ΠΟΡΙΣΜΑ-ΦΩΤΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΑΡΤΩΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΑΓΟΔΡΟΜΙΩΝ – Πάρτι… επί πάγου για κρατικές επιχορηγήσεις

ΠΟΡΙΣΜΑ-ΦΩΤΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΑΡΤΩΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΑΓΟΔΡΟΜΙΩΝ

Πάρτι… επί πάγου για κρατικές επιχορηγήσεις

Καυτό φάκελο με την… αμαρτωλή διαδρομή της Ελληνικής Ομοσπονδίας Παγοδρομιών (ΕΟΠΑΓ) από το 2002 – 2011, η οποία για μεγάλο διάστημα λειτουργούσε παράνομα με σωματεία – σφραγίδες και έκανε… πάρτι με κρατικές επιχορηγήσεις περίπου 3 εκατ. ευρώ, αποκαλύπτει σήμερα το «Εθνος της Κυριακής».

Στη «βαριά» δικογραφία, που έχει φτάσει σε ανακριτές Διαφθοράς, κατηγορούμενοι είναι μέλη της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού από το 2002 έως το 2011, για κακουργηματική απιστία, καθώς φέρονται ότι κάλυπταν τις ατασθαλίες επιχορηγώντας την Ομοσπονδία, ενώ δεν πληρούσε τις προυποθέσεις, ζημιώνοντας το Δημόσιο.

Επίσης, κατηγορούμενοι για το κακούργημα της συνέργειας στην απιστία των μελών της ΓΓΑ είναι τα μέλη της ΕΟΠΑΓ, καθώς φέρονται ότι γνώριζαν πως τα χρήματα με τα οποία επιχορηγούνταν, σε πολλές περιπτώσεις, κατέληγαν σε σκοπούς διαφορετικούς από εκείνους για τους οποίους προορίζονταν, με κυριότερο την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τού για πολλά χρόνια προέδρου της Ομοσπονδίας, Χρήστου Χατζηαθανασίου.

Και ξέπλυμα…
Κατηγορούμενος για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα) είναι και πρώην μέλος της ΓΓΑ, στενός συνεργάτης πρώην υφυπουργού Αθλητισμού επί κυβερνήσεως της ΝΔ.

Μεγάλος απών ο φερόμενος ως πρωταγωνιστής στην υπόθεση, ο τότε πρόεδρος της ΕΟΠΑΓ, Χρήστος Χατζηαθανασίου, ο οποίος πέθανε το 2011.

Πάρτι... επί πάγου για κρατικές επιχορηγήσεις

Να σημειωθεί ότι όλοι οι κατηγορούμενοι, οι οποίοι αναμένεται να κληθούν σε απολογία από τους ανακριτές, διώκονται σε συνδυασμό με τον νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου, που επισύρει ισόβια…

Σημεία και τέρατα αποκαλύπτονται στο πόρισμα της εισαγγελέως, που βασίστηκε στην έκθεση ελέγχου της Οικονομικής Αστυνομίας.

Εκεί αναλύεται με σαφήνεια η παράνομη συμπεριφορά όλων των εμπλεκόμενων προσώπων, με κυρίαρχο τον αποβιώσαντα πρόεδρο της ΕΟΠΑΓ Xρήστο Χατζηαθανασίου, ο οποίος μεταξύ άλλων φέρεται ότι «ως πρόεδρος της ΕΟΠΑΓ χρησιμοποίησε την ισχύ του με σκοπό τον προσωπικό του πλουτισμό σε βάρος της Ομοσπονδίας, των αθλητών, των αθλημάτων και γενικά του δημόσιου συμφέροντος».

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην εταιρεία του «ΠΑΓΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ ΑΕ», που φέρεται ότι είχε συνάψει σειρά εμπορικών συμφωνιών με την Ελληνική Ομοσπονδία Παγοδρομιών, με αντικείμενο κυρίως την παραχώρηση παγοδρομικών κέντρων έναντι ανταλλάγματος.

Οπως καταγγέλλεται, ο Χ. Χατζηαθανασίου κατείχε το πλειοψηφικό πακέτο, 97%, της κυπριακής εταιρείας με την επωνυμία ERIUS INVESTMENT LTD, πραγματικός δικαιούχος της οποίας ήταν ο ίδιος, «τούτο δε παρά τη σχετική απαγόρευση της αθλητικής νομοθεσίας, λόγω της παράλληλης ιδιότητάς του ως προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Παγοδρομιών».

Στο ιστορικό της υπόθεσης αναφέρεται ότι ο ΕΟΠΑΓ έλαβε αθλητική αναγνώριση με την υπ΄ αριθμόν 13636/16.6.1980 απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία στη συνέχεια ανακλήθηκε, καθώς δεν διέθετε τον νόμιμο αριθμό σωματείων και δεν λειτουργούσε σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και τα προβλεπόμενα.

Το περίεργο είναι ότι με απόφαση του ΣτΕ ανακλήθηκε η υπουργική απόφαση περί ανάκλησης της άδειας και επανήλθε σε ισχύ η απόφαση με την οποία είχε χορηγηθεί στην ΕΟΠΑΓ ειδική αθλητική αναγνώριση, ενώ με 10 αποφάσεις του υφυπουργού Αθλητισμού ανακλήθηκε, από 31 Ιανουαρίου 2001 μέχρι 28 Ιουνίου 2001, η ειδική αθλητική αναγνώριση ισάριθμων σωματείων, που ανήκαν στο δυναμικό της.

Η αμαρτωλή περίοδος
Από τα στοιχεία του πορίσματος προκύπτει ότι το διάστημα 2002 – 2011 η ΕΟΠΑΓ επιχορηγήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή με τα ποσά των 2.569.441 και 497.597 ευρώ αντίστοιχα.

Επιπλέον, το ίδιο χρονικό διάστημα επιχορηγήθηκε από τις διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες του καλλιτεχνικού πατινάζ, του χόκεϊ επί πάγου και των ελκήθρων μπομπ και σκέλετον με το συνολικό ποσόν των 455.211,11 ευρώ, ενώ το 2008 έλαβε επιχορήγηση 4.850 ευρώ από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, για την κάλυψη μέρους του πανελληνίου πρωταθλήματος χόκεϊ του ίδιου έτους. Στο πόρισμα επισημαίνεται ότι «καταγράφεται μία αλματώδης αύξηση του ύψους των ποσών, με τα οποία επιχορηγήθηκε η ΕΟΠΑΓ κατά το χρονικό διάστημα 2004 – 2009».

Από την άρση του τραπεζικού απορρήτου κατέστη δυνατόν να αποσαφηνιστεί, σε μεγάλο βαθμό, η τελική κατάληξη των επιχορηγήσεων.

Ειδικότερα, σε δύο λογαριασμούς, που τηρούσε η ΕΟΠΑΓ στην ALPHA BANK Ψυχικού, διαπιστώθηκαν πλήθος συναλλαγών με πιστώσεις, συνολικού ύψους 825.303,17 ευρώ και 3.087, να έχουν ως βασικές αναλήψεις τις ανωτέρω αναφερόμενες επιχορηγήσεις και δευτερευόντως συνδρομές σωματείων μελών, δωρεές, καθώς και ταμειακές διευκολύνσεις του Χρήστου Χατζηαθανασίου και άλλων μελών του ΔΣ της Ομοσπονδίας, ενώ όσον αφορά τις χρεώσεις, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συσχέτισή τους με τους λογαριασμούς άλλων εμπλεκόμενων φυσικών και νομικών προσώπων.

Από δειγματοληπτικό έλεγχο, που πραγματοποιήθηκε στις κινήσεις λογαριασμών της ΕΟΠΑΓ, εντοπίστηκαν 35 επιταγές σε διαταγή διαφόρων αθλητών, προπονητών, μελών ΔΣ και σωματείων, εκ των οποίων ποσό ύψους 307.680,51 ευρώ κατέληξε στην κατοχή του Χρήστου Χατζηαθανασίου, ως τελευταίου οπισθογράφου στην πλειονότητα των επιταγών αυτών.

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στην πρώτη από τις αναφερόμενες επιταγές, η οποία με το από 31.12.2005 πρακτικό του ΔΣ της ΕΟΠΑΓ φέρεται να έχει εκδοθεί για την κάλυψη των οδοιπορικών οκτώ αθλητών της ομάδας ελκήθρων, των εξόδων προετοιμασίας τους για τους χειμερινούς ολυμπιακούς αγώνες του 2006, καθώς και των δαπανών ενός ακόμη αθλητή ελκήθρων.

Οπως επισημαίνεται στις εκθέσεις οικονομικού ελέγχου 2003 ? 2004, δεν προέκυψε η συμμετοχή αθλητών της Ομοσπονδίας σε αγώνες σχετικούς με τα αθλήματα των ελκήθρων, ενώ για το 2005, ναι μεν δέκα αθλητές φέρονται να συμμετείχαν στη διοργάνωση του Τορίνο το 2006, στόχος ο οποίος τελικά δεν επιτεύχθηκε, αλλά το σύνολο των χρημάτων, που διατέθηκαν για την προετοιμασία τους (65.000 ευρώ), εμβάστηκε σε λογαριασμούς τριών αθλητών από 11.11.2005 μέχρι 3.12.2005, διάστημα κατά το οποίο έλαβε χώρα η προετοιμασία τους. Ιδιοκτήτης κατασκευαστικής εταιρείας, ο οποίος εμφανίζεται ως τελευταίος οπισθογράφος, διευκρινίζει ότι ουδέποτε συνεργάστηκε με την ΕΟΠΑΓ, αλλά ότι εμφάνισε προς είσπραξη την επίμαχη επιταγή κατόπιν παράκλησης κατηγορούμενου, ο οποίος τον χρόνο εκείνο εργαζόταν στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και με τον οποίο διατηρούσε φιλικές σχέσεις από τα παιδικά τους χρόνια.

Oι διαδρομές των επιταγών
Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην κατάθεσή του «του ζήτησε να τον εξυπηρετήσει αντ΄αυτού, γιατί δεν είχε μαζί του ταυτότητα», σημειώνοντας ότι δεν γνωρίζει για ποιον λόγο είχε εκδοθεί η επιταγή αυτή και ούτε την τύχη των χρημάτων αυτών.

Από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι ο ίδιος ο Χρήστος Χατζηαθανασίου και άλλα μέλη του ΔΣ της ΕΟΠΑΓ εμφανίζονται ως τελικοί αποδέκτες των ποσών των επιταγών, που είχαν εκδοθεί «εις διαταγή ημών», των ιδίων σωματείων, συγγενών αθλητών και μελών του ΔΣ της ΕΟΠΑΓ.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έκθεση ελέγχου «σε αρκετές περιπτώσεις αμέσως μετά (την ίδια ή την επόμενη ημέρα) την πίστωση στους τραπεζικούς λογαριασμούς της ΕΟΠΑΓ με τις επιχορηγήσεις, που εκδίδονταν από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, ακολουθούν εκδόσεις επιταγών σε διαταγή Χρήστου Χατζαθανασίου, με αιτιολογία «ταμειακή διευκόλυνση».

Η μέθοδος
Πώς έβαζαν χέρι στους λογαριασμούς

Στην έκθεση οικονομικού ελέγχου αναφέρονται περιπτώσεις, κατά τις οποίες τα ποσά των επιχορηγήσεων, ναι μεν αρχικά πιστώθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς της ΕΟΠΑΓ, οι ίδιοι όμως λογαριασμοί φέρονται να χρησιμοποιήθηκαν για σκοπούς διαφορετικούς από τους αναφερόμενους στις αντίστοιχες εγκριτικές αποφάσεις, στα πρακτικά του ΔΣ και στις καταχωρισμένες στο Μηχανογραφημένο Γενικό Ημερολόγιο εγγραφές.

Κάλυπταν πιστωτικές
Στην υπ΄αριθμόν 57246/5.12.2005 απόφαση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, με προβλεπόμενη επιχορήγηση 40.000 ευρώ, διαπιστώθηκε ότι ενώ αρχικά πιστώθηκε το ποσόν σε τραπεζικό λογαριασμό του σωματείου «Ιπτάμενος Παγοδρόμος», εν όψει των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2006, τελικά εισπράχθηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος του (37.000 ευρώ) από τον Χρήστο Χατζηαθανασίου, ενώ το υπόλοιπο ποσόν των 3.000 ευρώ από τον Χρήστο Κετσεκιουλάφη, υπάλληλο της ΕΟΠΑΓ το διάστημα 2005 – 2009.

Σημειώνεται ότι από το ποσόν των 37.000 ευρώ, που εισέπραξε ο Χρήστος Χατζηαθανασίου, 7.000 ευρώ χρησιμοποιήθηκαν για την πληρωμή πιστωτικών καρτών του, ενώ 30.000 ευρώ διατέθηκαν στον λογαριασμό του Παγοδρομικού Κέντρου Αθηνών Α.Ε.

Υπέρ… προετοιμασίας
Στην υπ’ αριθμόν 60634/21.12.2005 απόφαση, η ΕΟΠΑΓ επιχορηγήθηκε με το ποσόν των 100.000 ευρώ, για την κάλυψη των δαπανών της χειμερινής Ολυμπιακής προετοιμασίας, όμως από το ποσόν αυτό μόνο 25.040 διατέθηκαν σε αθλητές της Εθνικής Ομάδας Ελκήθρων, που προετοιμάζονταν για τους Ολυμπιακούς του Τορίνο του 2006, ενώ 69.200 ευρώ πιστώθηκαν σε τραπεζικό λογαριασμό του Χρήστου Χατζηαθανασίου και 6.000 ευρώ για την κάλυψη λειτουργικών και διοικητικών δαπανών της ΕΟΠΑΓ.

Κατασκευή παγοδρομίου
Στην υπ΄αριθμόν 33978/24.7.2008 απόφαση έκτακτης επιχορήγησης της ΕΟΠΑΓ με το ποσόν των 100.000 ευρώ, για την κατασκευή προσωρινού παγοδρομίου στο κτήμα Αθμονον, διαπιστώθηκε ότι το μεγαλύτερο μέρος του, ήτοι 83.139,35 ευρώ διατέθηκε για διαφορετικούς σκοπούς και συγκεκριμένα 46.809,36 ευρώ σε επιστροφή ταμειακής διευκόλυνσης του προέδρου Χρήστου Χατζηαθανασίου.

Παλιές οφειλές
Στην υπ΄ αριθμόν 8280/24.2.2005 απόφαση επιχορήγησης 220.000 ευρώ, με πρόβλεψη διάθεσης ποσού 200.000 ευρώ για την εξόφληση παλαιών υποχρεώσεων της Ομοσπονδίας, πλην όμως τα ποσά των επιταγών, που εκδόθηκαν σε χρέωση τραπεζικών λογαριασμών της ΕΟΠΑΓ, στα οποία τον ίδιο χρόνο πιστώθηκε και το ποσόν των 80.000 ευρώ για την εξόφληση οφειλών σε σωματεία και σε αθλητές από οδοιπορικά, προπονήσεις και πριμοδοτήσεις, κατέληξαν κατά κύριο λόγο στον Χρήστο Χατζηαθανασίου, πλέον 67.000 ευρώ, που έλαβε μαζί με τον Ηλία Καρύδη ως επιστροφή ταμειακών διευκολύνσεων και δευτερευόντως σε άλλα μέλη.

ΜΑΙΡΗ ΜΠΕΝΕΑ
[email protected]