Προσφυγικό: Αδύνατες οι προσπάθεις αποσυμφόρησης του λιμανιού του Πειραιά

Αδύνατες φαίνονται να είναι οι προσπάθειες αποσυμφόρησης του λιμανιού του Πειραιά, καθώς οι πρόσφυγες αρνούνται να το εγκαταλείψουν και να μεταφερθούν σε κέντρα φιλοξενίας. Χθες περίπου 700 άτομα, που δεν μπήκαν στα λεωφορεία, μεταφέρθηκαν από την πύλη Ε3 στην πύλη Ε1, προκειμένου να μην δημιουργηθούν προβλήματα με την αναμενόμενη αυξημένη κίνηση λόγω Πάσχα. Μόνο 40 πρόσφυγες επιβιβάστηκαν χθες σε λεωφορεία και οδηγήθηκαν σε κέντρο φιλοξενίας στην Ημαθία.

Ο επιβατικός σταθμός στην πύλη Ε3 του λιμανιού, αναμένεται πιθανότατα σήμερα να παραδοθεί στην ακτοπλοΐα. Συνεργεία του ΟΛΠ αλλά και ιδιωτικά κατέβαλαν προσπαθούν να καθαρίσουν το χώρο. Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση του Λιμενικού, οι πρόσφυγες ανέρχονται σε 4.660 άτομα συνολικά, εκ των οποίων 2.180 βρίσκονται στην πύλη Ε1, 1.000 στην πέτρινη αποθήκη και 1.485 στην πύλη Ε2.

Το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη» κατάπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά μεταφέροντας 22 πρόσφυγες από Χίο και Λέσβο και σε λίγη ώρα αναμένεται και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίου «Superfast XII» από Δωδεκάνησα με τρεις πρόσφυγες από Ρόδο. Στις 11:35 το βράδυ της Πέμπτης κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νήσος Μύκονος» μεταφέροντας 25 πρόσφυγες από τη Σάμο.

Και σήμερα, Παρασκευή αναμένεται να υπάρξει και νέα προσπάθεια ενημέρωσης, προκειμένου κάποιοι από τους πρόσφυγες να πεισθούν να επιβιβασθούν σε πούλμαν με προορισμό κέντρα φιλοξενίας.Το κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στον Σκαραμαγκά που αναμένεται να φιλοξενήσει περίπου 3.000 άτομα θα λειτουργήσει πιθανότατα στο τέλος της άλλης εβδομάδας. Το βασικότερο πρόβλημα στο συγκεκριμένο κέντρο, που προσπαθούν να επιλύσουν τα συνεργεία αυτή τη στιγμή, είναι αυτό της αποχέτευσης, αλλά εκτιμάται ότι σύντομα θα δοθεί και σε αυτό λύση.