Πρεμιέρα στην έκθεση ηλεκτρονικών CES - To BMW που κάνει επίδειξη της αυτόνομης οδήγησης - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Πρεμιέρα στην έκθεση ηλεκτρονικών CES – To BMW που κάνει επίδειξη της αυτόνομης οδήγησης

06.01.2016 11:13

.http://www.protothema.gr/car-and-speed

Το i Vision Future Interaction κάνει πρεμιέρα στην έκθεση ηλεκτρονικών CES και ενσωματώνει συστήματα επικοινωνίας και αυτόνομης οδήγησης που θα δούμε στα αυτοκίνητα της επόμενης δεκαετίας.

Σε αυτό το concept car εμφανίζεται η τεχνολογία AirTouch. Αισθητήρες αναγνωρίζουν την κίνηση των χεριών στο πλάι ή σε βάθος και ο έλεγχος της μακρόστενης οθόνης 21 ιντσών στο ταμπλό γίνεται χωρίς αφή και χωρίς κουμπιά.

Το εσωτερικό έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει άνετες μετακινήσεις στον οδηγό όταν εκείνος επιλέξει τη λειτουργία αυτόνομης οδήγησης. Όλες οι πληροφορίες όπως το επίπεδο φόρτισης των μπαταριών και ο χάρτης πλοήγησης παρουσιάζονται στην πανοραμική οθόνη. Το i Vision Future Interaction φέρει επίσης Head-Up Display και οθόνη 3D στον πίνακα οργάνων.

Άξιο αναφορά είναι το πώς αντιλαμβάνεται η BMW την αυτόνομη οδήγηση. Όταν τον έλεγχο έχει ο οδηγός, οι πληροφορίες στην μεγάλη οθόνη περιορίζονται ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος απόσπασης της προσοχής του. Μέσω του διακόπτη στα αριστερά του τιμονιού γίνεται η επιλογή του τρόπου κίνησης του οχήματος.

Στην Pure Drive τον απόλυτο έλεγχο διατηρεί ο οδηγός. Τα συστήματα υποβοήθησης παρέχουν μόνο ειδοποίηση και δεν επεμβαίνουν.

Στην Assist το BMW i8 Spyder επικοινωνεί με το περιβάλλον. Η καλύτερη διαδρομή υπολογίζεται σε πραγματικό χρόνο και εμφανίζεται στο σύστημα πλοήγησης. Τα ηλεκτρονικά συστήματα αναλαμβάνουν δράση όταν π.χ. ενέχει κίνδυνος ατυχήματος ή ένα εμπόδιο υπάρχει στο δρόμο.

Στην Auto το αυτοκίνητο τα κάνει όλα μόνο του. Αλλάζει κατεύθυνση, επιταχύνει και επιβραδύνει. Μόλις επιλεγεί αυτή η λειτουργία, η στεφάνη του τιμονιού γίνεται μπλε και απομακρύνεται λίγα εκατοστά από τον οδηγό. Το κάθισμα του οδηγού στρέφεται ελαφρά προς τα αριστερά, επιτρέποντάς του να δει το αγαπημένο του πρόγραμμα στην μεγάλη οθόνη.

Η επιλογή αυτόνομης οδήγησης θα είναι δυνατή τα επόμενα χρόνια σε ορισμένα σημεία του δημόσιου οδικού δικτύου, όπως στους αυτοκινητόδρομους ή σε λωρίδες κοινής χρήσης αυτοκινήτων (Car Pool Lanes) στις ΗΠΑ.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017