Προσφυγικό: “Βράζει” η Ειδομένη- Bild: «Αυτό το σημείωμα προκάλεσε το χάος στην Ειδομένη;»

Αναταραχή εξακολουθεί να υπάρχει στην Ειδομένη και επικρατεί αναστάτωση μεταξύ των προσφύγων, καθώς διακινούνται φήμες για άνοιγμα των συνόρων.

Συγκεκριμένα, δημοσιογραφικές πληροφορίες από την Ειδομένη αναφέρουν ότι από τα ξημερώματα από στόμα σε στόμα μεταφέρεται η πληροφορία ότι σε λίγο (στις 11:00) θα γίνει νέα κίνηση για να πέσει ο φράχτης στα σύνορα.

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, κάποιοι «αλληλέγγυοι» δίνουν υποσχέσεις σε πρόσφυγες ότι θα τους προμηθεύσουν ακόμη και με βόμβες μολότοφ αυτή τη φορά.

Πληροφορίες επίσης, αναφέρουν ότι οι αστυνομικές αρχές βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή και από τις δύο πλευρές των συνόρων.

Την ίδια ώρα η ΕΛ.ΑΣ. έχει στήσει δύο σημεία ελέγχου στην είσοδο του καταυλισμού και στην γέφυρα του Αξιού, σε μια προσπάθεια να ταυτοποιήσει εκείνους που μπορεί να ξεσηκώνουν τους πρόσφυγες σε επικίνδυνες ενέργειες.

Πάντως, η κατάσταση είναι εκρηκτική, καθώς στον καταυλισμό βρίσκονται περισσότεροι από 12.000 πρόσφυγες, εκ των οποίων εκτιμάται ότι περίπου 700 συμμετέχουν ενεργά σε όποια κινητοποίηση οργανώνεται.

Σημειώνεται ότι μετά τα επεισόδια της Κυριακής, τη Δευτέρα, τέσσερα λεωφορεία με πρόσφυγες έφυγαν από την Ειδομένη για κέντρα φιλοξενίας της Κεντρικής Μακεδονίας.

Μήνυμα του Πάπα Φργκίσκου για την Ειδομένη

“Nα αφαιρεθούν τα τείχη”, ζήτησε ο πάπας Φραγκίσκος σε μήνυμά του προς την σύνοδο για την ειρήνη και την μη χρήση βίας η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ρώμη.

“Πρέπει να αφαιρεθούν τα τείχη, όχι μόνον τα μεταφορικά”, αλλά και “εκείνα της λυπηρής πραγματικότητας”, υπογράμμισε ο Αργεντινός ποντίφικας στο μήνυμά του.

Σύμφωνα με τον Φραγκίσκο, “πρέπει να θεωρηθούν οι συνάνθρωποί μας αδελφές και αδελφοί”, ώστε να “ξεπερασθούν πόλεμοι και συγκρούσεις” και “να αφαιρεθεί το μεγάλο εμπόδιο, εκείνο που εγείρεται με το τείχος της αδιαφορίας”.

Σύμφωνα με την διαδικτυακή έκδοση της ιταλικής εφημερίδας Λα Ρεπούμπλικα, “η αναφορά στο κλείσιμο των συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας είναι σαφής, όπως και στο δράμα που ζουν έντεκα χιλιάδες μετανάστες στην Ειδομένη”.

Bild: «Αυτό το σημείωμα προκάλεσε το χάος στην Ειδομένη;»

Ένα ανώνυμο σημείωμα, γραμμένο στην αραβική γλώσσα φέρνει στο φως η Bild, σε δημοσίευμα με τον τίτλο: «Αυτό το σημείωμα προκάλεσε το χάος στην Ειδομένη;».

Σύμφωνα με τη εφημερίδα, στο χειρόγραφο σημείωμα υπάρχουν οδηγίες για τους πρόσφυγες στην Ειδομένη «για το τι πρέπει να κάνουν την Κυριακή το πρωί προκειμένου να διασχίσουν τα σύνορα στην ΠΓΔΜ».

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι αυτό το φυλλάδιο ευθύνεται για το ξέσπασμα των ταραχών, καθώς «διανεμήθηκε στους πρόσφυγες προτρέποντάς τους να ξεσηκωθούν στα σύνορα Ελλάδας – Σκοπίων».

Όπως γράφει το γερμανικό μέσο, στο σημείωμα αναγράφεται χαρακτηριστικά: «Η ώρα που θα διασχίσουμε τα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ είναι Κυριακή, 9 το πρωί».