο του στην Οικονομία!!

“Ο υπερπουλημένος Τραπεζικός κλάδος αναζητεί κάποιες αφορμές για πρόσκαιρη, έστω, αναρρίχηση των μετοχών του, ακολουθώντας το έμφυτο ένστικτο αυτοσυντήρησής του” αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.
Μετά, ωστόσο, τις “ενέσεις” αυτοπεποίθησης και αισιοδοξίας που έγιναν από τον επικεφαλής της Fairfax και την προβολή θετικών προσδοκιών για το γρίφο της ανακεφαλαιοποίησης σε σχέση με τη συμμετοχή ιδιωτών, ήρθε το προσχέδιο του προϋπολογισμού, οι προγραμματικές δηλώσεις του κ. Πρωθυπουργού και οι αποφάσεις του Eurogroup για να επανέλθουμε στη σκληρή οικονομική πραγματικότητα.
Ειδικότερα, ο προϋπολογισμός για το 2016 έχει ως παραδοχή τη διατήρηση αρνητικού ρυθμού ανάπτυξης, υψηλής ανεργίας και περαιτέρω αύξησης φορολογικών εσόδων από κοινού με μειώσεις δαπανών. Υποδηλώνει δηλαδή συνέχιση της ύφεσης για την Οικονομία γεγονός που επιτρέπει προσδοκίες κερδοφορίας σχεδόν μόνο για εταιρείες με έντονα εξαγωγικό προσανατολισμό, εφόσον έχουν βρει τρόπους να ξεπεράσουν τα capital controls για την εξεύρεση των αναγκαίων κεφαλαίων.
Παράλληλα, οι προγραμματικές δηλώσεις αναδύουν στοιχεία αποδοχής της Αγοράς ως μοχλού επίτευξης της επανεκκίνησης της Οικονομίας (μετά το 2ο εξάμηνο 2016), χωρίς ωστόσο να γίνεται οποιαδήποτε αναφορά και στη δυνατότητα του θεσμού του Χρηματιστηρίου να συμβάλει σε αυτήν.
Τέλος, το Eurogroup υπογραμμίζει την ανάγκη θεσμοθέτησης των προαπαιτούμενων ώστε να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση για να ακολουθήσει η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, οι διοικήσεις των οποίων οφείλουν να τυγχάνουν πλέον της αποδοχής των Ευρωπαϊκών Θεσμών, όπως άλλωστε έχει αποδεχθεί δια του μνημονίου η Κυβέρνηση.
Επομένως, είναι φανερό ότι απαιτείται “πολύ δουλειά” για να επανέλθει η εμπιστοσύνη σε επίπεδα που θα δούμε επάνοδο Τραπεζικών καταθέσεων, για παράδειγμα, πολλώ δε μάλλον επενδύσεις από επενδυτές εξωτερικού, προσδοκία προδήλως φρούδα για τα σημερινά δεδομένα της Ελληνικής Οικονομίας.
Ως τότε, το σενάριο της συσσώρευσης για το Ελληνικό Χρηματιστήριο μπορεί να θεωρηθεί ως μια εξέλιξη που διατηρεί ζωντανές τις προσδοκίες για καλύτερες μέρες στο προσεχές μέλλον…
Επιπλέον, το εξωτερικό περιβάλλον συνεχίζει να προβληματίζει: o απόηχος του σκανδάλου της “VW” συνεχίζεται, η εταιρεία κολοσσός των εμπορευμάτων “Glencore” απειλείται με χρεοκοπία και οι αναλυτές αξιολογούν ότι τα στοιχεία της Αγοράς Εργασίας των ΗΠΑ θα πείσουν την κ. Γέλεν να ματαιώσει την ανοδική κίνηση των Αμερικανικών επιτοκίων, ώστε να αποφευχθούν μαζικές εκροές από τις Αναδυόμενες Οικονομίες.
Θετικά ωστόσο, σύμφωνα με την άποψη του συμβούλου επενδύσεων της TecGroup αξιολογείται η εμπορική συμφωνία “TTP” (Trans Pacific Partnership) 11 Χωρών του Ειρηνικού σε σχέση με την υποβοήθηση της Παγκόσμιας ανάπτυξης, που δεν μπορεί πλέον να τονωθεί από τη πολύχρονη άσκηση της υπέρμετρα χαλαρής νομισματικής πολιτικής των Κεντρικών Τραπεζών.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017