Προσφυγικό: Δύσκολη η κατάσταση σε Ειδομένη-Πειραιά. Συμπλοκές αστυνομίας-κατοίκων στη Χίο

Δύσκολη παραμένει η κατάσταση στους δύο καταυλισμούς στην Ειδομένη και στον Πειραιά όπως και στα hot spots, με την ανησυχία μεταξύ των προσφύγων να εντείνεται λόγω της αναμενόμενης σήμερα έναρξης των επαναπροωθήσεων στην Τουρκία, ενώ την Κυριακή το βράδυ στη Χίο σημειώθηκαν συμπλοκές μεταξύ κατοίκων και διμοιρίας των ΜΑΤ.

Όλα ξεκίνησαν όταν οι κάτοικοι αρνήθηκαν τη μεταφορά των προς απέλαση μεταναστών στην περιοχή τους και συγκεκριμένα στο κτίριο όπου μέχρι πρότινος πραγματοποιούταν η διαδικασία της ταυτοποίησης και της καταγραφής προσφύγων και μεταναστών.

Σύμφωνα με το politischios.gr, ενώ οι κάτοικοι αρνούνταν ειρηνικά τη διέλευση της κλούβας της αστυνομίας, τα ΜΑΤ τους επιτέθηκαν τραυματίζοντάς τους. Από τις συμπλοκές τρεις κάτοικοι μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι στο «Σκυλίτσειο» Νοσοκομείο.

Παράλληλα, οι πρώτοι 138 μετανάστες (από το Πακιστάν, το Μπλαγκλαντές και το Αφγανιστάν) επιβιβάζονται από νωρίς το πρωί, χωρίς προβλήματα, σε πλοίο στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Ίδια εικόνα και στο λιμάνι της Χίου, όπου 60 μετανάστες με πούλμαν έχουν μεταφερθεί στο λιμάνι προκειμένου να επιβιβαστούν σε πλοία με κατεύθυνση το λιμάνι Δικελί στην Τουρκία. Από την άλλη μεριά, όσοι πρόσφυγες έφτασαν μετά τις 20 Μαρτίου στην Λέσβο, σύμφωνα με τις προτροπές δικηγόρων και ανθρωπιστικών οργανώσεων ετοιμάζονται να καταθέσουν αιτήματα ασύλου, για να παραμείνουν σε κάθε περίπτωση για 30 ακόμη μέρες στην Ελλάδα, όπως προβλέπει η σχετική διαδικασία. Για την υποδοχή και την διεκπαιρέωση των αιτήσεων ασύλου, από σήμερα οι ελληνικές αρχές ενισχύονται με υπαλλήλους και δικαστικούς από την Γερμανία και τις χώρες της ΕΕ, καθώς συνολικά προβλέπεται ότι θα φθάσουν 2500 ειδικοί. Είναι ενδεικτικό ότι οι αρχές έχουν δεχθεί 2.870 αιτήματα ασύλου από ανθρώπους οι οποίοι όταν πρωτοέφτασαν στη χώρα μας ήταν αρνητικοί στο ενδεχόμενο αυτό.

Στην Ειδομένη η σιδηροδρομική γραμμή παραμένει κλειστή για 17η μέρα, ενώ οι πρόσφυγες έκλεισαν και την εθνική οδό Θεσσαλονίκης Ευζώνων. Έστησαν σκηνές επάνω στο οδόστρωμα και απαγορεύουν την διέλευση στα φορτηγά, δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα στην εμπορευματική κίνηση και προκαλώντας την δίκαιη αγανάκτηση του εμπορικού κόσμου.

Όσοι είναι συγκεντρωμένοι στην Ειδομένη και στον Πειραιά αρνούνται να προωθηθούν σε επίσημες δομές, καθώς φοβούνται ότι εκεί θα συλληφθούν και θα απελαθούν. Επιπλέον, εκτιμούν ότι από τους δύο καταυλισμούς όπως και από την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη όπου αρκετοί παραμένουν, έχουν περισσότερες ελπίδες να βρουν τρόπο παράνομης διέλευσης στην Ευρώπη. Πολλοί πρόσφυγες πιστεύουν τα κυκλώματα των διακινητών που τους δίνουν ελπίδες ότι θα τους εξασφαλίσουν, έναντι πάντα αμοιβής, δρόμο για την Ευρώπη και όχι τις ελληνικές αρχές που τους διαβεβαιώνουν ότι τα σύνορα είναι κλειστά. Ενδεικτικό είναι ότι την Κυριακή έφθασαν στο λιμάνι του Πειραιά τρία πούλμαν προκειμένου να μεταφέρουν κάποια άτομα στο κέντρο φιλοξενίας στον Ελαιώνα, αλλά κανείς δεν επιβιβάσθηκε σε αυτά.