Προσφυγικό: Εκατοντάδες τραυματίες στην Ειδομένη - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Προσφυγικό: Εκατοντάδες τραυματίες στην Ειδομένη

11.04.2016 12:50

Χάος επικράτησε χθες στην Ειδομένη, όπου σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα τουλάχιστον 300 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τις συγκρούσεις μεταξύ προσφύγων και Σκοπιανών αστυνομικών, όταν ομάδα προσφύγων επιχείρησε να περάσει στο έδαφος της ΠΓΔΜ. Οι 200 άνθρωποι διαγνώστηκαν με αναπνευστικά προβλήματα -ανάμεσά τους και γυναίκες με παιδιά και οι 100 με τραύματα, 30 μάλιστα εκ των οποία ανοιχτά από χειροβομβίδες ή πλαστικές σφαίρες που δέχθηκαν. Μέχρι αργά χθες το βράδυ βρισκόταν σε εξέλιξη “ανταρτοπόλεμος” και την κατάσταση εκτόνωσε κυρίως το ξέσπασμα βροχής.

Αυτή την ώρα τεθωρακισμένα έχουν στοιχηθεί πίσω από το φράχτη της Ειδομένης, από την πλευρά της ΠΓΔΜ.

ΥΠΕΣ Σκοπίων: Τραυματίσθηκαν 23 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το υπουργείο Εσωτερικών των Σκοπίων (στο οποίο υπάγεται η αστυνομία) σε εκτενή ανακοίνωσή του για τα χθεσινά επεισόδια στα σύνορα μεταξύ της Ελλάδας και Σκοπίων μεταξύ προσφύγων και δυνάμεων ασφαλείας της χώρας, ανέφερε ότι τραυματίσθηκαν συνολικά 23 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας (14 αστυνομικοί και εννέα στρατιώτες) και πως προκλήθηκαν ζημιές σε τρία αστυνομικά και σε πέντε στρατιωτικά οχήματα.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες επιτέθηκαν με πέτρες και άλλα αντικείμενα κατά των δυνάμεων ασφαλείας των Σκοπίων, οι οποίες έκαναν χρήση χημικών ουσιών για να αποτρέψουν τα άτομα αυτά να εισέλθουν στο έδαφος της χώρας. Η ανακοίνωση κάνει λόγο “για απόπειρα μεταναστών να εισέλθουν παράνομα και με βίαιο τρόπο” στο έδαφος της χώρας και αφήνει αιχμές για την στάση Ελλήνων αστυνομικών κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.

“Σύμφωνα με αρχικές εκτιμήσεις, περίπου 3.000 μετανάστες συμμετείχαν σε όλη την διάρκεια των επεισοδίων, ενώ οι ελληνικές αστυνομικές δυνάμεις δεν επενέβησαν σε καμία περίπτωση για την αποτροπή των επεισοδίων στην συνοριακή γραμμή” σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών των Σκοπίων.

Tόσκας: Οι χθεσινοί δαρμένοι θα είναι οι αυριανοί τζιχαντιστές

“Οι χθεσινοί δαρμένοι θα είναι οι αυριανοί τζιχαντιστές… Εμείς ως χώρα κάνουμε τις σωστές κινήσεις. Οι Σκοπιανοί άσκησαν υπέρεμετρη βία” δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, για τα χθεσινά επεισόδια στην Ειδομένη.

Εξήγησε ότι δεν μπήκαν στην ελληνική επικράτεια οι Σκοπιανοί αστυνομικοί που πέρασαν από την τρύπα του φράκτη, την οποία είχαν ανοίξει οι πρόσφυγες.

Τόνισε ότι “έχουν γνώση οι φύλακες”, αναφερόμενος σε “αλληλέγγυους” που είτε δρουν παράνομα, είτε προτρέπουν πρόσφυγες να κάνουν παράνομες πράξεις. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι οι δικαστικές Αρχές έχουν ήδη επιληφθεί για όσους είχαν εμπλακεί στην υπόθεση της παράνομης εισόδου στην ΠΓΔΜ, περνώντας το ποτάμι.

Είπε πως υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων και πως έως το Πάσχα θα έχει λυθεί το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ειδομένη και στον Πειραιά.

Για τα επεισόδια στον Πειραιά ανέφερε πως έγιναν χθες συλλήψεις και πως έχει αναγνωριστεί ο δράστης της επίθεσης με σιδερόβεργα εναντίον εικονολήπτη.

Αναγνώρισε ότι έχουν γίνει κάποια λάθη, σημειώνοντας, όμως, πως πρόκειται για μια τεράστια επιχείρηση και κάλεσε όλους να βλέπουν το δάσος και τι γίνεται σε ολόκληρη τη χώρα και όχι σε μεμονωμένες περιπτώσεις.

Κληθείς να σχολιάσει την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση της Αστυνομίας το Σάββατο είπε ότι γίνεται έρευνα για αμέλεια και ολιγωρία.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017