Προς ισχυρή αυτοδυναμία οδεύει το κόμμα του Ερντογάν – προηγείται με 50,6%

Το ΚΔΑ προηγείται με 50,6% και ακολουθούν το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα με 24,1%, το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος με 11,7% και το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών με 10,4 – Στις 9 το βράδυ οι επίσημες ανακοινώσεις
Στις κάλπες προσήλθαν την Κυριακή πάνω από 54 εκατομμύρια Τούρκοι πολίτες για να ψηφίσουν για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, μία εκλογική αναμέτρηση που χαρακτηρίζεται εξαιρετικά κρίσιμη για το μέλλον της χώρας και η οποία διεξάγεται με φόντο την αναζωπύρωση της κουρδικής σύρραξης και τη βία των τζιχαντιστών που εξαπλώνεται από τη Συρία.
Τα τουρκικά ΜΜΕ μιλούν για «σπουδαία» νίκη για λογαριασμό του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης καθώς με καταμετρημένο το 80% των ψήφων στη σημερινή εκλογική αναμέτρηση.
Συγκεκριμένα, το ΚΔΑ προηγείται με 50,6% και ακολουθούν το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα με 24,1%, το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος με 11,7% και το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών με 10,4.
Το ποσοστό του ΚΔΑ αναμένεται να μειωθεί, αλλά όχι πολύ κάτω από το 48%. Σε συνδυασμό με τη μείωση της δύναμης του ΚΕΚ και του ΔΚΕ, το ΚΔΑ οδεύει προς ισχυρή αυτοδυναμία.
Όλα δείχνουν ότι οι ψήφοι που έχασαν οι ακροδεξιοί πηγαίνουν κατευθείαν στο ΚΔΑ. Έτσι, δικαιώνεται το κυβερνών κόμμα στην προεκλογική του τακτική την οποία έστρεψε σχεδόν εξολοκλήρου εναντίον των ακροδεξιών. Η ρητορική του στράφηκε και εναντίον του φιλοκουρδικού κόμματος, ωστόσο σε επίπεδο τοπικών οργανώσεων, η προεκλογική δουλειά του ΚΔΑ είχε ως αποκλειστικό στόχο τις ακροδεξιές ψήφους.
Μείωση και μάλιστα σημαντική, υπάρχει και για το φιλοκουρδικό κόμμα, το οποίο αυτή τη στιγμή έχει αρχίσει να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να μην ξεπεράσει το εθνικό όριο του 10%.
Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, όλα δείχνουν ότι θα διατηρήσει το 24,95% των εκλογών της 7ης Ιουνίου.
Στις εκλογές της 7ης Ιουνίου 2015 τα κόμματα είχαν συγκεντρώσει τα εξής ποσοστά: ΚΔΑ 40,79%, ΡΛΚ 24,95%, ΚΕΚ 16,29%, ΔΚΛ 13,12%.
Νωρίτερα, πάντως, ο πρόεδρος Ερντογάν και οι πολιτικοί αρχηγοί στις δηλώσεις τους, αφού άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα, επικαλέστηκαν την ανάγκη για ηρεμία και ειρήνη, ενώ ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες σαν να πηγαίνουν σε μια γιορτή της δημοκρατίας.
Χωρίς σοβαρά προβλήματα η ψηφοφορία
Η ψηφοφορία σε όλη την Τουρκία έγινε χωρίς σοβαρά προβλήματα, αν και σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν στο Βαν, στο Μπιτλίς, στην Μους και στο Χακκάρι. Επίσης, στην επαρχία Τζίζρε άντρες των ενόπλων δυνάμεων μπήκαν σε εκλογικό κέντρο και συνέλαβαν άτομο το οποίο πίεζε τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν το φιλοκουρδικό κόμμα HDP.