Προς πώληση ενεργειακά assets ύψους 200 δισ. δολ. λόγω πτώσης τιμών στα εμπορεύματα

  • Προς πώληση ενεργειακά assets

Περιουσιακά στοιχεία πετρελαίου και φυσικού αερίου, αξίας άνω των 200 δισ. δολ., διατίθενται προς πώληση παγκοσμίως, καθώς οι εταιρείες βρίσκονται αντιμέτωπες με νέες οικονομικές πιέσεις, λόγω της παρατεταμένης μείωσης στις τιμές των εμπορευμάτων, σύμφωνα με την IHS.

Ο επικεφαλής αναλυτής της IHS, Bob Fryklund, τόνισε, σε συνέντευξή του στο «Bloomberg», πως μέχρι τον Σεπτέμβριο υπήρχαν περίπου 400 αγοραστικές ευκαιρίες.

 

Οι συμφωνίες πρόκειται να επιταχυνθούν αργότερα φέτος και προς το 2016, αφού οι εταιρείες πωλούν assets, ώστε να ανταποκριθούν στα χρέη τους, δήλωσε ο ίδιος. Η μέση τιμή του αμερικανικού αργού πετρελαίου West Texas Intermediate βρίσκεται στα 51 δολ. το βαρέλι φέτος, δηλαδή περισσότερο από 40% κάτω του μέσου όρου των τελευταίων πέντε ετών.

Οι χαμηλές τιμές έχουν μειώσει τα κέρδη και, από το δεύτερο τρίμηνο, περίπου το ένα έκτο των μεγάλων ανεξάρτητων παραγωγών αργού και αερίου της Βόρειας Αμερικής αντιμετώπισαν πληρωμές χρέους που αντιστοιχούσαν σε πάνω από το 20% των εσόδων τους.

Εταιρείες έχουν ανακοινώσει 181,1 δισ. δολ. σε αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά το τρέχον έτος, το υψηλότερο επίπεδο σε διάστημα μεγαλύτερο της μιας δεκαετίας, σε σύγκριση με 167,1 δισ. δολ. την αντίστοιχη περίοδο του 2014, όπως δείχνουν τα στοιχεία του «Bloomberg».

«Βασικά πωλούνται σχεδόν τα πάντα», υπογράμμισε ο Fryklund. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εταιρείες με ισχυρούς ισολογισμούς αναζητούν ευκαιρίες αγοράς, επικαλούμενος την προσφορά της αυστραλιανής Woodside Petroleum, ύψους 8 δισ. δολ., για την εταιρεία εξερεύνησης Oil Search Ltd, καθώς και την προσφορά της Suncor Energy, ύψους 3,3 δισ. δολ., για την καναδική Oil Sands. Και οι δύο στόχοι απέρριψαν τις αρχικές προσφορές.

Μέχρι τον Αύγουστο, μία στις οκτώ πετρελαϊκές εταιρείες με αξιολόγηση «junk» βρισκόταν σε κίνδυνο αθέτησης πληρωμών, σύμφωνα με τη Moody’s Corp. Το WTI «βούλιαξε» κάτω των 40 δολ. το βαρέλι τον Αύγουστο -στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών.

Το 2016, ο αμερικανικός δείκτης αναφοράς μπορεί να διαπραγματεύεται γύρω στα 55 δολ., δήλωσε ο Fryklund, προσθέτοντας ότι θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να εξισορροπηθούν η προσφορά και η ζήτηση και οι τιμές ίσως να ανέλθουν σε περίπου 70 δολ. το βαρέλι μέχρι το 2018. «Αυτοί οι καθοδικοί κύκλοι είναι πραγματικά σημαντικοί για τον καθορισμό των νικητών των επόμενων κύκλων», δήλωσε ο Fryklund.

«Αυτοί που έχουν μετρητά αυτή τη στιγμή, αυτοί που έχουν καλά οικονομικά μεγέθη βλέπουν πολλές ευκαιρίες», κατέληξε ο ίδιος.

 

* ,