Προσφυγικό δράμα στη Λιβύη, πάνω από 100 νεκροί ξεβράστηκαν στις ακτές | Mikrometoxos.gr

Προσφυγικό δράμα στη Λιβύη, πάνω από 100 νεκροί ξεβράστηκαν στις ακτές

03.06.2016 14:42

Τις ασύλληπτες διαστάσεις που έχει λάβει πλέον το δράμα των προσφύγων υποδεικνύει μία ακόμη τραγωδία που εκτυλίχθηκε στη Λιβύη. Οι σοροί τουλάχιστον 117 ανθρώπων που είχαν το όνειρο της Ευρώπης ξεβράστηκαν στις ακτές της Λιβύης, οι περισσότεροι προερχόμενοι από την υποσαχάρια Αφρική, παιδιά ανάμεσά τους.

Η παραλία της δυτικής πόλης Ζουάρα έχει μετατραπεί σε νεκροταφείο προσφύγων, γεμάτη με σορούς νεκρών σε ακτίνα 25 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το τοπικό παράρτημα της Ερυθράς Ημισελήνου και την μη κυβερνητική οργάνωση Migrant Report που επικαλείται στην ηλεκτρονική πύλη της η ιταλική εφημερίδα La Repubblica.

Στην πλειονότητά τους οι πρόσφυγες προέρχονται από την υποσαχάρια Αφρική. Παιδιά βρίσκονται μεταξύ των νεκρών. Δεν είναι σαφές πότε σημειώθηκε το ναυάγιο. Τα πτώματα ήταν σε αποσύνθεση και δεν μπορεί να αποσαφηνιστεί πότε πνίγηκαν.

Ο εκπρόσωπος του λιβυκού ναυτικού δήλωσε την ίδια στιγμή πως περισσότεροι από 100 σοροί προσφύγων έχουν περισυλλεγεί στα ανοιχτά της Λιβύης μετά την ανατροπή πλοιαρίου στα ανοιχτά των λιβυκών ακτών, μεταδίδει το πρακτορείο Associated Press.

Ο στρατηγός Αγιούμπ Γκασίμ δήλωσε ότι η ακτοφυλακή βρήκε το άδειο πλοιάριο που μετέφερε τους πρόσφυγες την Πέμπτη εκτιμώντας ότι μπορεί να είχε ανατραπεί την Τετάρτη. Ο ίδιος μίλησε για τουλάχιστον 104 νεκρούς, αλλά εξέφρασε φόβους πως θα είναι περισσότεροι καθώς ανάλογα σκάφη μεταφέρουν έως και 125 ανθρώπους.

Ραγδαία αύξηση στις αναχωρήσεις προσφύγων από τις ακτές της βόρειας Αφρικής με προορισμό την Ιταλία έχει σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες. Εκ μέρους της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNCHR) εκφράζονται φόβοι ότι περισσότεροι από 700 οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους σε ναυάγια στη Μεσόγειο την περασμένη εβδομάδα.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017