Πολυνομοσχέδιο: Σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση με υψηλούς τόνους

Στην ολομέλεια της βουλής θα μεταφερθεί σήμερα η συζήτηση για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Αναμένεται να διεξαχθεί  μέσα σε κλίμα οξύτατης πολιτικής αντιπαράθεσης, καθώς, όπως φάνηκε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στις αρμόδιες επιτροπές της βουλής, κυριάρχησαν οι λεκτικές αντιπαραθέσεις και οι διαξιφισμοί μεταξύ υπουργών και βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Σε επίπεδο κορυφής, Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να συγκρουστούν σκληρά με την μάχη εκατέρωθεν να επικεντρώνεται στον περίφημο «κόφτη» δαπανών και το ταμείο αποκρατικοποιήσεων.

Το Μέγαρο Μαξίμου και τα κεντρικά γραφεία της ΝΔ έδωσαν από χθες δείγματα γραφής για το ύφος και την ένταση με την οποία θα αντιπαρατεθούν λεκτικά ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με πλήθος γραπτών ανακοινώσεων.

Στην κυβέρνηση, ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας της Κυριακής, συνεχίζουν το ψυχολογικό «μασάζ» στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ για να κάμψουν τις όποιες αντιδράσεις έχουν εκφραστεί για ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου, με στόχο το σχήμα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να βγει αλώβητο κοινοβουλευτικών απωλειών από τη μάχη του πολυνομοσχεδίου.

Οι υπουργοί της κυβέρνησης και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησαν να πείσουν τους βουλευτές είναι ότι αυτή είναι η τελευταία φορά που καλούνται να ψηφίσουν μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα, και έδωσαν έμφαση στο καλό σενάριο που διακινεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες η κυβέρνηση περί μαζικής αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, ανάπτυξης στο Β εξάμηνο του έτους και εξόδου στις αγορές ακόμα και μέσα στο 2017, ενώ έδωσαν διαβεβαιώσεις, πως και σε ό,τι αφορά στο χρέος οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές εξελίσσονται θετικά.

Στον αντίποδα σύσσωμη η αντιπολίτευση έχει ταχθεί απέναντι στην κυβέρνηση καθώς, τόσο η ΝΔ, όσα και το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, το ΚΚΕ, η Ένωση Κεντρώων και η ΧΑ έχουν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει χαράξει στρατηγική καταψήφισης της συντριπτικής πλειονότητας των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου.

«Η Νέα Δημοκρατία δεν θα γίνει δεκανίκι της χειρότερης κυβέρνησης που γνώρισε ο τόπος», δήλωσε χθες ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να στηρίξει πολιτικές μιας «ανίκανης κυβέρνησης», είπε, αναφερόμενος στα μέτρα που θα τεθούν σε ψηφοφορία την Κυριακή στη Βουλή.

Θυελλώδεις οι συνεδριάσεις των επιτροπών

Πρόγευση της σκληρής αντιπαράθεσης που θα δοθεί σήμερα και αύριο στην ολομέλεια ήταν οι συνεδριάσεις των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο, όπου υπουργοί της κυβέρνησης και βουλευτές της αντιπολίτευσης συγκρούστηκαν ιδιαίτερα σφοδρά, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την ένταση μεταξύ του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Άδωνι Γεωργιάδη.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με τις ψήφους μόνο του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, επί της αρχής, από τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές, το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Σύσσωμη η αντιπολίτευση το καταψήφισε.

Χθες το πρωί σε ειδική συνεδρίαση, όλοι οι εκπρόσωποι των εξωκοινοβουλευτικών φορέων που προσκλήθηκαν για να τοποθετηθούν επί των διατάξεων, εκφράστηκαν αρνητικά.

Η συζήτηση συνεχίστηκε από το απόγευμα μέχρι και το βράδυ της Παρασκευής με συζήτηση επί των άρθρων, με την διαδικασία της λεγόμενης δεύτερης ανάγνωσης.