ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ : ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΔΕΞΙΑ - Η αποχή εκτιμάται πως υπάρχει κίνδυνος να πλησιάσει το ιστορικό υψηλό που είχε καταγραφεί το 2011, το 42% - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ : ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΔΕΞΙΑ – Η αποχή εκτιμάται πως υπάρχει κίνδυνος να πλησιάσει το ιστορικό υψηλό που είχε καταγραφεί το 2011, το 42%

04.10.2015 05:30

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ : ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΔΕΞΙΑ ΘΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΝ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ 

Η προεκλογική εκστρατεία ενόψει των αυριανών βουλευτικών εκλογών στην Πορτογαλία ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, μερικές εβδομάδες αφότου πήρε μια απροσδόκητη τροπή, με την απερχόμενη κυβέρνηση της δεξιάς να ανακτά το προβάδισμα από τη σοσιαλιστική αντιπολίτευση στις δημοσκοπήσεις, παρά τις θυσίες που απαιτεί να συνεχίσουν να κάνουν οι πολίτες για να ξεπεραστεί η κρίση χρέους.

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός Πέδρου Πάσους Κουέλιου, 51 ετών, όπως και ο γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) Αντόνιου Κόστα, 54 ετών, προσπάθησαν ως τα μεσάνυχτα χθες να πείσουν τους τελευταίους αναποφάσιστους, πριν από την “ημέρα της σκέψης”, την παραμονή της αυριανής ψηφοφορίας.

Η κυβερνητική συμμαχία “Η Πορτογαλία Μπροστά” πιστώνεται το 37,5% των προθέσεων ψήφου, έναντι ενός 32,5% για το PS, με βάση τον μέσο όρο τριών δημοσκοπήσεων που δημοσιεύθηκαν το βράδυ της Πέμπτης και επιβεβαίωσαν την απρόσμενη ακόμη και για τα κόμματα της συμπολίτευσης ανάκαμψη της δεξιάς, που έμοιαζε δεδομένο πως θα γνώριζε την ήττα πριν από μόλις έναν μήνα.

Επευφημούμενος από υποστηρικτές και μέλη του PS κατά τη διάρκεια μιας κομματικής εκδήλωσης στο κέντρο της Λισαβόνας, ο Κόστα υπογράμμισε: “κάθε ψήφος μετράει, η πλειοψηφία των Πορτογάλων θέλει να αλλάξει η κυβέρνηση”. Ο πρώην δήμαρχος της Λισαβόνας περπάτησε κατόπιν, συνοδευόμενος από μουσικούς, στην ιστορική συνοικία Τσιάδου της Λισαβόνας, καθώς περίπου 2.000 υποστηρικτές του που τον συνόδευαν φώναζαν: “νίκη, νίκη!”.

Η ατμόσφαιρα ήταν φαινομενικά εορταστική, όμως πολλοί δεν πιστεύουν πλέον πως η αντιπολίτευση θα κερδίσει την αυριανή αναμέτρηση.Άλλοι έλεγαν πως ο Κόστα θα έπρεπε να τείνει το χέρι στο Κομμουνιστικό Κόμμα και στο Αριστερό Μπλοκ, που υπολογίζεται πως μπορεί να συγκεντρώσουν από το 16% ως το 18% των ψήφων.

Από την άλλη, παρά τις ευνοϊκές για τη συμπολίτευση δημοσκοπήσεις, ο Πάσους Κουέλιου κινδυνεύει να απολέσει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών που διέθετε η κυβέρνησή του στο Κοινοβούλιο από τον Ιούνιο του 2011. “Πιστεύω ότι θα κερδίσουμε αυτές τις εκλογές”, είπε χθες ο πρωθυπουργός, καλώντας τους υποστηρικτές του να του δώσουν μια ισχυρή πλειοψηφία.

Δύο ώρες μετά τους Σοσιαλιστές, ο υποψήφιος πρωθυπουργός της κεντροδεξιάς και υποστηρικτές του ακολούθησαν την ίδια διαδρομή, στον ίδιο δρόμο του κέντρου της Λισαβόνας, ως είθισται στο τέλος κάθε προεκλογικής εκστρατείας. Περίπου χίλιοι υποστηρικτές του βάδισαν μαζί του.

Οι υποψήφιοι ολοκλήρωσαν χθες βράδυ τις εκστρατείες τους με δύο μεγάλες πολιτικές συγκεντρώσεις. Αυτή του Πάσους Κουέλιου, στη Λισαβόνα, αντιμετώπισε πρόβλημα εξαιτίας των αρκετών εκατοντάδων οδηγών ταξί που διαδήλωναν, κοντά στο σημείο όπου έγινε, εναντίον της εταιρείας Uber.

Ορισμένοι Πορτογάλοι λένε ότι θα επιλέξουν να ψηφίσουν εκ νέου την απερχόμενη κυβέρνηση, χωρίς να έχουν καμιά ψευδαίσθηση για το μέλλον. Άλλοι καταγγέλλουν την κυβερνητική ρητορική, χωρίς αυτό να σημαίνει πως εμπιστεύονται την αξιωματική αντιπολίτευση. “Είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχουμε βγει από την κρίση”, είπε η Βάντα Περέιρα, άγαμη μητέρα η οποία δουλεύει 13 ώρες την ημέρα στον ξενοδοχειακό τομέα με μισθό 550 ευρώ τον μήνα. “Δεν θα πάω να ψηφίσω καν”, πρόσθεσε η ίδια.

Η αποχή εκτιμάται πως υπάρχει κίνδυνος να πλησιάσει το ιστορικό υψηλό που είχε καταγραφεί το 2011, το 42%.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017