Προεδικές εκλογές στην Αυστρία: Τεράστιο το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ

Προεδικές εκλογές στην Αυστρία: Τεράστιο το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ, καθώς μεγάλες είναι οι πιθανότητες ανάδειξης ακροδεξιού υποψηφίου
Τα εκλογικά τμήματα στην Αυστρία άνοιξαν στις 08.00 ώρα Ελλάδος για τον δεύτερο γύρο των εκλογών για την ανάδειξη του νέου προέδρου δημοκρατίας, στον οποίο αναμετρώνται ο υποψήφιος της ακροδεξιάς Νόρμπερτ Χόφερ και ο οικολόγος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.
Περίπου 6,4 εκατ. ψηφοφόροι καλούνται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Τα τμήματα θα μείνουν ανοικτά έως τις 18.00, ώρα Ελλάδος, ενώ το 14% του εκλογικού σώματος θα ψηφίσει μέσω επιστολικών ψήφων. Με τη λήξη της ψηφοφορίας θα δημοσιευθούν και οι πρώτες εκτιμήσεις έξω από τα εκλογικά τμήματα (exit polls), όμως η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν τη Δευτέρα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε καθυστέρηση ανάδειξης του νικητή σε περίπτωση που το αποτέλεσμα κριθεί σε λίγες ψήφους.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το εκλογικό αποτέλεσμα θα κριθεί με μικρή διαφορά. Μια νίκη της ακροδεξιάς όμως μπορεί να έχει απήχηση ανάμεσα στα 28 κράτη–μέλη της ΕΕ, όπου η μετανάστευση έχει αναδειχθεί σε κορυφαίο πολιτικό ζήτημα.

Ο Νόρμπερτ Χόφερ ενδεχομένως να εκλεγεί ο πρώτος ακροδεξιός αρχηγός κράτους– μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η Αυστρία ενδεχομένως να εκλέξει σήμερα τον πρώτο ακροδεξιό αρχηγό κράτους–μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την υποστήριξη στον υποψήφιο του ακροδεξιού Κόμματος των Ελευθέρων (FPÖ) Νόρμπερτ Χόφερ να αυξάνεται εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης που ενέτεινε τους φόβους για την ανεργία και την ασφάλεια.
Ο Χόφερ κέρδισε τον πρώτο γύρο των εκλογών, στις 24 Απριλίου, με ποσοστό 35%. Οι Σοσιαλδημοκράτες και οι συντηρητικοί, που συγκυβερνούν στην Αυστρία από το 2007, υπέστησαν βαριά ήττα στον πρώτο γύρο, αφού αποκλείστηκαν και οι δύο υποψήφιοί τους. Στον δεύτερο γύρο ο Χόφερ θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον πρώην ηγέτη των Πρασίνων, τον Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, που στον πρώτο γύρο συγκέντρωσε ποσοστό 21,3%, καταλαμβάνοντας την δεύτερη θέση.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το εκλογικό αποτέλεσμα θα κριθεί με μικρή διαφορά. Μια νίκη της ακροδεξιάς όμως μπορεί να έχει απήχηση ανάμεσα στα 28 κράτη–μέλη της ΕΕ, όπου η μετανάστευση έχει αναδειχθεί σε κορυφαίο πολιτικό ζήτημα.
Η Αυστρία–βασική πύλη των μεταναστών και των προσφύγων που θέλουν να φθάσουν στη Γερμανία– δέχτηκε 90.000 αιτούντες άσυλο τον περασμένο χρόνο, αριθμός που αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 1% του πληθυσμού της χώρας. Τον Ιανουάριο η κυβέρνηση αποφάσισε ότι φέτος θα δεχτεί 37.500 αιτούντες άσυλο, ενώ ανακοίνωσε την επιβολή ημερήσιας ποσόστωσης για την είσοδο αιτούντων άσυλο στο έδαφος της χώρας.
Ο πρόεδρος της χώρας παραδοσιακά διαδραματίζει κυρίως τελετουργικό ρόλο, αλλά ορκίζει τον καγκελάριο της χώρας, μπορεί να απολύσει τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και είναι επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων.
Όποιος και αν αναδειχθεί νικητής στις σημερινές επαναληπτικές προεδρικές εκλογές, το αποτέλεσμα πιθανώς να αποτελέσει ένα νέο υψηλό για την ακροδεξιά της Ευρώπης, όντως ακόμα πιο αξιοσημείωτο, δεδομένου ότι θα καταγραφεί σε μια σχετικά εύπορη χώρα με συγκριτικά χαμηλή, αν και αυξανόμενη, ανεργία.
Η ιστορική ήττα του SPÖ στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών οδήγησε στην παραίτηση από όλες τις θέσεις που κατείχε του καγκελάριου Βέρνερ Φάιμαν και ηγέτη του SPÖ, με τον Σοσιαλδημοκράτη Κρίστιαν Κερν να ορκίζεται την προηγούμενη εβδομάδα νέος καγκελάριος της Αυστρίας.
Οι επόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν το 2018, αλλά με το FPÖ να εμφανίζεται πρώτο στις δημοσκοπήσεις, συγκεντρώνοντας παραπάνω από το 30% των ψήφων, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Τεράστιο το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ για τον σημερινό δεύτερο γύρο των αυστριακών προεδρικών εκλογών, καθώς μεγάλες είναι οι πιθανότητες ανάδειξης ακροδεξιού υποψηφίου

Τεράστιο είναι το ενδιαφέρον των διεθνών Μέσων Ενημέρωσης για το σημερινό δεύτερο γύρο των αυστριακών προεδρικών εκλογών και αυτό, για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, καθώς είναι η πρώτη φορά που ένας υποψήφιος ακροδεξιού κόμματος συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες να αναδειχθεί στο ύπατο αξίωμα μιας χώρας της Ευρώπης.
Ειδικότερα, αρκετά ΜΜΕ του αγγλοσαξωνικού χώρου κάνουν παραλληλισμούς μεταξύ αυτών των εξελίξεων στην Αυστρία και την άνοδο ακροδεξιών στην υπόλοιπη Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Χαρακτηριστικό αυτού του τεράστιου ενδιαφέροντος είναι το γεγονός πως για τη σημερινή εκλογική αναμέτρηση στην Αυστρία έχουν διαπιστευτεί επίσημα πάνω από 150 ανταποκριτές και απεσταλμένοι μεγάλων ξένων Μέσων Ενημέρωσης έχουν διαπιστευτεί και παρακολουθούν από ημέρες τις εξελίξεις επί τόπου.
Η σημερινή εκλογή θα μπορούσε να είναι μία «προειδοποίηση προς τη Δύση», γράφουν χαρακτηριστικά οι «New York Times», οι οποίοι, όπως και άλλα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης τη συνδέουν με την άνοδο της Ακροδεξιάς στην Αυστρία και σε ολόκληρη την Ευρώπη, με την επιτυχία του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ.
Άλλες μεγάλες εφημερίδες στο εξωτερικό, όπως ο Economist στην Βρετανία, θέτουν το ερώτημα ποια άραγε είναι τα προβλήματα στην Αυστρία, τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από πολλές άλλες, έχει σταθερή διακυβέρνηση, αρκετή ευμάρεια, ασφάλεια και ακόμη και το προσφυγικό ρεύμα έχει πλέον σταματήσει,
και παρόλα αυτά δεν αποκλείεται τελικά να αναδειχθεί ένας ακραίος δεξιός πρόεδρος, που ως ένας 45χρονος εμφανίζεται με ένα φρέσκο πρόσωπο, προερχόμενος όμως από ένα κόμμα με αμφιλεγόμενο απρεπές παρελθόν.
Η άνοδος της Ακροδεξιάς οφείλεται κατά την άποψή της εφημερίδας στα λάθη του αυστριακού κυβερνητικού συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και Λαϊκού Κόμματος, ωστόσο αυτή τη στιγμή κάθε εκλογική αναμέτρηση στην Ευρώπη έχει ολοένα και μεγαλύτερη σημασία καθώς σε όλη τη γηραιά ήπειρο συρρικνώνεται το πολιτικό κέντρο.
Στην περίπτωση νίκης του Νόρμπερτ Χόφερ η Αυστρία δεν θα επέστρεφε βέβαια στη δεκαετία του 1930, όμως η εκλογή ενός πολύ δεξιού αρχηγού κράτους σε μία δυτικοευρωπαϊκή χώρα θα ήταν μία σοβαρή στιγμή.
Το αμερικανικό πολιτικό περιοδικό «Foreign Policy», αναφέρει πως με το σημερινό δεύτερο γύρο των αυστριακών προεδρικών εκλογών «κλείνει ο κύκλος» της δεξιάς στροφής στην Ευρώπη που είχε αρχίσει στη δεκαετία του 1980 με την άνοδο του Κόμματος των Ελευθέρων μετά την ανάληψη της αρχηγίας τους από τον Γεργκ Χάιντερ.
Το Κόμμα των Ελευθέρων δεν αποτελεί πλέον μία ειδική περίπτωση, αλλά είναι μόνον ένα από δεκάδες ισλαμοφοβικά και εχθρικά προς πρόσφυγες και μετανάστες κόμματα, από την Ελλάδα μέχρι τη Φινλανδία, που ανατρέπουν τη φιλελεύθερη συναίνεση στην Ευρώπη.
Το περιοδικό περιγράφει τον προεκλογικό αγώνα του Νόρμπερτ Χόφερ ως «κλασική εκστρατεία της Νέας Δεξιάς», που αποφεύγει την ολοφάνερη προσκόλληση στον εθνικοσοσιαλισμό όπως επίσης έναν ανοικτό ρατσισμό και μία μη δημοκρατική επίθεση προς την εξουσία.
Η Αυστρία θα ήταν το πρώτο δυτικοευρωπαϊκό κράτος της μεταπολεμικής ιστορίας στο οποίο θα μπορούσε να εκλεγεί σε πρόεδρο της χώρας ένας ακροδεξιός υποψήφιος και με μία εκλογή του Χόφερ θα μπορούσε να συγκαταλεγεί σε χώρες με αυταρχικές και μη φιλελεύθερες εξουσίες όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία, γράφει το περιοδικό υπενθυμίζοντας πως μεταξύ των πρώτων που έσπευσαν να συγχαρούν τον Χόφερ για την νίκη του στον πρώτο γύρο των εκλογών στις 24 Απριλίου, ήταν η Μαρίν Λε Πεν και ο Γκερτ Βίλντερς.
Η «παράξενη» πολιτική της Αυστρίας δεν είναι σε καμία περίπτωση μεμονωμένη, αλλά αντικατοπτρίζει μία «σταθερή τάση» στην Ευρώπη και αυτός είναι ένας από τους λόγους για το τεράστιο ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ για τη σημερινή εκλογική αναμέτρηση σε μία σχετικά μικρή χώρα, όπως η Αυστρία, όπου το κλίμα είναι συμβολικό για πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, επισημαίνει ο γνωστός πολιτικός αναλυτής Πέτερ Φίλτσμαγιερ.
ΑΠΕ-ΜΠΕ