Προσοχή! Δείτε τι συμβαίνει στον οργανισμό σας όταν συνδυάζετε καφέ και τσιγάρο

O καφές και τα τσιγάρα είναι διεγερτικά αλλά ενώ το ένα ρίχνει την πίεση του αίματος, το άλλο την αυξάνει. Ο συχνός συνδυασμός των δύο, επιβαρύνει την καρδιά.

Ο καφές αν δεν καταναλώνεται τακτικά με άδειο στομάχι δεν έχει συνέπειες στον οργανισμό μας, σε αντίθεση με τα τσιγάρα τις βλαβερές ιδιότητες των οποίων όλοι γνωρίζουμε.

Μεγαλύτερες δόσεις καφές μπορεί να μειώσουν την πυκνότητα των οστών, αλλά αν λαμβάνεται περίπου 1000mg καλσίου την ημέρα, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Η καφεΐνη χρειάζεται περίπου μία ώρα για να δράσει και προκαλεί εγρήγορση και αύξηση της πίεσης, ενώ σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να σε καταστήσει νευρικό, αφυδατωμένο, κουρασμένο.

Από την άλλη, η εισπνοή του καπνού του τσιγάρου, καταστρεφει το κεντρικό νευρικό σύστημα, αυξάνει τα επίπεδα των σακχάρων στο αίμα, προκαλεί στένωση των αγγείων και βλάβες στις αρτηρίες.

Οι διαιτολόγοι εξηγούν πώς ο καφές αυξάνει την οξύτητα του οργανισμού, ενώ σε συνδυασμό με τσιγάρο οδηγεί σε ακόμη περαιτέρω οξύτητα με αποτέλεσμα την καταστροφή του στομαχιού. Ο πρώτος καφές της ημέρας είναι καλό να καταναλώνεται μισή ώρα πριν το πρωινό.

Ο καφές και τα τσιγάρα είναι διεγερτικά με διαφορετικές επιδράσεις στα νεφρά και την καρδιά.

Το σώμα αρχίζει να δουλεύει ενάντια στον εαυτό του και δημιουργεί ένα περιβάλλον δυσανάλογης απώλειας ενέργειας καθώς και εντείνει τις συνθήκες εκείνες που προκαλούν κατάθλιψη, οδηγώντας σε μεγαλύτερη κατανάλωση καφέ και τσιγάρων, αυξάνοντας κατ’επέκταση την εξάρτηση από αυτά.

Για να αποφύγετε αυτές τις δυσάρεστες συνέπειες οι ειδικοί συνιστούν έναρξη εκγύμνασης ή έντασή της.

athensmagazine.gr