Προειδοποίηση ΔΝΤ για το εταιρικό χρέος στις αναδυόμενες αγορές – Έρχονται πτωχεύσεις εταιρειών - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Προειδοποίηση ΔΝΤ για το εταιρικό χρέος στις αναδυόμενες αγορές – Έρχονται πτωχεύσεις εταιρειών

30.09.2015 00:09

 

Για μια αύξηση των εταιρικών πτωχεύσεων θα πρέπει να προετοιμαστούν οι αναδυόμενες αγορές και οι αγορές ομολόγων, εάν η Federal Reserve των ΗΠΑ και άλλες κεντρικές τράπεζες στις ανεπτυγμένες οικονομίες αρχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια, προειδοποίησε, χθες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

 

Τόσο το ΔΝΤ, όσο και άλλοι έχουν εκφράσει αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με την άνοδο του χρέους στις αναδυόμενες οικονομίες και την πιθανή επίδραση που θα μπορούσε να έχει μια απροσδόκητη αύξηση στα επιτόκια. Το ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί στις συναντήσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας την ερχόμενη εβδομάδα. Σε ένα κεφάλαιο της Έκθεσης Παγκόσμιας Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ προειδοποιούν ότι μια άνοδος της εταιρικής μόχλευσης έχει πυροδοτήσει πολλές χρηματοπιστωτικές κρίσεις στις αναδυόμενες αγορές κατά το παρελθόν.

Έχοντας τροφοδοτηθεί από το φθηνό χρήμα, το εταιρικό χρέος μη χρηματοοικονομικών εταιρειών σε μεγάλες αναδυόμενες αγορές έχει υπερ-τετραπλασιαστεί κατά την περασμένη δεκαετία, από τα 4 τρισ. δολ. το 2004 σε περισσότερα από 18 τρισ. το 2014. Την ίδια περίοδο, η μέση αναλογία εταιρικού χρέους αναδυόμενων αγορών προς ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 26 ποσοστιαίες μονάδες, όπως αναφέρει το ΔΝΤ.

Παρά το γεγονός ότι βάσει ορισμένων άλλων δεικτών αυτά τα επίπεδα εταιρικού χρέους παραμένουν κάτω των ιστορικών υψηλών, η προοπτική μιας αύξησης των επιτοκίων και του κόστους εξυπηρέτησης χρέους σημαίνει ότι η επικείμενη λήξη της εποχής φθηνού χρήματος θέτει έναν «βασικό κίνδυνο για τον εταιρικό κλάδο των αναδυόμενων αγορών», ανέφερε το ΔΝΤ.
Αυτό με τη σειρά του θέτει μια ευρύτερη απειλή για τις αναδυόμενες οικονομίες. «Καθώς οι προηγμένες οικονομίες ομαλοποιούν τη νομισματική τους πολιτική, οι αναδυόμενες αγορές θα πρέπει να προετοιμαστούν για μια αύξηση των εταιρικών χρεοκοπιών και, όπου χρειάζεται, μια μεταρρύθμιση των καθεστώτων εταιρικής αφερεγγυότητας», επισημαίνουν οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ.

Μεταξύ των ανησυχιών του ΔΝΤ είναι το σημαντικό μερίδιο των assets τραπεζών αναδυόμενων αγορών που τώρα συνδέεται με εταιρικό χρέος. Αυτό σημαίνει ότι τυχόν κλυδωνισμοί στον τομέα των επιχειρήσεων θα μπορούσαν γρήγορα να εξαπλωθούν σε τράπεζες, αναγκάζοντάς τες να σταματήσουν τη χορήγηση δανείων.

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017